kokesh Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 Pare lat temu pracowałem w pewnej miejscowość ,ludzie opowiadali o czołgu utopionym w rzece ,jakaś bajka pomyślałem ,chodziłem tam nawet na ryby ale nic w tej wodzie nie było widać.Niedawno przeglondałem książke R.Wójcika ,i co widze ta sama miejscowość i rzeka tylko bajka jakaś taka bardziej peawdziwa....
skumin Napisano 11 Marzec 2006 Napisano 11 Marzec 2006 ok. Kocur jak tylko popuści to brzdęknę na priva.
wars98 Napisano 25 Marzec 2006 Napisano 25 Marzec 2006 Wasal. Jeśli temat jest aktualny to pisz do mnie na priva! Oferuję legelne działania (sprawdzenie i wydobycie). Potem jeśli TO tam jest, to muzeum dla niego i renowację.Pozdrawiamwars98
Maniek7_2006 Napisano 11 Czerwiec 2006 Napisano 11 Czerwiec 2006 ja słyszałem że w Pilicy, koło Tomaszowa Maz. też jest zatopiony czołg, ale czy to prawda nie wiem, przewodnik na wycieczce do iebieskich źródeł" tak mówił, że przejeżdżali w zimę po lodzie czołgami i wiadomo nie wytrzymał lód, ale czy to prawda to nie wiem, mogą to być wymysły, może przewodnik był pijany ;)
Boruta Napisano 12 Czerwiec 2006 Napisano 12 Czerwiec 2006 Masę sę potopiło, masę wyciągnęli, lufcika jak budowali ten most na Pilicy, pzy niebieskich źródłach.Pozdrawiam
kokesh Napisano 13 Czerwiec 2006 Napisano 13 Czerwiec 2006 Niemcy przewidywali taki scenarjusz zdarzeń i jesienią 1944r przy pomocy miejscowej ludności zaczęto przygotowywać przeprawy przez Pilice w różnych miejcsach zakładająć że mosty na Pilicy zostaną zniszczone .Kładziono faszyne i zwożono kamienie , miejsca te zaznaczono na sztabowych mapach , tak że niemcy nie przekraczali Pilicy całkiem na pałe ,to że potopili trochę sprzentu było spowodowane najczęściej tym że miejcsowi część przepraw po cichu rozebrali np.[Wyśmierzyce] a zima śnieg i zaspy utrudniały niemcą bardzo ich lokalizację .Pozdro...
Maniek7_2006 Napisano 14 Czerwiec 2006 Napisano 14 Czerwiec 2006 przewodnik gadał że to też ruskie czołgi były, może naprawdę był pijany;)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.