Skocz do zawartości

Fisher 555- proszę o pomoc i rady

desty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem zainteresowany tym sprzętem. Chciałbym go sam zrobić. Z pewnej strony nawet pościągałem schematy i wzór laminatu. Brak jednak opisu cewek zastosowanych w tym schemacie. Nie jestem super elektronikiem , ale spróbuję tego dokonać. Mam tylko problem z płytką drukowaną. Robiłem kiedys sam proste układy , ale takiego nie wyrysuję. Na stronie www.wykrywacze.metali.prv.pl oferują wytrawione płytki, ale nie odpowiada nikt na kontakt. Ma może ktoś jakies opisy w kwestii uruchomienia takiego sprzętu. Z polutowaniem płytki sobie poradzę gorzej będzie to zestroić , a sonda to dopiero wyzwanie , ale spróbuję. Tylko bardzo ciężko jest cokolwiek znaleźć. Jak by mnie mógł ktoś naprowadzić to będę bardzo wdzięczny.
Napisano
Jeżeli chodzi o płytkę to skseruj sobie układ ścieżek na folii,przymocuj folię do płytki za pomocą taśmy,przełuż kartką papieru,a następnie przeprasuj gorącym żelazkiem.Następnie po odbiciu miejsca dziurek lekko nawiercasz ręcznie wiertłem, poprawiasz ścieżki i do kwasu.Po wytrawieniu wiertarka i wiercisz na przelot.Płytka gotowa.Sam tak robie i wychodzą świetnie.Jeżeli chcesz sam zrobić sondę to będzie ci potrzebny dobry sprzęt np:generator i dobry oscyloskop lub miernik częstotliwości.Jak masz dostęp do tych urządzeń to możesz myśleć o sondzie.Kolejna bariera to laminat na sondę.Ciężko dostać taki duży.Drut możesz kupić w zakładzie gdzie przewijają silniki.Moje próby zbudowania f555 skończyły się klęską.Polecam Ci kupno sondy z http://www.wykrywacze.metali.prv.pl/ i dobudowanie elektroniki.Będziesz miał pewną sondę.

Pozdrawiam
Kris
Napisano
Wykonanie podwójnych cewek niczym się nie różni od wykonania pojedyńczej cewki, poprostu nawija sie jakby jedną cewkę ,ale podwójnym drutem. Odmierza się potrzebną ilość i nawija oba druty na jedną szpulkę, choć mozna i z osobnych. Należy zaznaczyć poczatek drutu podczas nawijania ,potem się to przyda.
Średnice poszczególnych cewek i liczba zwoi podawana była kilkaktornie na tym forum więc latwo znajdziesz. Cały problem w tym, aby później poskładać to do kupy i właściwie zestroić i zabezpieczyć aby sonda była stabilna.
Niestety potrzebny będzie dostęp do oscyloskopu i czestościomierza
Pozdrawiam
Napisano
Desty - jeżeli checzesz to daj znać na priva. mogę ci trochę podpowiedzięć dzieki temu forum, a właściwie dzieki Swaldkowi i ALLowi (jeszcze raz wielkie dzięki :) )daj znać konkretnie jaki masz problem - sprobuję pomódz :) Sam jestem na etapie składania F555 - co prawda widzę już metę ale czytając twojego posta to tak jakbym czytał swojego sprzed kilku tygodni :) Ludzie pomogli mi, ja pomogę tobie :) mam nadzieją że z błogosławieństwem ALLa i SWaldka :)
Posdroofka serdeczne :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie