Romel79 Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Poszukuje informacji na temat niemieckiej patrzałki oznaczenia to:OIGEE BERLINMILMAR 6FACH D.R.P.W jakich latach była produkowana kto tego zazwyczaj używał czy to jakieś pospolite czy żadsze itd
Romel79 Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Poszukuje informacji na temat niemieckiej patrzałki oznaczenia to:OIGEE BERLINMILMAR 6FACH D.R.P.W jakich latach była produkowana kto tego zazwyczaj używał czy to jakieś pospolite czy żadsze itd
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 .po zlozeniu sprawdzamy czy nie mamy zezajak jest to odnowa skladamy w innej lornetcce zajeło mi to 10 razy.specjalnie pokazałem to na uszkodzonej lornecce aby sie potem nie wkurzacbede wdzieczny jak ktoś ulepszy to składaniepoprawi mnie itd.
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 źródło: http://www.radix.net/~bbrown/codes_full_alpha_c-e.htmlmoże chodzi o fabryke?:dzl" Optische Anstalt Oigee, Berlin-Schoenebergautor strony: Comments? Corrections? Mail me at bbrown@radix.net "autor dokonuje poprawek strony dlatego może warto wysłać do niego maila?.napisz co rozumiesz przez slowo patrzałki " celownik optyczny czy lornetke? co do rzadkości to każdy eksponat kory a widzoczne znaki literowe lub cyfrowe" to rzadkość.
Romel79 Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 patrzałki = lornetkawszystkie bicia są ładne , lornetka w stanie dobrym lekko wytarta na krawędziach, brak paska z przykrywką" do okularów, ze skury jest tylko to coś" do przypinania do guzika munduru. Taka sobie moja pierwsza lornetkaps w środku lata jakiś paproch - jak się te lornetki rozkręca (nie chce czegoś w niej zniszczyć)pozdr
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 fotki z rozbierania lornetki wrzuce wieczorem, akumulatorki mi siadly ;[
Romel79 Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 częściowo ją rozkręciłem, ale za nic nie wiem jak wykręcić tylne (małe) okulary, odkręciłem te ebonitowe osłonki, odkręciłem 3 mikro śrubki a te pokrętła ostrości i tak nie chcą się zdjąć, ?????ps czy jak wyjme te szklane pryzmy" ze środka to będzie puźniej jakiś problem ? i czym przemyć szkiełka ?
KRUSZYNA Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 Jeśli możesz to wstrzymaj się z dalszym rozbieraniem!Sam nie jesteś w stanie ustawić z powrotem układu optycznego tak aby był w pełni sprawny!Takie rzeczy robią tylospecjalistyczne zakłady optyczne.pozdrokruszyna
Romel79 Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Nikt nie rozkładał tylnych okularów w lornetce ? leży sobie teraz na wpól rozkręcona i czeka na przeczyszczenie, dalej nie rozkładam bo boje się zepsuć gwint w ustawieniach ostrośći
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 chodz lornetka nie jest do konca na chodzie to na niej zademonstruje rozbieranie.jest mala aluminiowa niekompletna.
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 na zdjeciu slabo to widac aleodkrecamy blaszke ktora trzyma pryzmat.
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 pryzmatjesli niejest popekany mozemy go wyjaclekko naciskamy palcem aby go zluzowacnie musi byc stary, jest tak jakby przyklejony.
Romel79 Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Napisano 20 Czerwiec 2005 Moja to troche inny model, tą chyba jakiś Helmut zdezaktywował podczas porzycania (kumpel też znalazł z powykręcanymi szkłami)Kurde - ale jak wykręca się te tylne okulary? chce czy niechce muszę to wykręcić bo z tymi paprochami to niejest dobrze przez nią widać (od przodu nie mogę ich wydmuchać bo przykleiły się do szkieł)
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 tzeba ostroznie go wyjac aby nie udezyl o podlogenajlepiej podlozyc jakis papier
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 i odkrecamy resztedo oporu w lewoodkrecamy na maxa, przy tym jest ryzyko zerwania gwintuodkrecamy na sile w lewo, przynaj mniej w tej tak jest.
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 nalezy pamietac o srubkach sa rozne sredniceaby potem przy montarzu nie wkurzac sie ;]blaszki te metalowe co trzymaja pryzmaty sa identyczne.ale z jednej strony sa posmarowe czyms co dokleja te pryzmaty i nie pozwala im sie przesuwac, przy okazji zmniejsza docisk blaszki na pryzmat.
imperorr Napisano 20 Czerwiec 2005 Napisano 20 Czerwiec 2005 naciskamy palcem i wyciagamy pod katem inaczej sie nie da
Pytanie
Romel79
OIGEE BERLIN
MILMAR 6FACH D.R.P.
W jakich latach była produkowana kto tego zazwyczaj używał czy to jakieś pospolite czy żadsze itd
36 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.