Skocz do zawartości

Fantastyczna inicjatywa. Warto naśladować !

simon07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dwie sprawy na dziś.

1.

Obelisk marszałka Józefa Piłsudskiego odsłonięto wczoraj w Filipowie koło Suwałk.

Ponad dwumetrowej wysokości pomnik został ustawiony w centrum miasteczka, jest kopią monumentu, który podczas okupacji zniszczyli Niemcy.
W uroczystościach odsłoniecia obelisku wzięły udział setki mieszkańców Filipowa, lokalne władze i podlascy pograniczniczy.
Inicjatorami przedsiewzięcia byli członkowie Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Gminy Filipów, którzy zorganizowali biókę pieniędzy.

- Dzięki hojności mieszkańców Filipowa, podlaskiej straży granicznej i wielu sponsorów spoza gminy, mogliśmy odsłonić pomnik - powiedział Radiu 5 prezes Stowarzyszenia, Ryszard Dykiert.
- Mieliśmy moralny obowiązek przywrócenia tej pamiątki - dodał.

Obelisk wyrzeźbiono w kamieniu, jego pierwowzór z dwudziestolecia miedzywojennego wykonany był z betonu. Przed wojną inicjatorami budowy pomnika była miejscowa ludność i Korpus Ochrony Pogranicza.
- Straż Graniczna jest kontynuatorem KOP'u, dlatego postanowiliśmy pomóc w odbudowie obelisku - powiedział Radiu 5 generał brygady Włodzimierz Grydz, komendant Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej."

www.radio5.com.pl

2.
My z kilkoma kolegami może nie budujemy pomnika - ale...
Oczyszczamy i sprzątamy zarośnięty polski cmentarz powstańców z 1863 r. Wycinamy krzaczory. Wkrótce foty. Poszukajcie u siebie takich miejsc -warto zamiast na 2 wycieczki wykopkowe wybrać się w takie miejsca i ocalić je od zapomnienia. Warto. Satysfakcja 100%.

Simon Majros Mariusz.
Napisano
Ja ostatnio w tzw. czynie społecznym odzieleniłem częściowo chodnik na przystanku PKS saperką. Żeby was tylko za heny nie wzięli.
Pozdrawiam
Napisano
Sołtys wioski obok której będziemy działać wie o wszystkim i nas popiera - obiecał załatwić za free drewno na jakiekolwiek ogrodzenie. Prace zaczynamy w przyszły poniedziałek. Pozdro.
Napisano
Właśnie o czymś takim myślałem, jako głównym zadaniu ewentualnego stowarzyszenia poszukiwaczy. Tak trzymać, też może niebawem coś takiego zrobię :-).

Pozdrawiam
MILBAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie