janek5 Napisano 24 Czerwiec 2005 Autor Napisano 24 Czerwiec 2005 Jak w temacie. Poszukuje wszelkich informacji na temat pobytu wojsk napoleońskich w okolicach Płocka!P.s. Słyszałem, że w 1807 w okolicach był lazaret na 2000 wojów?
kriss Napisano 26 Czerwiec 2005 Napisano 26 Czerwiec 2005 A masz jakies inne informacje o tych terenach ,ja też się tam kręcę często -Wyszogród i okolice ,Łąck,Płock czasem kopiemy z kolegą a ten lazaret to chyba w Gabinie był
sloneczny Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Tak wiem gdzie był Lazaret, mieszkam w pobliżu. Lazaret wcale nie był w Gąbine tylko koło Gąbina od strony Płocka.
Leuthen Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Proponuję zajrzeć do książki Tomasza Rogackiego pt. Pruska Iława 1807, Warszawa 2004 (seria: Historyczne Bitwy, Dom Wydawniczy Bellona). W tekście w/w publikacji przewija się Płock i jego okolice. PozdrawiamLeuthen
TIX Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 jak juz jest taki temat to się podepnę :) czy w okolicach płocka (od strony Wyszogrodu) jest jakieś ciekawe miejsce I lub II wojenne ? jade tam w piątek i moze z wykrywką połaże
Leuthen Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 W okolicach Płocka w 1920 r. prano się z bolszewikami. Za obronę Płocka jedenastoletni harcerz Tadeusz Jeziorowski otrzymał potem z rąk marszałka Piłsudskiego Krzyż Walecznych.
kriss Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 Widzę że temat się odnowił po roku niebytu (okolice płocka i napoleon), czy ty może jesteś z tych okolic? Jakie masz wiadomości na temat tego lazaretu? Szukałeś tam może?
zbibal76 Napisano 19 Lipiec 2006 Napisano 19 Lipiec 2006 Nieco ciekawych informacji na temat walk w okresie napoleońskim(i nie tylko) w tych okolicach jest w książce Janusza Szczepańskiego Dzieje Gąbina" - (dla osob z Płocka - książka ta dostępna jest w Płockiej Książnicy:). Jest tam wzmianka o dwóch lazaretach - w Dobrzykowie i w Tokarach, ten pierwszy miał być na 1600 osób.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.