Skocz do zawartości

łyżki i łuski

paul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kilkakrotnie zdarzyło mi się wykopać różnego rodzaju łyżki.Przedstawiam dwie ostatnie. Jedna wykopana pod Warką , druga pod Cegłowem.Chociaż znalezione w towarzystwie łusek walczących ze sobą stron , wydaje się że ze względu na napis Berndorf" są to łyżki niemieckie. Swoją drogą - czy wam również zdarzają się takie kuchenne" fanty , czy tylko ja mam taki fart"?.

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam! Motyw rogów w klejnocie hełmowym pojawia się dość czesto, Po hełmie nie rozpoznaje się herbu tylko po tarczy. Co do Habdanka to ma belki złożone w coś co przypomina duze W" a tobie chodziło o KORCZAKA trzy poziomo położone belki srebrne na czerwonym polu. A herb przedstawiony przez kolegę Kibica ni jak się ma do GRETZ-a tylko klejnot na hełmie a to nie świadczy o herbie. W herbie podanym do identyfikacji są dwie belki pozomo i klejnot inny niż w KORCZAKU. Gdzie znaleziono łużeczkę. To może dużo pomuc. Choc w polskie heraldyce nie spotkałem się z takim herbem. Pozdrawiam.

witam. tylko rzuciłem przypuszczenbie, co do GRETZ. to może być odmiana herbu KOTWICZ. napewno nie jest to herb główny. co do GRETZ, to próbowałem dojść po klejnocie. podobny motyw klejnotu pojawia się też w herbach: ELŻANOWSKI, ENGELKE(choć przy nim dochodzi jeszcze ptaszek":)). w związku z powyższym napisałem, że nie jestem pewny.
pozdrawiam. krzysiek.

NIe kotwicz niestety to nie będzie Inny kolor na tarczy to po pierwsze a po drugie tu są dwie belki a w kotwiczu jest jeden pas ( to taka mała różnica heraldyczna ;-{))

Nie atakuję Ciebie Krzyśku. Bardzo miło mi, że młodzi ludzie interesują sie heraldyką. A to może być herb główny (właściwy) ponieważ heraldyka zahodnia opiera sie na herbach własnych. Sam pieczętuje sie herbem własnym pochodzącym z norwegii. Pozdrawiam.

wiem. kotwicz ma jeden pas poprzeczny ( inna odmiana pionowy). ale jakaś odmiana (herbu polskiego), to kto wie? zgadzam się, że tereny znalezienia łyżki, mogą wskazywać na heraldyke obcą. a tu jestem ciemny. zresztą w heraldyce polskiej też tyle o ile:). pozdrawiam. krzysiek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie