Skocz do zawartości

Gazy bojowe na ziemiach polskich w I wojnie wiatowej

M-i

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co wiemy o stosowaniu gazow bojowych na ziemiach polskich w I wojnie swiatowej. Gdzie zastosowano, jaki gaz, srodki przenoszenia, straty.
Napisano
ogólnie z tego co wiem to pierwszy zmasowany atak gazowy miał właśnie miejsce na ziemiach polskich.
miało to miejsce w czasie bitwy pod Bolkowem i użyto gazu łzawiącego (niemcy vs. rosjanie).gaz użyty przez niemców został rozwiany przez wiatr i niestety(stety) atak gazowy nie przyniósł oczekiwanego skutku, przez co nie został praktycznie zauważony.
jednakże był to pierwszy przypadek użycia gazu na dużą skalę w czasie I wojny światowej.oczywiście dodam iż było to wcześniej niz pod Ypre's- niestety dokładnej daty nie pamiętam.
pozdro
Napisano
W Taktyce Artulerii" wydanej przez W.S.Wojsk. o którą kiedyś Pana pytałem jest rozdział poświęcony gazom bojowym. Teraz nie pamiętam, a też nie mam pod ręką tej książki i mieć przynajmniej przez najbliższy tydzień napewno nie będę, ale w W.S.Wojsk. większość zagadnień była opisywana na przykładach historycznych z I W.Ś. Warto by więc sprawdzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie