ktosiek Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 Dostałem nieśmiertelnik z czasów II RP z napisem :SZYMANSKI BRONISŁAWKONIN 586 3Co oznaczają te cyfry???
ktosiek Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 Czy te numery to może nr. jednostki???Jeśli tak to jakiej ??Może ma ktoś spis takich kodów??
ktosiek Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 Dostałem nieśmiertelnik z czasów II RP z napisem :SZYMANSKI BRONISŁAWKONIN 586 3Co oznaczają te cyfry???
kawon30 Napisano 27 Czerwiec 2005 Napisano 27 Czerwiec 2005 586 to na pewno nie nr żołnierza.Jest to najprawdopodobniej nr jednostki mobilizacyjnej.
kawon30 Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Mam 14polskich nieśmiertelników,te z numerem pułu są dwucyfrowe,często zakończone literką P a następnie jest wybite miejsce mobilizacji.Te które mają trzy cyferki są oznaczeniem punktu mobilizacyjnego,który jak przypuszczam nie mieścił się w tym samym miejsu co PKU(powiatowa komenda uzupełnień)ponieważ są też takie gdzie nie ma numeru tylko PKU i miejscowość.Zależy to prawdopodobnie od czasu i miejsca gdzie został wybijamy nieśmietelnik.Na początku te z numerem pułku wybijano w poszczególnych jednostach,później w początkowej fazie mobilizacji w PKU,potem w jakichś numerowanych polowych punktach mobilizacyjnych a na koniec trafiają sie czyste z drugiej strony lub drapane powstałe zapewne w czasie niezłego już chaosu września39.
ktosiek Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Napisano 28 Czerwiec 2005 Myślę,że 586 to nr pułku.Zaś 3 to nr kompanii.Tylko jakiej????
maxikasek Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 586 pułk w armi wrześniowej?? nie za wysoki nr.
Pytanie
ktosiek
SZYMANSKI
BRONISŁAW
KONIN 586
3
Co oznaczają te cyfry???
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.