Skocz do zawartości

I WW -Łódź

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bla, byłabyś skłonna udostępnić swoją pracę do wglądu? Zastanawiam się też czy byłoby społeczne zapotrzebowanie" na umieszczenie tego typu informacji w internecie (cmentarze IWŚ, cmentarze ewangelickie)... Co o tym sądzisz?
Napisano
Praca ma ok 170 stron...Jeżeli jesteś zainteresowany to czemu nie...A co do umieszczania tego typu informacji w internecie to uważam że powinno być takich wiadomości jak najwięcej Należy uświadamiać ludziom że takie cmentarze są wokół nas... Przecież o historię potykamy się co krok" Ja sama zabrałam studentów na cmentarz w Gadce Starej Większość z nich w ogóle nie wiedziała o jego istnieniu I dlatego było warto...
Napisano
Możesz wysłać mi swój email?

Długo się zastanawiałem nad opublikowaniem swoich zdjęć. Trochę obawiam różnych odkrywców" co rozkopują cmentarze w poszukiwaniu fantów"... Myślę, że warto spróbować.
Napisano
Wysłałam Ci mój adres email na Twoją skrzynkę.
Podzielam twoje obawy Tym bardziej że niejedno na tych cmentarzach widziałam...
Napisano
jak zrobie foty to tez z checia podesle jak cos to z okolic konstantynowa;)i lutomierska co do rozkopanych cmentarzy to opłakana sytuacja jest w koloni gałkówek:/ poprostu zenada;/sam zakopywałem porozrzucane szczatki i czaszki kurde poprostu idioci powywalali je na wierz i zostawili;/mało debili;/
Napisano
powiem jeszcze cos dla szukajacych jak chcecie cos znalezc z I ww to nie ryjcie na cmentarzach bo tam nic nie ma dla kopaczy ale za to zapewniam wszystkich ze wystarczy pochodzic po okolicznych polach i fanty będą a nie rozkopywać ludzi;/ poprostu cmentarze robiono w poblizu pola walki a wiec nie trzeba wpieprzac sie na cmentarz i ryc na nim tylko wysilic makówe;)i pojsc na łądne zaorane pole ;] z checia pomoge w renowcji cmentarzy i oczyszczaniu ich z chaszczy
Napisano
Witam w dzisiejszej łódzkiej wyborczej jest cikawa wzmianka na temat cmentarzy wojennych i bitwy łodzkiej oto link http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3003407.html
kilka mogił (7?) znajduje się we wsi stawiszcze na skraju lasu tuż przy drodze z Łodzi do Sieradza.
Pozdr. MJ
Napisano
W Stawiszczach jest jedna mogiła w której pochowanych jest 16-tu żołnierzy http://www.lodz.travel.pl/75_stawiszcze.htm
Napisano
Bla, nie otrzymałem maila od Ciebie. Mam kłopoty ze skrzynką pocztową czy jeszcze nic nie wysyłałaś?
Napisano
Nie za bardzo się zgodzę że nie ma czego szukać na cmentarzach. Wynika to ze specyfiki regionu łodzkiego. Owszem cmentarze z I wojny swiatowej umiejscawiane były nieopodal miejsc bitew. Ale mamy też szereg kwater na cmentarzach ewangelickich i rzymsko-katolickich. Jak wiadomo w Łodzi i jej okolicy mieszkało wielu osadników niemieckich. Dlatego mamy ogromną ilość cmentarzy ewangelickich. A podczas wojny, osoby odpowiadajace za porządkowanie pobojowisk bardzo chętnie wykorzystywali ten fakt i grzebali tam ciała żołnierzy.
Napisano

Bla, widocznie mam kłopot ze skrzynką pocztową. Bardzo proszę wyślij wiadomość pod adres jak na obrazku obok

Napisano
Chodzi mi o to że na wielu cmentarzach jednak znajdują sie kwatery z I wojny. Tak jak juz pisałam wyżej, szczególnie na cmentarzach ewangelickich. Ja np interesuję sie też miejscami pochówku z I wojny ale tymi nieupamietnionymi (juz zlikwidowanymi lub na których są nowe pochówki) A takich jest również bardzo duzo
Napisano
Do Bla i Narg skontaktowął się ze mną jedna z dzienikarek TVP3 Łódź, która chce zrobić reportarz o cmentarzach z I WŚ znajdujących się w okolicach Łodzi. Jednakże moja wiedza o tych nektopoliach jest szczątkowa ale wasza olbrzymia, dajcie jakiś namiar na siebie. Mój mail jjagoda@o2.pl lub nr tel 505613150. Aha ewentualnie materiał ma pójść 11 listopada a więc sprawa jest pilna.
Pozdrawiam i czekam na szybki odzew.
M.J.
Napisano
Do wszystkich zainteresowanych:
Dzisiaj w Wiadomosciach Łódzkich o godz 18 będzie poruszony temat cmentarzy z Iwś Zapraszam
Napisano
Jeden z cmentarzy znajduje się przy skrzyżowaniu drogi nr.481 Łask - Widawa, z drogą Siedlce-Grabno. To jest działka rogowa tuż przy skrzyżowaniu. Jest w opłakanym stanie, ale jedyny plus - ze względu na las sosnowy - nie jest zakrzaczony :)
Większość kwater ładnie się zachowała. Jeszcze paliły się znicze. Jak pojawię się tam znowu to postaram się pstryknąć kilka fotek.
A teraz kilka zdjęć które zrobiłem dziś wraz z koleżanką na cmentarzu w Starej Gadce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie