Skocz do zawartości
  • 0

Lusunie od kalacha?

idiota

Pytanie

Napisano

Witam.
Znajduje czasami takie destrukty lusek.
Podejzewalem, ze sa to pozostalosci slepaków po cwiczeniach wojska w latach 70, chociaz znajduje to w bardzo dziwnych miejscach (nie ma jednostki w poblizu). Ale jedna z nich nie ma zagiec na koncu jakie maja slepaki. Reszta zreszta ma odlamane koncówki luski.
Dla porównania luska od kalacha i mausa.
Na jednej znalazlem bicia 82 (wiecej nie widac) Sa jednak troche zbyt zardzewiale jak na te lata.

Czy macie koledzy jakies sugestie?

Pozdro.
Janusz.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
też znalazłem kiedyś łuski ślepaków od kałacha i PK(mośki), obok za drogą był młodnik, mam taka teorię że wojsko sadziło las, ale nie mam potwierdzenia.
pozdr.
Napisano
Kidys znalazłem takie łuski na Wale Pomorskim - raczej w 1945 kałachów nie uzywano a do najblizszego poligonu było ze 3 km. w dodatku było to przy ruchliwej drodze z Walcza na Czaplinek. Moja robocza teorja jest taka, ze po wojnie w miejscu tym odbywała sie jakas inscenizacja upamietniajaca przełamanie wału w której uczestniczyło LWP.Niemniej jednak jesli znajdujesz pojedyncze sztuki to mozna tez brac pod uwage opcje, że zostały one tam wtórnie przywleczone(np przez dzieci które zazwyczaj zywia zainteresowanie takimi przedmiotami). Byc moze w miejscu tum odbywały sie jakies cwiczenia Obrony Terytorjalnej. Z tego co wiem jednostki te niekiedy cwiczyły poza obszarami poligonów (tylko czy strzelano wtedy ze ślepaków). W kazdym razie człowiek strzela Pan Bóg łuski nosi.
pozdrawiam!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie