bla Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Zgadzam sie całkowicie. Byłam tam w ten piatek ze studentami i jestem z lekka zniesmaczona...
bla Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Mam b dużo zdjęć ale niestety nie w formie cyfrowej...
bla Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Pisałam pracę o tych cmentarzach i mam dość solidnie to opracowane
narg Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Bla, byłabyś skłonna udostępnić swoją pracę do wglądu? Zastanawiam się też czy byłoby społeczne zapotrzebowanie" na umieszczenie tego typu informacji w internecie (cmentarze IWŚ, cmentarze ewangelickie)... Co o tym sądzisz?
bla Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Praca ma ok 170 stron...Jeżeli jesteś zainteresowany to czemu nie...A co do umieszczania tego typu informacji w internecie to uważam że powinno być takich wiadomości jak najwięcej Należy uświadamiać ludziom że takie cmentarze są wokół nas... Przecież o historię potykamy się co krok" Ja sama zabrałam studentów na cmentarz w Gadce Starej Większość z nich w ogóle nie wiedziała o jego istnieniu I dlatego było warto...
narg Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Możesz wysłać mi swój email?Długo się zastanawiałem nad opublikowaniem swoich zdjęć. Trochę obawiam różnych odkrywców" co rozkopują cmentarze w poszukiwaniu fantów"... Myślę, że warto spróbować.
bla Napisano 6 Listopad 2005 Napisano 6 Listopad 2005 Wysłałam Ci mój adres email na Twoją skrzynkę.Podzielam twoje obawy Tym bardziej że niejedno na tych cmentarzach widziałam...
Kobieras39 Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 jak zrobie foty to tez z checia podesle jak cos to z okolic konstantynowa;)i lutomierska co do rozkopanych cmentarzy to opłakana sytuacja jest w koloni gałkówek:/ poprostu zenada;/sam zakopywałem porozrzucane szczatki i czaszki kurde poprostu idioci powywalali je na wierz i zostawili;/mało debili;/
Kobieras39 Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 a co do cmentarzy ewangelickich jak chcecie jakies info to z checią też podam bo jest ich mnóstwo kolo łodzi
Kobieras39 Napisano 6 Listopad 2005 Autor Napisano 6 Listopad 2005 powiem jeszcze cos dla szukajacych jak chcecie cos znalezc z I ww to nie ryjcie na cmentarzach bo tam nic nie ma dla kopaczy ale za to zapewniam wszystkich ze wystarczy pochodzic po okolicznych polach i fanty będą a nie rozkopywać ludzi;/ poprostu cmentarze robiono w poblizu pola walki a wiec nie trzeba wpieprzac sie na cmentarz i ryc na nim tylko wysilic makówe;)i pojsc na łądne zaorane pole ;] z checia pomoge w renowcji cmentarzy i oczyszczaniu ich z chaszczy
jagoda Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Witam w dzisiejszej łódzkiej wyborczej jest cikawa wzmianka na temat cmentarzy wojennych i bitwy łodzkiej oto link http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3003407.htmlkilka mogił (7?) znajduje się we wsi stawiszcze na skraju lasu tuż przy drodze z Łodzi do Sieradza.Pozdr. MJ
narg Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 W Stawiszczach jest jedna mogiła w której pochowanych jest 16-tu żołnierzy http://www.lodz.travel.pl/75_stawiszcze.htm
narg Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Bla, nie otrzymałem maila od Ciebie. Mam kłopoty ze skrzynką pocztową czy jeszcze nic nie wysyłałaś?
bla Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Nie za bardzo się zgodzę że nie ma czego szukać na cmentarzach. Wynika to ze specyfiki regionu łodzkiego. Owszem cmentarze z I wojny swiatowej umiejscawiane były nieopodal miejsc bitew. Ale mamy też szereg kwater na cmentarzach ewangelickich i rzymsko-katolickich. Jak wiadomo w Łodzi i jej okolicy mieszkało wielu osadników niemieckich. Dlatego mamy ogromną ilość cmentarzy ewangelickich. A podczas wojny, osoby odpowiadajace za porządkowanie pobojowisk bardzo chętnie wykorzystywali ten fakt i grzebali tam ciała żołnierzy.
narg Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Bla, widocznie mam kłopot ze skrzynką pocztową. Bardzo proszę wyślij wiadomość pod adres jak na obrazku obok
Kobieras39 Napisano 7 Listopad 2005 Autor Napisano 7 Listopad 2005 bla a co masz na mysli ze jednak warto szukac na cmentarzach??
bla Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Chodzi mi o to że na wielu cmentarzach jednak znajdują sie kwatery z I wojny. Tak jak juz pisałam wyżej, szczególnie na cmentarzach ewangelickich. Ja np interesuję sie też miejscami pochówku z I wojny ale tymi nieupamietnionymi (juz zlikwidowanymi lub na których są nowe pochówki) A takich jest również bardzo duzo
jagoda Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 Do Bla i Narg skontaktowął się ze mną jedna z dzienikarek TVP3 Łódź, która chce zrobić reportarz o cmentarzach z I WŚ znajdujących się w okolicach Łodzi. Jednakże moja wiedza o tych nektopoliach jest szczątkowa ale wasza olbrzymia, dajcie jakiś namiar na siebie. Mój mail jjagoda@o2.pl lub nr tel 505613150. Aha ewentualnie materiał ma pójść 11 listopada a więc sprawa jest pilna.Pozdrawiam i czekam na szybki odzew.M.J.
bla Napisano 11 Listopad 2005 Napisano 11 Listopad 2005 Do wszystkich zainteresowanych:Dzisiaj w Wiadomosciach Łódzkich o godz 18 będzie poruszony temat cmentarzy z Iwś Zapraszam
Gunship! Napisano 12 Listopad 2005 Napisano 12 Listopad 2005 Jeden z cmentarzy znajduje się przy skrzyżowaniu drogi nr.481 Łask - Widawa, z drogą Siedlce-Grabno. To jest działka rogowa tuż przy skrzyżowaniu. Jest w opłakanym stanie, ale jedyny plus - ze względu na las sosnowy - nie jest zakrzaczony :)Większość kwater ładnie się zachowała. Jeszcze paliły się znicze. Jak pojawię się tam znowu to postaram się pstryknąć kilka fotek. A teraz kilka zdjęć które zrobiłem dziś wraz z koleżanką na cmentarzu w Starej Gadce.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.