Skocz do zawartości

Betonowe konstrukcje w Chłopach

Gość Gunship

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kilka lat temu będac na wakacjach w Mielni k/Koszalina wybralem sie na wycieczkę w stronę miejscowości Chłopy i Sarbinowo w lesie w tamtej okolicy juz nie pamietam dokladnie w jakiej odleglosci od tych miejscowosci natknalem sie na dwie zelbetowe konstrukcje..wszystkie otwory byly zamurowane. Interesuje mnie historia tych budowli. W srodku lasu nic innego nie bylo tylko zwykla piaszczysta droga. Jaie bylo ich przeznaczenie, kiedy zostaly zbudowane i do czego sluzyly. Prosze o kontakt mejlowy
Napisano
jak łatwo sie domyslic chodzi o miejscowosc Mielno no ale klawiatura tez zajac i ucieka :)
Napisano
Z tego co pamiętam to sa to budowle związane z obiektem pod tamtejszym jeziorem. Podobno pod dnem znajduje się zbiornik paliwa a na brzegu jeziora w części należącej niegdyś do wojska były urządzenia do tankowania paliwa. Ale są to tylko zasłyszane gdzieś informacje.
Pozdrawiam.
Napisano
Te bunkry znajduja sie na zachód od Mielna. Jezioro natomiast na wschód. Znajdowalo sie tam lotnisko w czasie wojny i chyba baza wodnopłatowców... Odległość od tych betonowych konstrukcji wynosi ok 10-15 km wiec watpie aby to mialo jakis zwiazek z jeziorem i lotniskiem. Dzieki za info. Pozdrawiam.
Napisano
Podejrzewam, że chodzi o dwa obiekty koło Mielenka. To schrony magazynowe dla zlokalizowanej w tym miejscu baterii przeciwlotniczej. Przed 30 laty były widoczne w okolicy pozostałosci wieży obserwacyjnej. Myślę, że lokalizacja baterii była związana ze zlokalizowanym w Unieściu lądowiskiem wodnopłatowców. Był na ten temat artykuł w Odkrywcy, jednak tam podejrzewano te obiekty o bardzo tajemnicze zastosowania :). Podobne obiekty są rozrzucone po całym wybrzeżu, np. w okolicach Świnoujścia.

Pozdrawiam
Grzecho
  • 1 year later...
Napisano

Fotka bunkra (jednego z dwóch) usytuowanego około 500 m na zachód w lesie nadmorskim od Mielna. Rzeczywiście brak jest jakichkolwiek wejść do niego - poza widocznymi na zdjęciu oknami :-)

Napisano

Lądowisko wodnopłatowców w Unieściu? Hm, chodziłem i po tym obiekcie (dość rozległy), ale bardziej mi to przypominało bazę samochodową - ale mogę się mylić. Załączam kilka fotek - może ktoś coś rozpozna. Lepszej jakości zdjęcia mogę przesłać na maila.

Napisano

Obiekty poza typowymi podziemnymi schronami są tego typu jak na fotce obok. Mnie to przypomina bardziej schron samochodowy niż coś mającego związek z wodnopłatowcami. Poza tym budowle wyglądają raczej na współczesne. Czy nie była to do niedawna jakaś JW?

Napisano
Rybciak, na twoich dwóch ostatnich zdjęciach są obiekty 67. dywizjonu rakietowego wchodzącego w skład 26. Brygady Rakietowej OP ze sztabem w Gryficach. Dywizjon został rozformowany we wrześniu 1995 r. Na uzbrojeniu miał rakiety S-125 Newa". Obiekty na zdjeciach to istotnie garaże.
Gdzieś obok, też w Unieściu była ponadto 231. kompania radiotechniczna ze składu 23. Batalionu radiotechnicznego w Słupsku. Kompanię rozformowano w latach 1997-98.

Alkali
Napisano

Dzięki Alkali! Dla ciekawostki załączam plan ewakuacji jednego ze schronów - samochody mają fajne ksywki jak Akord, Wiesław, Kamila, Róża. Widoczne też sekcje KT, PRM i ESD. W ogóle za całym kompleksem fajna szeroka plaża... Polecam na wakacje :-)

Napisano
Jak ja byłem tam w końcówce lat 1990 tych to widac było jeszcze hangary nad brzegiem jeziora. A i lotnisko tam było :)
Ponadto gdzieś znalazłem informacje (chyba w książce o myśliwcach września 1939) że w 1939 w Mielnie stacjonował dywizjon Bf-110 (mam nadzieje że nie pomyliłem z Mrzeżynem -ale chyba tam nic nie latało :))

Pozdrawiam

Gunship
Napisano
Kolega Grzecho napisał o baterii Flak, istotnie z „kwitów” wynika, że takowa tam była.
Czy ktoś do niej dotarł, w jakim jest stanie, może jakaś fotka ??

Pzdr,
Alkali
Napisano
Wielkie dzięki za te zdjęcia, to jak podróż sentymentalna.
Ja byłem tam w latach 1981-83. Podobno w czasie wojny była tam baza wodnosamolotów, po której pozostał wielki hangar.
Samoloty miały lądować na jeziorze Jamno, pamiętam jeszcze betonowy zjazd do jeziora. Pozdrawiam serdecznie.
  • 2 weeks later...
Napisano
W miejscowości Unieście koło Mielna (niem. Nest) znajdowała
się baza hydroplanów. Do dzisiaj zachowały się: pięknie pobudowany koszarowiec z podcieniami na planie litery E,
hangar z suwnicą i betonowym zjazdem do jez.Jamno (niem.Jamunder See) i być może z tego okresu pochodzą
drewniane baraki. W 1939 roku stacjonowały tam He60 z 706 Kustenfl, a także wodowały Do18D z 406 Kustenfl. Obiekty po wojnie używane były przez wspominane w poprzednich postach WOPK i przez batalion saperów - kilkaset ciężarówek z
ańkami" i amfibie. Na plaży naprzeciw jednostki w latach
80-tych byly resztki bat.plot (otwór do lawety w betonie i glazura sanitariatów!) Sam hangar to przykład niemieckiej techniki i architektury. W środku na piętrze dookoła antresola i pomieszczenia służbowe. Był w ODKR. artykuł na temat tej bazy. Wiele tajemniczych konstrukcji tam wspominanych, to po prostu melioracja i hydrotechnika - problem wilgoci i wód gruntowych jest do dzisiaj.
Polecam A. Murawski - Luftwaffe nad morzami" z wykazem
lotn.baz morskich nad Bałtykiem i b.dobrymi zdjęciami.

Napisano

Witam,

Skoro już został poruszony temat poniemieckich baz wodnosamolotów na naszym
wybrzeżu to może kogoś zainteresuje kilka fotek z Wicka Morskiego.
Teren nadal jest pod opieką wojska więc zwykły śmiertelnik raczej ma małe szanse by to zobaczyć.
Na zdjęciach jest betonowy zjazd dla samolotów (do jeziora), hangar i „coś” z tamtejszego skansenu.

Pzdr.
Alkali

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie