Piorek Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 Witam,znalazlem taka monetke, doczytalem sie roku i domyslam sie ze to pruska moneta, moze ktos ja zidentyfikowac?
Piorek Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 ..... i druga strona. Ma okolo 20 mm i chyba jest srebrna.Z gory dziekoje za pomoc.PozdrawiamPiorek
chroberek Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 Albrecht Hohenzollern - Prusy KsiążęcePozdrawiam
Piorek Napisano 10 Lipiec 2005 Autor Napisano 10 Lipiec 2005 Michal podobno to szelag :) Ale potrzebuje wiecej informacji o tej monecie, jesli ktos posiada bede wdzieczny.PozdrawiamPiorek
Barnaba Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 polecam http://monety.polskie.webpark.pl/napisz maila do gościa napewno upora się z problemem.pzdrBar_Naba
chroberek Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Zapomniałem dodać że jest to szeląg lenny Albrechta Hohenzollerna.Pozdrawiam,
Piorek Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Witam,dowiedzialem sie od kolegow z forum numizmatycznego:Rocznik - widać, 1531. W tymże czasie Prusy były lennem Polski (już 6 lat), co jest nawet zaznaczone - na piersi orła litera S to inicjał od "SIGISMUNDI, czyli naszego króla Zygmunta Starego. Na tejże stronie w otoku napis informujący, że "Albertus jest z Bożej Łaski księciem Prus. Z drugiej strony (na awersie) jego inicjał z tarczą herbową Hohenzollernów, a w otoku ze wspomnianą datą określenie nominału - "szeląg pruski. W zasadzie o monecie to wszystko, jej stan jest przyzwoity (piękna patyna - proszę nie czyścić!), myślę, że spokojnie warta...(tu kilka slow o jej wartosci).... Nie wiem jaka rzadkość monety - nie mam w tej chwili pod ręką katalogu."I ja szukalem jej na aukcjach i katalogach z mizernym skutkiem bo byla jedna ogryziona strasznie, nic to fant super i z jaka historia :)PozdrawiamPiorek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.