Skocz do zawartości
  • 0

Lornetka

Romel79

Pytanie

Napisano
Poszukuje informacji na temat niemieckiej patrzałki oznaczenia to:
OIGEE BERLIN
MILMAR 6FACH D.R.P.
W jakich latach była produkowana kto tego zazwyczaj używał czy to jakieś pospolite czy żadsze itd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuje informacji na temat niemieckiej patrzałki oznaczenia to:
OIGEE BERLIN
MILMAR 6FACH D.R.P.
W jakich latach była produkowana kto tego zazwyczaj używał czy to jakieś pospolite czy żadsze itd
Napisano

.
po zlozeniu sprawdzamy czy nie mamy zeza
jak jest to odnowa skladamy
w innej lornetcce zajeło mi to 10 razy.

specjalnie pokazałem to na uszkodzonej lornecce aby sie potem nie wkurzac

bede wdzieczny jak ktoś ulepszy to składanie
poprawi mnie itd.

Napisano
źródło: http://www.radix.net/~bbrown/codes_full_alpha_c-e.html
może chodzi o fabryke?:
dzl" Optische Anstalt Oigee, Berlin-Schoeneberg

autor strony: Comments? Corrections? Mail me at bbrown@radix.net "
autor dokonuje poprawek strony dlatego może warto wysłać do niego maila?.

napisz co rozumiesz przez slowo patrzałki " celownik optyczny czy lornetke?

co do rzadkości to każdy eksponat kory a widzoczne znaki literowe lub cyfrowe" to rzadkość.
Napisano
patrzałki = lornetka
wszystkie bicia są ładne , lornetka w stanie dobrym lekko wytarta na krawędziach, brak paska z przykrywką" do okularów, ze skury jest tylko to coś" do przypinania do guzika munduru. Taka sobie moja pierwsza lornetka

ps w środku lata jakiś paproch - jak się te lornetki rozkręca (nie chce czegoś w niej zniszczyć)

pozdr
Napisano
częściowo ją rozkręciłem, ale za nic nie wiem jak wykręcić tylne (małe) okulary, odkręciłem te ebonitowe osłonki, odkręciłem 3 mikro śrubki a te pokrętła ostrości i tak nie chcą się zdjąć,
?????
ps czy jak wyjme te szklane pryzmy" ze środka to będzie puźniej jakiś problem ? i czym przemyć szkiełka ?
Napisano
Jeśli możesz to wstrzymaj się z dalszym rozbieraniem!Sam nie jesteś w stanie ustawić z powrotem układu optycznego tak aby był w pełni sprawny!Takie rzeczy robią tylospecjalistyczne zakłady optyczne.
pozdro
kruszyna
Napisano
Nikt nie rozkładał tylnych okularów w lornetce ?
leży sobie teraz na wpól rozkręcona i czeka na przeczyszczenie, dalej nie rozkładam bo boje się zepsuć gwint w ustawieniach ostrośći
Napisano
Moja to troche inny model, tą chyba jakiś Helmut zdezaktywował podczas porzycania (kumpel też znalazł z powykręcanymi szkłami)
Kurde - ale jak wykręca się te tylne okulary? chce czy niechce muszę to wykręcić bo z tymi paprochami to niejest dobrze przez nią widać (od przodu nie mogę ich wydmuchać bo przykleiły się do szkieł)
Napisano

i odkrecamy reszte
do oporu w lewo
odkrecamy na maxa, przy tym jest ryzyko zerwania gwintu
odkrecamy na sile w lewo, przynaj mniej w tej tak jest.

Napisano

nalezy pamietac o srubkach sa rozne srednice
aby potem przy montarzu nie wkurzac sie ;]

blaszki te metalowe co trzymaja pryzmaty sa identyczne.
ale z jednej strony sa posmarowe czyms co dokleja te pryzmaty i nie pozwala im sie przesuwac, przy okazji zmniejsza docisk blaszki na pryzmat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie