franek164 Napisano 3 Czerwiec 2005 Autor Napisano 3 Czerwiec 2005 witamprosze o identyfikacje srebro - średnica 20mmdzieki
ignatko Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisano 18 Czerwiec 2005 Witam wyglada podobnie jak denar republikański rzymski Kajusa Vibiusa Pansy .Pozdro
vaderian Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 http://tjbuggey.ancients.info/images/74q.jpgtu masz linka do tej (najprawdopodobniej) monetkiPozdrawiamVaderian (Lodz)
elnio Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 Rzymski denar republikański prawdopodobnie z II w.p.n.e.Jeżeli moneta została znaleziona w Polsce, to jak zwykle prosze o namiary na miejsce znalezienia, zebym mnógł ją dopisac do listy: http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/znaleziska-rzymskie.html
tamtam Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 A czy to nie jest przypadkiem jakies naśladownictwo?zobaczcie tą monetkę franka i porównajcie ją z tą z linka.I niechodzi mi tu bynajmniej o stan.Na monecie z linka przy glowie cesarza widoczna jest litera D a na tej znalezionej jakis wężyk , takze cała podobizna jest o wiele gorzej zrobiona , a może to fals z epoki? .
elnio Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Problem w tym, że ta moneta z linka i ta ze skanu to nie to samo. Głowa na awersie to nie cesarz (to jest moneta z okresu Republiki !!!), tylko standardowe przedstawienie bogini Romy. Na rewersie również standardowa Wiktoria w kwardydze. Pełnego opisania tej monety się nie podejmuję, bo Republika to nie moja działka.
bjar_1 Napisano 30 Czerwiec 2005 Napisano 30 Czerwiec 2005 Elnio - dokładnego miejsca znalezienia nie znam ,ale z tego co wiem to woj. Mazowieckie - najbliższa okolica Warszawy!pzdrbjar_1
Romel79 Napisano 2 Lipiec 2005 Napisano 2 Lipiec 2005 Czemu bjar Warszawa z takim wykrzyknikiem ? Monety rzymskie wcale nie są jakomś żadkością w polsce, a z czasów republiki też się trafiają, żeby było smieszniej to nawet chińskie sa znajdowane. pozdr
bjar_1 Napisano 3 Lipiec 2005 Napisano 3 Lipiec 2005 Z żadnym wykrzyknikiem :) Tak mi się napisało.pzdrbjar_1
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.