J23 Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Może ktoś z kolegów znawców orderów i medali jest w stanie podać mi co to za Watykański(?) medal,kto go nadawał i za co.Jak był noszony (barwy taśmy -jeżeli były).Będe zobowiązany.Fot 1.
J23 Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Może ktoś z kolegów znawców orderów i medali jest w stanie podać mi co to za Watykański(?) medal,kto go nadawał i za co.Jak był noszony (barwy taśmy -jeżeli były).Będe zobowiązany.Fot 1.
hakas Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Witam Jakku! tyle to ja sam odczytałem. Chodzi mi o napis z drugiej strony. Witam Krzsztofie, zgadzam się z Tobą to raczej nie jest odpustowa wytłoczka.
J23 Napisano 12 Lipiec 2005 Autor Napisano 12 Lipiec 2005 Bardzo przepraszam byłem poza domem przez dwa dni oto napisy z tego medalu:ZUR ERINNERUNG A.D.50 JAHR. PRIESTER-JUBILA(UMLAUT)UM SR(POD R"POZIOMA KRESKA)H.PAPST LEO XIIIA.31 DEZ.1887Jest to wykopek z rejony Lwówka Śl.(woj.Dolnośląskie),wykonany(chyba) z brązu.Może to coś pomże.Pozdrawiam.!
Jakku Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Jak sama nazwa na drugiej fotce to Leon XIII urząd papieski sprawował w latach 1878 - 1903. Daj lepszy skan pierwszej fotki to przeczytamy z okazji jakiego jubileuszu został medal wybity.
krzychuna5 Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 zgadza się. z tyłu jest herb papieża Leona XIII. z tego co się doczytałem, jest to medal jubileuszowy, ww. papieża. reszta niestety z tego zdjęcia nieczytelna (nawet po powiększeniu). i mam pytanie: jest on z brązu? może wtedy po nazwach wybitych medali za jego pontyfikatu dojdzie się, co zacz on jest:).pozdrawiam. krzysiek.
Jakku Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 „Dla wspomnienia jubileuszu 50 rocznicy kapłaństwa Papieża Leona XIII”. Dokładnie się zgadza bowiem w encyklopedii jest napisane, że Leon XIII święcenia kapłańskie miał w 1837 roku. Poza tym jego herb i jego podobizna. Ciekawy wykopek. Gratulacje :) , niestety nie wiem czy to rzadka rzecz, czy też wiele tego wybili.
J23 Napisano 13 Lipiec 2005 Autor Napisano 13 Lipiec 2005 Dzięki bardzo za wszelkie informacje od Wszystkich.Pozdrawiam !
Jakku Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Zobacz to:http://www.collezionismoeantiquariato.it/militaria/medaglie_vaticano/medaglie_vaticano.htmi to:http://www.german-militaria.de/katalog/d570010_1.htmwiesz, coraz bardziej przekonuję się, że nie jest to oficjalny medal papieski wybijany przez Watykan (choć głowy nie dam) czekam niecierpliwie na tekst z medalu lub lepszy skan.i jeszcze cytat:wyczaj emisji medali z podobizną Papieża ma wielowiekową tradycję. Koncentrował się we Włoszech , głównie w Rzymie. Na zlecenie Watykanu były tam bite papieskie medale rocznicowe, upamiętniające kolejne lata pontyfikatów poszczególnych papieży. Drugim powodem wydawania medali z podobizną papieża była potrzeba dostarczenia pamiątek z Rzymu licznym pielgrzymom z całego świata. Do dziś liczba tych popularnych medalierskich pamiątek jest w Rzymie ogromna a tematyka ich łączy się z różnymi wydarzeniami: beatyfikacje, kanonizacje, jubileusze kościelne czy znaczące wizyty wielkich tego świata u Ojca Świętego."
Pytanie
J23
Może ktoś z kolegów znawców orderów i medali jest w stanie podać mi co to za Watykański(?) medal,kto go nadawał i za co.Jak był noszony (barwy taśmy -jeżeli były).Będe zobowiązany.
Fot 1.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.