alex2220 Napisano 4 Lipiec 2005 Autor Napisano 4 Lipiec 2005 http://www.nietoperz.militarni.pl/?lang=1&cat=206
imperorr Napisano 4 Lipiec 2005 Napisano 4 Lipiec 2005 ciekawy artykul, jeszcze ciekawsze czy admin usunie ten temat, bo chyba niekazdy lubi krytyke,swoja droga dawno nie kupowalem odkrywcy, cena i tematyka nie ta, troche trzeba przyznac autorowi ze ma nie co racji,a za prawa autorskie zreguly sie placi, lub sie dogaduje.
vfr800 Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Człowiek grzecznie napisał.Przydała by się równie grzeczna odpowiedz!!!
redaktor Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Szanowni Forumowicze i Autorze postu na ww stronie internetowejOdpowiem krótko. Doskonale pamiętam naszą korespondencję i nie tylko pamiętam, ale także mam ją w swoim archiwum. I to co z niej wynika, nie potwierdza Pana słów, poza jednym... że owszem rozmawialiśmy na ten temat. Jak zwykle w tego typu przypadkach, proszę Autorów, którzy chcą umieścić teksty w Odkrywcy (a jest ich mnóstwo) aby zechcieli przesłac próbki tekstu i w Pana przypadku tak było.I nie wiem czy Pan sobie przypomina, po zapoznaniu się z Pana tekstem, odpowiedziałam w kolejnej rozmowie, że w Odkrywcy" nie podejmujemy takich tematów proponując Panu inne typowo wojskowe pisma. Na temat płatności nie było jakiejkolwiek rozmowy! Argumentem nie publikowania Pana tekstu była tylko i wyłącznie linia pisma, która nijak nie pasowała do tego typu artykułów. Zresztą potwierdzenie mam w naszej korespondencji mailowej.Nadal twierdzę, że jest to bardzo interesujący temat, wart przeczytania!Stąd ten entuzjazm... A zdjęcia są piękne. Niemniej jednak gorąco Pana proszę o prawdziwe przedstawianie faktów. A tekst nie trafił do kosza. Jest w katalogu: materiały nie publikowane... których redakcja zgodnie z prawem nie zwraca.Trzymam kciuki aby znalazł Pan odpowiednio tematycznie pismo,w którym ukaże sie Pana artykuł. pozdrawiamIzabela Kwiecińska
nietoperz76 Napisano 5 Lipiec 2005 Napisano 5 Lipiec 2005 Szanowna Pani Redaktor - drodzy Forumowicze !Z pewnym zdziwieniem zarejestrowałem, od kilku dni, wzmożony ruch na mojej stronie internetowej . Dopiero wczoraj wieczorem jeden z kolegów podesłał mi link do tego Szanownego Forum a w szczególności do tegoż właśnie wątku i wszystko stało się dla mnie jasne. Jestem autorem strony http://www.nietoperz.militarni.pl i autorem zamieszczonego tamże tekstu.W związku z zaistniałą sytuacją chciałbym zatem zabrać głos , bo jak wiadomo prawda zawsze leży po środku.Nie ukrywam , że i Forum i gazetę „Odkrywca” znam i czytuję...Aby zatem ogół zainteresowanych mógł sobie wyrobić opinię postanowiłem zabrać głos w sprawie, choć przyznaje, że robię to z niechęcią, bo tak naprawdę sprawa jest nie najnowsza... Skłoniło mnie jednak do tego coś co wydarzyło się na mojej stronie niemal równocześnie z opublikowaniem listu Pani Redaktor Izabelli Kwiecińskiej na forum ale o tym za chwilę. Droga i szanowna Pani Izabello ! – nie wątpię , że chętnych do zamieszczenia swoich materiałów na łamach gazety „Odkrywca” nie brakuje – podejrzewam nawet, że kolejka do publikacji jest zamknięta na co najmniej rok naprzód ( mam pewne doświadczenie dziennikarskie – i znam ten temat od tzw. „kuchni”) i z tym wątkiem nie będę polemizował.Wszelako ja również mam w swoim archiwum treść naszej korespondencji zarówno mailowej jak i telefonicznej. Wybaczy Pani ale nie „zaproponowała” mi Pani - mam na myśli sugestię – taka drobna gra słów -podjęcia tego tematu w „innych – typowo wojskowych pismach ” . Odniosłem wręcz wrażenie , że po przesłaniu Pani całego tekstu wraz z miniaturami zdjęć ( a nie próbki ) tekst ten się Pani spodobał – to odczucie zostało potwierdzone Pani słowami – przez telefon – więc z założenia ulotnymi – tyle , że nie do końca. Entuzjazm zakończył się gdy przeszliśmy do tematów bardziej przyziemnych cytuję : „ zdjęć nie kupujemy na wyłączność i za zdjęcia nie płacimy- jeżeli uważa pan to za niezbędne to stawka za wierszówkę (...) ” – dokładnych słów które wtedy padły przez telefon nie pamiętam ale powyższy cytat oddaje ich sens ,Choć pamięć jest ulotna to jednak w razie potrzeby , mogę sobie je odtworzyć... Proszę zatem uczestników forum nie wprowadzać w błąd , że o płatnościach nie było rozmowy , bo taka rozmowa miała miejsce i to dopiero po tej rozmowie okazało się , że tekst nie jest całkowicie związany z tematyką pisma – tego zresztą dowiedziałem się nie od Pani tylko od pracowników Pani redakcji , z którymi mam niewątpliwą przyjemność spotykać się na imprezach plenerowych poświęconych tematyce – nomen omen nie tyle eksploracyjnej – co wojskowej – od nich również dowiedziałem się , że mój tekst zatrzymała Panie w swoim komputerze nie konsultując jego treści z kolegium redakcyjnym ( czy jakkolwiek to się w Państwa gazecie nazywa).Przejdźmy jednak do sedna sprawy , czyli do tego co skłoniło mnie do zabrania tutaj głosu:Na mojej stronie internetowej jest aktywna sonda w której internauci i czytelnicy „Odkrywcy” mogą wyrazić swoją opinię na temat Pani decyzji - a w zasadzie na temat jej motywcji – albowiem – co oświadczam wszem i wobec – uznaję Pani rację – jako naczelnego redaktora poczytnego periodyku - ( bo naczelny bogiem w redakcji jest) i zgadzam się , ze miała Pani prawo taką decyzję podjąć wszelako jej motywacja podlega dyskusji. Tu przechodzimy do najmniej przyjemnego momentu mojej wypowiedzi :Do dnia dzisiejszego do godziny 18:00 stosunek głosów w sondzie wynosił: 25% - miała Pani racje 75% - nie miała Pani racji . Wynika zatem z tego , że nie zna Pani własnego „targetu”. 75% osób głosujących w sondzie uznało , że temat materiału jest zgodny z tematyką pisma wbrew Pani opinii. Jednakże na około 20 minut przed publikacją Pani listu na Forum stosunek ten zaczął się zmieniać i w ciągu godziny od publikacji ( i jak mniemam zapoznania się przez Panią z treściami tu publikowanymi) pojawiła się znaczna ilość głosów potwierdzających Pani stosunek do sprawy. W ciągu 90 minut od publikacji Pani listu na Forum - na opcję : „temat niezgodny z tematyką pisma” zagłosowało 6 osób w tym dwie z tego samego adresu IP – dokładne godziny głosowania i adresy IP z których głosowano – jestem w stanie udostępnić. Jeśli przez ponad dwa tygodnie na „NIE ZGODNY” zagłosowało jedynie 7 osób to dlaczego w półtorej godziny po przeczytaniu przez Panią treści tu publikowanych ilość głosów wzrosła o 6Skąd ten nagły skok o prawie 95% ???Temat na forum jak widzę „wisi „ od kilku dni i przez ten czas oddano zaledwie 2 głosy popierające Pani punkt widzenia... a gros internautów nie zgadzało się z Pani decyzją – teraz od około dwóch godzin ten stosunek się zmienia ... Statystyka sondy – czyli kto kiedy , skąd i jak głosował zostanie w razie potrzeby opublikowana na mojej stronie – ciekawostką jest to , ze te same osoby z tych samych adresów głosowały w ciągu ostatniej godziny po kilka razy.W tym momencie apeluję o uczciwość i wzajemny szacunek, bo fałszowaniem wyników i okłamywaniem odbiorców nie buduje się autorytetu .Pani Izabello przypominam , ze zanim Pani dowiedziała się o opublikowaniu na mojej stronie materiałów, które dla „Odkrywcy” były za drogie ( mówimy o kwotach nie przekraczających stu złotych za stronę maszynopisu- bo takie wtedy były stawki w tego typu gazetach ) 75% internautów nie zgadzało się z Pani opinią – mi to wystarczy – naprawdę żaden więcej głos mógłby nie zapaść !Ocenę pozostawiam tym , dla których ważniejsze od czytania stron internetowych i gazet jest szukanie śladów historii w terenieZ wyrazami szacunku i z nadzieją na wzajemny szacunek „Nietoperz”
wojna1939 Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Chwała,po przeczytaniu tekstu nietoperz76 jestem przekonany, że p. Redaktor miała rację. Tekst w odbiorze emocjonalnym trakktuje bardziej o przeżyciu i zaistniałej sytuacji w Iraku. Jest co prawda kilka zdań probujących nawiązać do historii, lecz są one niejako w mniejszości. Reasumując tekst nijak się ma do kierunku Odkrywcy.Nie będę dociekał czy chodzi o urażoną dumę autora, czy o sprawy finansowe, czy może o jeszcze coś innego ...Z szacunkiem dla obu stron - bywajcie - Mariusz.
piryt Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Ja bardzo przepraszam szanownego nietoperza, ale czytając ankietę widziałem : miał rację", ie miał racji". Sam teżwziąłem udział w głosowaniu. Czytając jednak wypowiedź z 22:28:00 z dn. 05.07.2005 r. czegoś nie łapię, a dokładnie o co chodzi w tej ankiecie?Pytanie przecież skonstruowane jest, jakbyśmy pytali, czy ten mężczyzna miał rację? W domyśle chodzi o ietoperza". W wypowiedzi zamieszczonej na forum nietoperz 76 pisze jakby te pytania dostyczyły kobiety - w domyśle redaktorki. Ktoś tu manipuluje... Ja odpowiadając na pytanie miałem na myśli nietoperza. To by było na tyle...Pozdrawka Piryt
kolekcj Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Po przeczytaniu artykułu stwierdzam, że też nie zamieścił bym go w magazynie. Nawet pomijając to, czy związany jest z tematyką pisma czy nie; napewno da się stwierdzić że jest poprostu kiepski.
Foster73 Napisano 6 Lipiec 2005 Napisano 6 Lipiec 2005 Ponieważ: -miałem przyjemność" osobiście zobaczyć to, do czego nawiązuje artykuł nietoperza76-jestem stałym czytelnikiem Odkrywcy"-nie tylko sporo widziałem ale i przeżyłem (zostało mi sporo blizn i nocne koszmary)uważam, że pomysł na zamieszczenie tych wspomnień jest niezły ale jeszcze nie teraz. Odkrywca" powinien odsłaniać przed nami tajemnice historii a nie zajmować się straszeniem rodzin tych, którzy tam (w Iraku)jeszcze są i służą. Historie o oczekiwaniu na świst i plaśnięcie sam być może będę opisywał, tyle tylko że pewnie w jakimś innym Odkrywcy" i za jakieś 30 lat.Pozdrawiam.weteran 2PKW Irak - Foster73
kocur Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Po przeczytaniu strony p. Nietoperza - skądinąd bardzo interesującej - mam tylko jedną uwagę. Osoba na zdjęciach przypomina raczej hipopotama niż nietoperza ;-))pozdrawiam - kocur !P.s. stronka jest naprawde super i fakt, ze powinno się znaleźć cos w O. na temat codziennego bytowania żołnierzy polskich w Iraku - w końcu nie pierwszy raz polityka rzuca żołnierza w niezrozumiały zamęt wojny.
nietoperz76 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Kocur - Hipopotama Ci wybaczam, bo kiedys tępiłem kocury" skokami naprzód i miałem do dziś wyrzuty sumienia - teraz zaznałem pokuty i ... jestem kwita....:>>>> cieszę się , że ktoś wreszcie wprowadził trochę uśmiechu do tego niezbyt przyjemnego wątku :>>>>a tak już zupełnie poważnie i to bardzo poważnie:Foster - Twój argument jest nie do podwżenia i nie podlega dyskusji! a co do reszty - sam wiesz , że każdy kto to zobaczył z bliska coś w sobie przywiózł do Bolandy, w każdym coś się zmieniło.no może poza tymi walczącymi biurkiem" u stóp pałacu - mam nadzieję że wiesz o czym mówię... W tych którzy coś tam stracili - może spokój , może zdrowie, może pewien obraz świata jest dużo żalu , rozgoryczenia , złości , ale są też te nieliczne wspomnienia i przeżyte troche jaśniejsze dni , których nie da się kupić za tych pareset dolarów miesięcznieNiestety... Jest też ten najsmutniejszy ze smutnych i najbardziej żołnierski fragment histori... ale nad nim mamy prawo jedynie milczeć i pamiętać...i tak naprawde nie nasze koszmary są straszne tylko koszmary Matek...może kiedyś za 30 lat o tym pogadamy... dziękuję za szczer słowa.... nietoperz
Foster73 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 nietoperz76 - dzięki za zrozumienie. Teraz wiem, że Twoja oferta do O" nie była tylko dla kasy ale chodziło i o coś więcej. Zostawmy wzbogacanie się kosztem czyjegoś nieszczęścia tym walczącym biurkami", bo jak zauważyłem najwięcej do opowiedzenia mają właśnie oni. Zwykły szary żołnierz, który jeżdził w patrole, konwoje, obstawy Cityhallu itp. nie kupczy wspomnieniami.Dużo zdrowia i szacunek.F.
nietoperz76 Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Foster!Każdy przeżywa to na swój sposób... a oni" i tak nie wiedzą o czym mówimy...więc może rzeczywiście nie ma o czym gadać...cywil 1PKW Irak - nietoperz
idiota Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 A ja, chociaz nie posiadam zewnetrznego IP i nawet nie bralem udzialu w ww ankiecie, pytam jakie prawo ma P. nietoperz do udostepniania czyjegokolwiek IP?Ankiety sa anonimowe!!Nieladnie Panie toperz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.