Skocz do zawartości

Stalowe skrzynki na amunicję - jak wyczyścić?

kat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Posiadam dwie stalowe skrzynki na taśme amunicyjną do któregoś z niemieckich MG (nie jestem aż tak mocny żeby napisać do którego). Są skorodowane ale nie jest to żadne próchno tylko kawał solidnego metalu (w niektórych miejscach widać oryginalną farbę, zwłaszcza w środku). Chciałbym je doczyścić w ten sposób żeby usunąć rdzę a zachować jak nawjwięcej z oryginału. W jaki sposób tego dokonać?
Napisano
Dzięki za odpowiedź. Przeleciałem całe forum i jest kilka metod - fosol, ocet, soda kaustyczna, elektroliza tylko która jest najlepsza. Nie chcę po prostu zniszczyc czegoś, co nie leżało przez 60 lat w glebie tylko stało sobie spokojnie na strychu. Nie chciałbym użyć czegoś co okazałoby się zbyt mocne. Ktoś mi radził by wymoczyć to w nafcie. Czy to dobra metoda? Przepraszam, że marudzę ale jestem w tej dziedzinie że tak powiem nowicjuszem.
Pozdrawiam wszystkich, którym będzie się chciało ze mną gadać.
Napisano
Elektroliza w zasępstwie fosol, ocet odradzam. To jest normalna kolejność metod czyszczenia stali. W tym wypadku (orginalna farba)optymalny jest fosol. Dla pewności daj fotke.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie