Skocz do zawartości

łyżki i łuski

paul

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
szanowny panie hakas.
o ile mnie pamięć nie zwodzi, to w heraldyce obowiązuje zasada, że korone umieszcza się bezpośrednio na tarczy, z pominięciem hełmu i klejnotu. przeszukałem z grubsza herby zachodnie i nic podobnego nie znalazłem. więc nadal upieram się przy odmianie herbu kotwicz, lub będzie to któryś z herbów, do którego pasuje klejnot. gdyby to byl herb zachodni, to można rozpoznać szlachectwo po kolorze herbu (podobno?), ale na łyżeczce nie ma kolorów.
pozdrawiam.
krzysiek.

Witam serdecznie! No to się wywiązałe mała dyskusja. Mówisz, ze koronę umieszcza sie bezpośrednio z pominięciem hełmu. To patrz na swój własny post wcześniej - Gretz. Ale to pomińmy. Twoja dociekliwość Krzysztofie jest super. Idziesz dobrym torem. W 100% zgodził bym sie z tobą gdyby tu były dwa pasy a są trzy. Więc to może być herb własny. Pozdrawiam.

Ciekawa hipoteza. Teraz aktualnie nie mam czasu ale muszę sprawdzić w jednym herbarzu. Układ linearny na wizerunkach herbów rytych. odpowiedni kształt linii i ich pochylenie wskazywało na barwę. Jeśli coś takiego znajdziesz to proszę Daj mi linka. Szukam tego od dość dawna a jedyny taki herbarz z dokładnie opracowanym kodem kreskowym" znalazłem w Bibliotece Raczyńskich w Poznaniu. pozdrawiam.

witam. hakas ma rację, że motyw przebitego serca strzałą występuje w herbie Przyjaciel (dochodzi na nim talerzyk pod sercem i brak ptaka oraz jest chyba inny klejnot). więc najprędzej będzie to odmiana tego herbu. Ale nie można również odrzucić wersji, że jest to herb własny. pozdrawiam. krzysiek.
ps. hakas, co powiesz na herb Aksak? czy to może to?

Witaj Krzychuna5! Nie znalazłem takiej odmiany w tabelach odmian heraldycznych przypisanych do herbu RRZYJACIEL. Jeśli chodzi o motyw z sercem. A do czego AKSAK ,daj odnośnik bo ostatnimi czasy tak tu herbów nawalili, ze sie zakręciłem jak słoik po śledziach.To będzie raczej jakiś niemiec albo austryjak. To wszystko przez te rozbiory i przemieszczenia granic. Pozdrawiam.

Przepraszam za dubla ale mam hipotezę. Zwiedzając klasztor w Łobeżnicy blazonowałem kartusze Rodu Bnińskich z Bnina na ich płytach nagrobnych i co zauważyłem , zresztą sprawiło mi to trochę problemu na początku to dzielenie tarczy na pół w poziomuie i umieszczanie herbu męża i żony na jednej tarczy. Może i to jest podobnie skonstrułowane. Trzeba znaleźć herb z tym ptakiem.Odrazu nie jest to kruk z KORWINA bo kruk korwinowski ma w dziobie pierścień a ten ma gałązki. Kiedyś spotkałem taki wizerunek heraldyczny- gołąb z gałązką oliwną w dziobie. To ciekawe trzeba będzie nad tym popracować. Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
A jednak:))!Ogromne gratulacje dla Krzysztofa!Po parudziesięciu latach rysunek z łyżki znów azywa się".
Również ukłony dla Hakasa-za upór i wiedzę.
Na taki skład nie ma mocnych:))
Pozdrawiam- kibic

Dziękuje za pozdrowienia i wyrazy uznania. Jednak sława należy się Krzysztofowi za znajomość niemieckiej heraldyki. Jeszcze czeka nas ta pieczęć a raczej pieczęci z lwami i węzłem( precelkiem)Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie