Skocz do zawartości

Jakie są plany wydawnicze Odkrywcy w związku z wynikami badań?

kudi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przeglądałem sobie wyniki ankiet i ich analizę. Zastanawiam się jakie będą zmiany w gazecie.
Czy Redakcja może coś powiedziec?

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Drogi Kudi
Masz racje że wyniki Ankiet sa dla nas skarbnica wiedzy o potrzebach i oczekiwaniach czytelnikow. Dlatego na pewno wplyna na kształt gazety i jej tresci. Nie bedzie to jednak w zadnym razie zmiana rewolucyjna.Formula Odkrywcy nie jest zamknieta i ewolucyjnie zmienia sie wraz z potrzebami czytelnikow z jednej strony i tym co sie dzieje w eksploracji w Polsce z drugiej. Jak dotad ukazalo sie juz 77 numerow w ktorych opisano setki tematow tak wiec kazdy nastepny numer jest dla nas wyzwaniem by szukac nowych interesujacych miejsc, zdarzeń, osob czy kontynowac sprawy co prawda wczesniej opisane ale w ktorych pojawily sie nowe fakty.
Myślę,że wnikliwie od dawna obserwujesz Odkrywce i zauważyłes liczne zmiany jakie nastąpiły zarówno w wyglądzie jak i treściach w nim zawartych. Oczywiście starań nigdy nie za wiele. Nie zawsze jednak mozna zaspokoic wszelkie oczekiwania.Tak jak dotychczas tak i w przyszłości Odkrywca pragnie być pismem dla bardzo szeroko pojetego grona poszukiwaczy tajemnic historii. Bedziemy poruszac tematyke poszukiwan, militariow, podziemi, zagadek, kolekconerstwa, skarbow a także aspekty prawne poszukiwan i kolekcjonowania tego co komu drogie.
zpraszam Cię do lektury i sam będziesz mogł ocenic jak odkrywca sie zmienia
pozdrawiam
Napisano
Witajcie Panowie,
jestem bardzo ciekaw, czy Odkrywca wziął sobie do serca doskusję dotyczącą ostatniego numeru, czy też będzie tylko i wyłącznie bazował na ankiecie?

Pozdrawiam
Monsun
Napisano
Sal;ve,

Byc moze wearto by zainteresowac redakcje wypowiedziami poszczegolnych politykow odnosnie sprawy poszukiowaczy.
Moze w przyszlym parlamancie bedzie chociaz jeden co mysli po naszemu?
W razie czego zapraszam na post:
http://www.odkrywca.com.pl/pokaz_watek.php?id=196236

Pozdrawiam
Gandalf de Grey
Napisano
Oczywiscie ze widze zmiany. ale jakos mijam sie z trescia gazety mimo ze mnie wciaz pasjonuja wojenne tajemnice, poszukiwanie skarbow. Moje pytanie dotyczy wizji na przyszlosc. Czy jest szansa zeby gazeta wrocila do swoich korzeni ideologicznych?

pozdr
robert_kudelski
Napisano
To moze napiszesz mi co ty uwazasz za korzenie ideologiczne Odkrywcy? Czego Tobie brakuje w obecnych wydaniach a co bylo kiedys... bedziemy wdzieczni za informacje jakich ci brakuje tematow czy autorow?
pozdrawiam
Napisano
Korzenie? Coz mysle ze nazwa gazety nie jest przypadkowa. Kiedys 3/4 pisma to materialy o miejscach zwiazanych z tajemnicami czy ukrytymi dobrami, militariami, archiwami. Dzis na cala gazete, mimo ze powiekszyla naklad i ilosc artykulow, takich tekstow jest duzo mniej. Moze 2. Czy brakuje mi jakichs autorow? Coz, nie chodzi konkretnie o autorow ale o ciekawe artykuly.
Faktem jest rowniez, ze ciekawych materialow moga dostarczyc ludzie, ktory od lat pasjonuja sie eksploracja. Tylko, jak wiesz, wiekszosc z nich z jakich osobistych, finansowych lub merytorycznych powodow postanowila przestac pisac dla Odkrywcy.
Jednak najwiekszym problemem jest to ze gazeta nie rosnie wraz z czytelnikami i zmieniajacym sie rynkiem. Czy kots moze powiedziec ze wyrosl z Wprost czy Polityki? A jak widac na forum Odkrywcy jest wiele glosow ludzi ktorzy juz nie kupuja gazety. Fenomenalne jest jednak to ze to sa wciaz sympatycy, ktorzy tylko czekaja zeby moc znowu pochlaniac pasjonujace historie.

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Witam.
Czy ktoś zastanawiał się nad mottem,które przyświeca naszemu pismu?Na pierwszych egzemplarzach widniał napis: Szukam,szukania mi trzeba".I było to pismo dla zapaleńców.Później pojawiło się:Wszystko o skarbach i przygodzie"-czyli pismo dla zainteresowanych poszukiwaniami.
Na okładce ostatniego numeru przeczytałem: SKARBY WOJNA HISTORIA".Dla jakiego czytelnika będzie teraz skierowany Odkrywca?Powiem szczerze - nie wiem.
Obawiam się tylko,że czasy kiedy-szukam,szukania mi trzeba-minęły bezpowrotnie.
Pozdrawiam wszystkich czytelników i sympatyków Odkrywcy
Passy
Napisano
Dla kogo jest odkrywca?
Dla tych którzy pragna odkrywac to co jest lub wydaje sie ukryte, tajemnicze, nieznane. Mówisz Robercie, że grono prawdziwych poszukiwaczy z różnych powodów nie chce pisać dla odkrywcy. Niestety prawda jest znacznie smutniejsza a moze nawet przygnebiajaca. Wiekszość ludzi ktorzy w czasach powstawania Odkrywcy zajmowala sie poszukiwaniami, odkrywaniem, czy eksploracja obecnie porzucila to zajecie. I masz racje że z różnych powodów, wielu z nich zajmuje sie dzis zupelnie czyms innym nie majacym nic wspolnego z tematyka Odkrywcy. Z drugiej strony tematy wielkich zagadek takich jak Bursztynowa komnata, Riese, złoto Wrocławia,MRU, Gustlof i inne zostało juz wyeksploatowanych. Kilka lat temu podniecały umysł, budziły ciekawość i choć nadal nie rozwiazane to jednak opisano je w zbyt wielu publikacjach by teraz zaciekawiac.
Oczywiście jest obecnie wielu nowych aktywnych poszukiwaczy i pasjonatow ktorzy koncentruja sie na swojej okolicy Miedzy innymi takich autorow promujemy w naszej gazecie. tych ktorzy kochaja swoje male ojczyzny i potrafia je odkrywac... Napisales że jest malo tematyki poszukiwawczej.. nie moge sie z tym zgodzic gdyz w kazdym numerze jest przynajmniej kilka artykulow na ten temat lacznie z bardzo rozbudowana czescia poradnikowo kolekcjonerska. Oczywiscie nie ma mozliwosci by w kazdym numerze odkrywac nowe sztolnie, skarby, zakopane tygrysy czy mini lodzie podwodne bo po prostu takich odkryc jest bardzo malo...
Natomiast zastanawialem sie czy odkrywca rosnie wraz ze swoimi czytelnikami??? pewnie nie !!! bo prawdziwy poszukiwacz nigdy nie dorasta zawsze pozostajac marzacym o wielkim skarbie chlopcem w krotkich spodenkach, z wykrywaczem w reku i saperka w plecaku.. I niech tak pozostanie.
Napisano
Mimo wszystko mysle ze liczba osob pasjonujacych sie sprawa Riese jest wieksza niz 10 lat temu. Podobnie jest z Bursztynowa Komnata i innymi kultowymi sprawami. Czy tematy sa wyeksploatowane? Wydaje mi sie ze nie. Bo kiedys opieraly sie na mitach, legendach, tzw. zeznaniach", ktorych nikt nie widzial na oczy. Dzis mozna wiedziec wiecej.
Historia zas ma to do siebie ze moze byc wciaz odkrywana. Nie ma tematow zamknietych. Jedyny problem polega na docieraniu do materialow archiwalnych. I o takim osnieciu" gazety wraz z czytelnikami mowie.
To gazeta powinna zaskakiwac czytelnikow a nie odwrotnie.
Osobiscie jestem zwolennikiem dynamicznego dziennikarstwa i nowych pasjonujacych tematow. Moze model Odkrywcy ma jednak taki byc, ze gazete buduja czytelnicy? Tylko ze zaczyna sie to sprowadzac do papierowego forum".
Ja wierze ze czytelnik dorasta. Jego marzenia moga pozostac dziecinne, ale dorosl do tego zeby przestac czytac elementarz i czytaniki o Ali i Asie.
ale to moj punkt widzenia...

pozdr
robert_kudelski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie