desty Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Napisano 7 Lipiec 2005 Jestem zainteresowany tym sprzętem. Chciałbym go sam zrobić. Z pewnej strony nawet pościągałem schematy i wzór laminatu. Brak jednak opisu cewek zastosowanych w tym schemacie. Nie jestem super elektronikiem , ale spróbuję tego dokonać. Mam tylko problem z płytką drukowaną. Robiłem kiedys sam proste układy , ale takiego nie wyrysuję. Na stronie www.wykrywacze.metali.prv.pl oferują wytrawione płytki, ale nie odpowiada nikt na kontakt. Ma może ktoś jakies opisy w kwestii uruchomienia takiego sprzętu. Z polutowaniem płytki sobie poradzę gorzej będzie to zestroić , a sonda to dopiero wyzwanie , ale spróbuję. Tylko bardzo ciężko jest cokolwiek znaleźć. Jak by mnie mógł ktoś naprowadzić to będę bardzo wdzięczny.
Boruta Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Poszukaj na forum, były rysunki i opisy.Pozdrawiam
kris. Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Jeżeli chodzi o płytkę to skseruj sobie układ ścieżek na folii,przymocuj folię do płytki za pomocą taśmy,przełuż kartką papieru,a następnie przeprasuj gorącym żelazkiem.Następnie po odbiciu miejsca dziurek lekko nawiercasz ręcznie wiertłem, poprawiasz ścieżki i do kwasu.Po wytrawieniu wiertarka i wiercisz na przelot.Płytka gotowa.Sam tak robie i wychodzą świetnie.Jeżeli chcesz sam zrobić sondę to będzie ci potrzebny dobry sprzęt np:generator i dobry oscyloskop lub miernik częstotliwości.Jak masz dostęp do tych urządzeń to możesz myśleć o sondzie.Kolejna bariera to laminat na sondę.Ciężko dostać taki duży.Drut możesz kupić w zakładzie gdzie przewijają silniki.Moje próby zbudowania f555 skończyły się klęską.Polecam Ci kupno sondy z http://www.wykrywacze.metali.prv.pl/ i dobudowanie elektroniki.Będziesz miał pewną sondę.PozdrawiamKris
Boruta Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 Główny problem to sonda, a zwłaszcza wykonanie podwójnych cewek. Drut może być ze starych styczników.Pozdrawiam
SWaldek Napisano 8 Lipiec 2005 Napisano 8 Lipiec 2005 Wykonanie podwójnych cewek niczym się nie różni od wykonania pojedyńczej cewki, poprostu nawija sie jakby jedną cewkę ,ale podwójnym drutem. Odmierza się potrzebną ilość i nawija oba druty na jedną szpulkę, choć mozna i z osobnych. Należy zaznaczyć poczatek drutu podczas nawijania ,potem się to przyda.Średnice poszczególnych cewek i liczba zwoi podawana była kilkaktornie na tym forum więc latwo znajdziesz. Cały problem w tym, aby później poskładać to do kupy i właściwie zestroić i zabezpieczyć aby sonda była stabilna.Niestety potrzebny będzie dostęp do oscyloskopu i czestościomierzaPozdrawiam
gerard_w Napisano 10 Lipiec 2005 Napisano 10 Lipiec 2005 Desty - jeżeli checzesz to daj znać na priva. mogę ci trochę podpowiedzięć dzieki temu forum, a właściwie dzieki Swaldkowi i ALLowi (jeszcze raz wielkie dzięki :) )daj znać konkretnie jaki masz problem - sprobuję pomódz :) Sam jestem na etapie składania F555 - co prawda widzę już metę ale czytając twojego posta to tak jakbym czytał swojego sprzed kilku tygodni :) Ludzie pomogli mi, ja pomogę tobie :) mam nadzieją że z błogosławieństwem ALLa i SWaldka :) Posdroofka serdeczne :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.