krzychuna5 Napisano 11 Czerwiec 2005 Share Napisano 11 Czerwiec 2005 witaj hakas. nie daje mi spokoju ten herb. nadal się upieram, że pewnie jest to odmiana herbu, a nie główny. poszukam coś w internecie na stronach niemieckich. może się uda. pozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 11 Czerwiec 2005 Share Napisano 11 Czerwiec 2005 szanowny panie hakas.o ile mnie pamięć nie zwodzi, to w heraldyce obowiązuje zasada, że korone umieszcza się bezpośrednio na tarczy, z pominięciem hełmu i klejnotu. przeszukałem z grubsza herby zachodnie i nic podobnego nie znalazłem. więc nadal upieram się przy odmianie herbu kotwicz, lub będzie to któryś z herbów, do którego pasuje klejnot. gdyby to byl herb zachodni, to można rozpoznać szlachectwo po kolorze herbu (podobno?), ale na łyżeczce nie ma kolorów.pozdrawiam.krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 11 Czerwiec 2005 Share Napisano 11 Czerwiec 2005 a może brunnow? jak myślisz hakas? przypadkowo natrafiłem na niego przy przeglądaniu tablic odmian herbowych Chrząńskiego.pozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 13 Czerwiec 2005 Share Napisano 13 Czerwiec 2005 Witam serdecznie! No to się wywiązałe mała dyskusja. Mówisz, ze koronę umieszcza sie bezpośrednio z pominięciem hełmu. To patrz na swój własny post wcześniej - Gretz. Ale to pomińmy. Twoja dociekliwość Krzysztofie jest super. Idziesz dobrym torem. W 100% zgodził bym sie z tobą gdyby tu były dwa pasy a są trzy. Więc to może być herb własny. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 13 Czerwiec 2005 Share Napisano 13 Czerwiec 2005 witaj hakas. mała prośba. jeśli możesz mi wysłać zawołania do herbów ( o ile takowe posiadasz), to będe wdzięczny. pozdrawiam. krzysiek.ps. adres e-mail: krzychuna5@poczta.fm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kibic Napisano 13 Czerwiec 2005 Share Napisano 13 Czerwiec 2005 Jeszcze jedno sreberko,tym razem bez herbu:)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kibic Napisano 13 Czerwiec 2005 Share Napisano 13 Czerwiec 2005 ...ale za to ładny grawerunek imienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 16 Czerwiec 2005 Share Napisano 16 Czerwiec 2005 a może to herb de Isenburg":).jest jeszcze kilka innych herbów z dwoma pasami.sprawdźcie stronę:http://akromer.republika.pl/herbarz_bellenville.htmlpozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 17 Czerwiec 2005 Share Napisano 17 Czerwiec 2005 Ciekawa hipoteza. Teraz aktualnie nie mam czasu ale muszę sprawdzić w jednym herbarzu. Układ linearny na wizerunkach herbów rytych. odpowiedni kształt linii i ich pochylenie wskazywało na barwę. Jeśli coś takiego znajdziesz to proszę Daj mi linka. Szukam tego od dość dawna a jedyny taki herbarz z dokładnie opracowanym kodem kreskowym" znalazłem w Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kibic Napisano 17 Czerwiec 2005 Share Napisano 17 Czerwiec 2005 Witam.Zatem jedziemy dalej.Panowie Hakas i Krzychuna- zrobiłem lepszą fotkę jednej z pieczęci.Nad tarczą z sercem widać niewątpliwie ptaka, z całą pewnością nie są to uszkodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kibic Napisano 17 Czerwiec 2005 Share Napisano 17 Czerwiec 2005 A tu-poza konkursem-jeszcze jedna.Mimo że nie herbowa,to jednak fajna sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 17 Czerwiec 2005 Share Napisano 17 Czerwiec 2005 witam. hakas ma rację, że motyw przebitego serca strzałą występuje w herbie Przyjaciel (dochodzi na nim talerzyk pod sercem i brak ptaka oraz jest chyba inny klejnot). więc najprędzej będzie to odmiana tego herbu. Ale nie można również odrzucić wersji, że jest to herb własny. pozdrawiam. krzysiek.ps. hakas, co powiesz na herb Aksak? czy to może to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Witaj Krzychuna5! Nie znalazłem takiej odmiany w tabelach odmian heraldycznych przypisanych do herbu RRZYJACIEL. Jeśli chodzi o motyw z sercem. A do czego AKSAK ,daj odnośnik bo ostatnimi czasy tak tu herbów nawalili, ze sie zakręciłem jak słoik po śledziach.To będzie raczej jakiś niemiec albo austryjak. To wszystko przez te rozbiory i przemieszczenia granic. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Przepraszam za dubla ale mam hipotezę. Zwiedzając klasztor w Łobeżnicy blazonowałem kartusze Rodu Bnińskich z Bnina na ich płytach nagrobnych i co zauważyłem , zresztą sprawiło mi to trochę problemu na początku to dzielenie tarczy na pół w poziomuie i umieszczanie herbu męża i żony na jednej tarczy. Może i to jest podobnie skonstrułowane. Trzeba znaleźć herb z tym ptakiem.Odrazu nie jest to kruk z KORWINA bo kruk korwinowski ma w dziobie pierścień a ten ma gałązki. Kiedyś spotkałem taki wizerunek heraldyczny- gołąb z gałązką oliwną w dziobie. To ciekawe trzeba będzie nad tym popracować. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 oto akszak (aksak). może jego odmiana? pozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 a co do drugiego postu, to inicjały jakby inne. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Witaj z Bnińskimi to tylko przykład. To odmiana AKSAKA, Może to i to tylko klejnot hełmowy inny. To sece bardzo podobne do AKSAKA III w herbarzu Jurzaka.Ale ten ptak? Pozdrawiam Krzychuna5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 mów mi krzysiek. pozdrawiam. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Zgoda przyjacielu Krzyśku.Ja niestety nadal pozostanę Hakas ( pewne wzgledy) ale mów mi Haki. Pozdowienia Krzysiek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 21 Czerwiec 2005 Share Napisano 21 Czerwiec 2005 No Haki, widzę że z kol. Krzysztofem prowadzicie zaciętą dyskusję. A zaczęło się od wysłania Ci linku. powodzeniapozdr. G. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 23 Czerwiec 2005 Share Napisano 23 Czerwiec 2005 A no się rozwinęło. To dobrze, że rośnie mi następca. Jak bym już nie wrócił z województwa I..... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychuna5 Napisano 4 Lipiec 2005 Share Napisano 4 Lipiec 2005 myślę, że mam herb, który pasuje do tego na łyżce:)zobaczcie pod adresem:http://www.geocities.com/wappenrolle1/g/g029.htmlpozdrawiam. krzysiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 5 Lipiec 2005 Share Napisano 5 Lipiec 2005 Moje gratlacje Krzysztofie. To Twój pierwszy prawidłowo i do końca zblazonowany herb. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów.Hakas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kibic Napisano 6 Lipiec 2005 Share Napisano 6 Lipiec 2005 A jednak:))!Ogromne gratulacje dla Krzysztofa!Po parudziesięciu latach rysunek z łyżki znów azywa się".Również ukłony dla Hakasa-za upór i wiedzę.Na taki skład nie ma mocnych:))Pozdrawiam- kibic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hakas Napisano 6 Lipiec 2005 Share Napisano 6 Lipiec 2005 Dziękuje za pozdrowienia i wyrazy uznania. Jednak sława należy się Krzysztofowi za znajomość niemieckiej heraldyki. Jeszcze czeka nas ta pieczęć a raczej pieczęci z lwami i węzłem( precelkiem)Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.