M-i Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Napisano 7 Czerwiec 2005 Co wiemy o stosowaniu gazow bojowych na ziemiach polskich w I wojnie swiatowej. Gdzie zastosowano, jaki gaz, srodki przenoszenia, straty.
pawulon26 Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 ogólnie z tego co wiem to pierwszy zmasowany atak gazowy miał właśnie miejsce na ziemiach polskich.miało to miejsce w czasie bitwy pod Bolkowem i użyto gazu łzawiącego (niemcy vs. rosjanie).gaz użyty przez niemców został rozwiany przez wiatr i niestety(stety) atak gazowy nie przyniósł oczekiwanego skutku, przez co nie został praktycznie zauważony.jednakże był to pierwszy przypadek użycia gazu na dużą skalę w czasie I wojny światowej.oczywiście dodam iż było to wcześniej niz pod Ypre's- niestety dokładnej daty nie pamiętam.pozdro
J23 Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 a o który Bolków chodzi ten na dolnymśląsku k/Jeleniej Góry?Pozdrawiam!
kolekcj Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 W Taktyce Artulerii" wydanej przez W.S.Wojsk. o którą kiedyś Pana pytałem jest rozdział poświęcony gazom bojowym. Teraz nie pamiętam, a też nie mam pod ręką tej książki i mieć przynajmniej przez najbliższy tydzień napewno nie będę, ale w W.S.Wojsk. większość zagadnień była opisywana na przykładach historycznych z I W.Ś. Warto by więc sprawdzić.
Ursus Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Styczen 1915. Okolice Bolimowa. Chlor. Mróz zniweczył plany bo unieszkodliwił trujacy gaz.
von graf Napisano 13 Czerwiec 2005 Napisano 13 Czerwiec 2005 ja słyszałem o bolimowie podobno zmienił się wiatr i niemcy zagazowali swoich zreszta w okolicy jest sporo mogił zbiorowych
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.