Skocz do zawartości

Liczman żydowski czy moneta?

elpas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, trafił mi się w polu niedawno ten krążek i w zasadzie nie mogę go dokładnie zidentyfikować...
Niby są cyferki jakby daty 2 i 1, z tym, że 2 jest przebita w epoce. Literki widoczne są na bokach krążkach.
Bite dość głęboko i wyraźnie. Jeżeli będzie potrzeba to napiszę jakie są na tym wyrazy choć nie wszystkie widać aż tak wyraźnie. Nie potrafię zidentyfikować narodowości krążka ani dokładnie wieku. (XVIII ??)
Spytam też o jakąś wstępną szacunkową wycenę jeśli będzie takowa możliwa.

Nie wszystkie literki są wyraźne ale to co udało się odczytać spisałem, mogłem troszkę błednie...
* - oznacza kwiatek na monecie, kropka - kropkę
AWERS (tam gdzie swiecznik i gwiazda):
MERO.PONDERE.ET.MENIN??(wokoło świecznika: SVR?? . SALVS)
REWERS:
*ROSAS*TEMPVS*FERT*ET*A??ERT(albert???)
Średnica 25 mm

• 3 weeks later...
Napisano
Gwiazda Dawida i owszem, ale jeśli by chodziło o żydowskie coś to pisane by było po hebrajsku a nie łacinie. To nie jest żydowski świecznik siedmio ramienny lużna propozycja - Masoneria? szukam dalej. Pozdrawiam.
Napisano
Po dokładniejszym przyjglądaniu sie monety, postaram się ją scharakteryzować.Prezentowana na zdjęciach moneta to jednak najprawdopodobniej moneta kahału żydowskiego, będąca w obiegu tylko wśród społeczności żydowskiej. Zresztą na awersie jest widoczna nie tylko Gwiazda Dawida, ale również i żydowska menora-świecznik o znaczeniu religijnym. Na tej stronie monety w otoku są widoczne też napisy hebrajskie-bardzo zatarte i dopiero na drugiej stronie jest powtórzenie-prawdopodobnie tych samych napisów-po łacinie. Znaczenie handlowe takiej monety było więc bardzo ograniczone i dotyczyło głównie osad zamieszkałych przez Żydów.Pozdrawiam Hakas
Napisano
Hakas,
nie chce się kłócić, ale jestes pewien, że to jest menora? Powinna mieć 7 ramion a ja tu widzę tylko trzy...
pzdr
Jadzia
Napisano
Witaj Jadzia! Ja też sie zastanawiałem ale wysłałem zdjęcie do mojego znajomego i to on określił, ja obstawałem przy masoneri. Mój znajomy jest naukowym pracownikiem PAN - historia. Pozdrawiam
Napisano
Przepraszam za dubla. Mi się z liczmanem żydowskim nie zgadza bo czcionka jest łacińska i pisownia. Więc temat nadal jest otwarty. Pozdrawiam.
  • 3 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie