elpas Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 Witam, trafił mi się w polu niedawno ten krążek i w zasadzie nie mogę go dokładnie zidentyfikować... Niby są cyferki jakby daty 2 i 1, z tym, że 2 jest przebita w epoce. Literki widoczne są na bokach krążkach. Bite dość głęboko i wyraźnie. Jeżeli będzie potrzeba to napiszę jakie są na tym wyrazy choć nie wszystkie widać aż tak wyraźnie. Nie potrafię zidentyfikować narodowości krążka ani dokładnie wieku. (XVIII ??) Spytam też o jakąś wstępną szacunkową wycenę jeśli będzie takowa możliwa. Nie wszystkie literki są wyraźne ale to co udało się odczytać spisałem, mogłem troszkę błednie... * - oznacza kwiatek na monecie, kropka - kropkę AWERS (tam gdzie swiecznik i gwiazda): MERO.PONDERE.ET.MENIN??(wokoło świecznika: SVR?? . SALVS) REWERS: *ROSAS*TEMPVS*FERT*ET*A??ERT(albert???) Średnica 25 mm
hakas Napisano 11 Lipiec 2005 Napisano 11 Lipiec 2005 Gwiazda Dawida i owszem, ale jeśli by chodziło o żydowskie coś to pisane by było po hebrajsku a nie łacinie. To nie jest żydowski świecznik siedmio ramienny lużna propozycja - Masoneria? szukam dalej. Pozdrawiam.
hakas Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Po dokładniejszym przyjglądaniu sie monety, postaram się ją scharakteryzować.Prezentowana na zdjęciach moneta to jednak najprawdopodobniej moneta kahału żydowskiego, będąca w obiegu tylko wśród społeczności żydowskiej. Zresztą na awersie jest widoczna nie tylko Gwiazda Dawida, ale również i żydowska menora-świecznik o znaczeniu religijnym. Na tej stronie monety w otoku są widoczne też napisy hebrajskie-bardzo zatarte i dopiero na drugiej stronie jest powtórzenie-prawdopodobnie tych samych napisów-po łacinie. Znaczenie handlowe takiej monety było więc bardzo ograniczone i dotyczyło głównie osad zamieszkałych przez Żydów.Pozdrawiam Hakas
Jadzia Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Hakas,nie chce się kłócić, ale jestes pewien, że to jest menora? Powinna mieć 7 ramion a ja tu widzę tylko trzy...pzdrJadzia
hakas Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 Witaj Jadzia! Ja też sie zastanawiałem ale wysłałem zdjęcie do mojego znajomego i to on określił, ja obstawałem przy masoneri. Mój znajomy jest naukowym pracownikiem PAN - historia. Pozdrawiam
hakas Napisano 14 Lipiec 2005 Napisano 14 Lipiec 2005 Przepraszam za dubla. Mi się z liczmanem żydowskim nie zgadza bo czcionka jest łacińska i pisownia. Więc temat nadal jest otwarty. Pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 16 Luty 2009 Napisano 16 Luty 2009 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=648036#789977
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.