kikifas Napisano 23 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2005 Witam. Chciałbym poznać waszą opinię na temat replik mauzerów niem. w czeskich kolbach. Jak się prezentują i czy nie są obciachowe na zlotach rekonstruktorów. Mile widziane będą informacje od posiadaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 23 Czerwiec 2005 Share Napisano 23 Czerwiec 2005 Witam, nie wiem jak Hero czy innych wytwórców - ale z mundurów historycznych właściwie tylko czeska sie nadaje i to nie zależnie do jakiej wersji. Wynika to z tego, że atrapa kończy się tuż za komorą zamkową, a zaczyna ponownie jakieś 30 cm przed końcem lufy. W takim układzie jeśli znasz układ łoża, a właściwie nakładki niemieckiego 98 K. to wiesz, że zostaje ci wielka dziura do zapełnienia - nie wiadomo czym. Z daleka czech plus odlew 98 K wygląda całkiem ładnie, a jeśli idzie o realia hmmmm jeśli potrzebujesz jako iemiec" to może służyć za zdobyczny polski z kawaleryjską rączką albo czeski (nie wiem czy czeskie miały łamaną rączkę) a jeśli chcesz 98 K to musisz kupić niemiecką kolbę i bardziej sie nameczyc. Taki z mundurów, wymaga oczyszczenia, opiłowania i oszlifowania (to w szczególności), owiercenia pomalowania i praktycznie gotowe, celownik czymś podpierasz w dziurce i masz karabin. Widziałem zresztą na allegro, że wystawiali ostatnio całe sztuki po 240 PLN bodajże już gotowe. pozdrawiamJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fall Napisano 23 Czerwiec 2005 Share Napisano 23 Czerwiec 2005 Pewien Pan z Poznania ma pikne K98k w oryginalnej niemieckiej wojennej kolbie, odlewy GLADZIUTKIE I TRZYMAJACE WYMIARY, z orginalnymi ukladami celowniczymi, monolity, za 450 plnpoz FallFalljagrgt1@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 23 Czerwiec 2005 Share Napisano 23 Czerwiec 2005 Fall, to ciekawe, a nie wiesz czy nie ma w ofercie też odlewów mosina wz. 44?:)pozdroJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mongo Napisano 24 Czerwiec 2005 Share Napisano 24 Czerwiec 2005 Jak by w tym kraju nie było tak po****ne to byś sobie poszpachlowanego wykopa z giełdy staroci wsadził w drewno z wiele lepszym rezutltatem niż jakiś aluodlew, waga odpowiednia łacznie z trzymaniem wymiarów.A taki jak ja biedaczek (jak i reszta) biegam z odlewem i sobie udaję PUK plus markowany odrzut z lewego odlewa, dobrze, że w kolbe się zmieścił. Aż jak sobie o tym pomyślałem to żal za cztery litery ścisnął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wędrowiec39 Napisano 26 Czerwiec 2005 Share Napisano 26 Czerwiec 2005 Witam,Onegdaj nabyłem drogą kupna na allegro czeską kolbę a od p. Frankowskiego alu odlew kbk wz 29. Kolega z Grupy był na tyle uprzejmy, że oszlifował, pomalował i zamocował całość w kolbie. Do tego dokupiłem replikę paska i już. Ogólnie jest ok, choć przez moment zastanawiałem, że czy przypadkiem nie kupić wykopków na allegro i połączyć to z kolbą aby osiągnąć przyblizony do oryginału wygląd i ciężar. Ale obawy przed smutnymi panami przeważyły i zostałem przy odlewie. Repliki, o których mówi Fall widziałem na giełdzie w Bytomiu. No, wrażenie, muszę przyznać, było piorunujące. Tak pod względem ogólnej jakości wykonania (było na tyle dobre, że w pierwszym odruchu chciałem odciągnąć rączkę zamka w tylne położenie :-)) jak i dociążenia. Mucha nie siada, komar nie kąsa :-)) Tylko ta cena... ale za jakość trzeba płacić. Domyślam się też, że farba położona na odlew w przypadku tej repliki jest na tyle trwała, że nie zdziera się w eksploatacji, jak ma to miejsce w przypadku naszych alu. Generalnie więc, jako rozwiązanie ekonomiczne, polecam czeską kolbę plus alu odlew. Całość jakieś 250 - 300 plnpozdrw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 27 Czerwiec 2005 Share Napisano 27 Czerwiec 2005 Jesli moge od siebie cos dodac to zeby farba z odlewu nie odłaziła jak głupia to radze kupic farbe do felg aluminiowych.Trzyma doskonale nieodpryskuje itd.Na ta farbe mozna połozyc czarny spray by wygladało bardziej bojowo lub po prostu kupic czarny spray do felg ( w polsce jeszcze nie widziałem ale za odrą do dostania w kazdym sklepie samochodowym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 27 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2005 Dzięki ludzie. Przeglądałem fajne strony o mauzerze i faktycznie są tam czeskie wersje wz 24. W najgorszym wypadku może służyć jako zdobyczna. Na pewno po aneksji Czech a potem polskim wrzesniu wiele z egzemplarzy mauz. innych niż K98 weszło w posiadanie armmi niem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 No przecie tak pragmatyczny naród jak niemcy nie wywalił by kilku milionów karabinów bo sa czeskie.Amunicja ta sama zasada działania jednakowa wiele czesci zamiennych. Poszukaj informacji na temat uzbrojenia spadochroniarzy i jednostek górskich a przekonasz sie ze byli uzbrojeni w sprzet najbardziej dopasowany do ich potrzeb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herrmateuss Napisano 28 Czerwiec 2005 Share Napisano 28 Czerwiec 2005 ...i niezracali raczej uwagi na pochodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kikifas Napisano 8 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 8 Wrzesień 2005 kto może mi pomóc. szukam wymiarów pasa nosnego do karabinu mauser wersja czeska.Na pewno kilka osób ma taki karabin, i na pewno nie nosi go w ręku tylko na pasku. Dajcie wymiary. HILFE!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mf78 Napisano 8 Wrzesień 2005 Share Napisano 8 Wrzesień 2005 Po co Ci wymiary? szkoda roboty ,na allegro są po 55 złoćisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.