Skocz do zawartości

Wojna Polsko -Radziecka 1920

Pit_100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć!! Czy ktoś może zna jakieś ciekawe miejscówki z tej wojny w okolicach Warszawy. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Napisano
Periodyk NIEPODLEGŁOŚĆ I PAMIĘĆ" nr3(Warszawa 1995,rocznik II,nr2)jest w całości poświęcony 75 rocznicy Bitwy Warszawskiej 1920r.Znajduje się tam artykuł A.KowalskiegoMiejsca pamięci związane z Bitwą Warszawską 1920r."(str.119-186).Poszukaj tego wydawnictwa.Znajdziesz tam mnóstwo interesujących wiadomości.
Napisano
Okolice Radzymina, polecam. Ale tak nawiasem b.trudno coś znaleźć z 1920 :/. Wogóle drodzy państwo, znajdowaliście jakieś fanty z pól bitew tej wojny?
  • 7 months later...
Napisano
Wydaje mi się, iż powód jest trochę inny...
Pomijając militaria, była ogromna bieda po I wojnie światowej. Słyszałem, że Dziadek Piłsudski podczas jednej z wizytacji oddziałów zauważył, że większość żołnierzy nie ma na sobie obuwia...
Smutne ale prawdziwe...co do innych fantów, sami rozumiecie...
Pozdrawiam.
Napisano
Niedaleko Wyszkowa, na linii Udrzynek-Przetycz oraz w okolicach Rząśnika ruscy zostali po raz pierwszy zatrzymani bezpośrednio przed tzw. przedmościem warszawskim. Osobiście nie szukałem bo sobie raczej odpuściłem militarkę na rzecz drobnicy ale słyszałem opowieści grzybiarzy z okolic, którzy w sezonie ostro pentrują tamte lasy a potem sprzedają swoje znaleziska" przy trasie Warszawa- Białystok, że trafiają się tam militarne znaleziska w tym nawet broń.
Napisano
mam w swoim rejonie pare miejsc z walk , ale znajdowalem tam same polamane bagnety sporo amo, i lusek . mam nawet 3 medale , 1 w normalnym stanie . ( nie napisze ze w super , bo nawet fabryka w super stanie nie wypuszczala bo i tam sie jakis mankament trafia ) troche guziorow i osobistego badziewia. ale zycze jak najlepszych fantow...OZDRAWIAm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie