Skocz do zawartości

srebrna monetka

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Rzymski denar republikański prawdopodobnie z II w.p.n.e.

Jeżeli moneta została znaleziona w Polsce, to jak zwykle prosze o namiary na miejsce znalezienia, zebym mnógł ją dopisac do listy: http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/znaleziska-rzymskie.html
Napisano
A czy to nie jest przypadkiem jakies naśladownictwo?
zobaczcie tą monetkę franka i porównajcie ją z tą z linka.
I niechodzi mi tu bynajmniej o stan.
Na monecie z linka przy glowie cesarza widoczna jest litera D a na tej znalezionej jakis wężyk , takze cała podobizna jest o wiele gorzej zrobiona , a może to fals z epoki? .
Napisano
Problem w tym, że ta moneta z linka i ta ze skanu to nie to samo. Głowa na awersie to nie cesarz (to jest moneta z okresu Republiki !!!), tylko standardowe przedstawienie bogini Romy. Na rewersie również standardowa Wiktoria w kwardydze. Pełnego opisania tej monety się nie podejmuję, bo Republika to nie moja działka.
Napisano
Elnio - dokładnego miejsca znalezienia nie znam ,ale z tego co wiem to woj. Mazowieckie - najbliższa okolica Warszawy!

pzdr

bjar_1
Napisano
Czemu bjar Warszawa z takim wykrzyknikiem ? Monety rzymskie wcale nie są jakomś żadkością w polsce, a z czasów republiki też się trafiają, żeby było smieszniej to nawet chińskie sa znajdowane.
pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie