matss17 Napisano 30 Maj 2005 Autor Napisano 30 Maj 2005 Witam!! znalazłem złotom monete nie mam pojęcia co to za waluta lub gdzie takie morzna było spodkać jedyne co wiem to że jest złota i prawdopodobnie rzymska ,tak mówił złotnik.Prosze piszcie bo bardzo mi zalerzy na jej identyfikacii!
matss17 Napisano 30 Maj 2005 Autor Napisano 30 Maj 2005 dróga fotka jak widzicie jest mniejsza od 10gr
MEKO Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 złoty stater z 1 połowy I w. p.n.e. CELTOWIE podobny został znaleziony w 1935r w Krakowie - Grzegórzkach i została obwołaną najstarszą monetą Polski więc gratuluje jest bezcenna !!!!!!!
VanWorden Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 Meko, mylisz się - nie ma monet bezcennych, niestety.. Statery celtyckie nie są aż tak rzadkie na terenach Polski, Czech i Słowacji (w tym dużo starsze i ciekawsze) i w konsekwencji ich cena nie jest wysoka (w porównaniu do monet np. z XV czy XVI wieku). Wiek nie idzie w parze z ceną.. Cenę monety determinuje rynek a ten jest dość kiepski na Celtów.PozdrawiamVW
mułła_Omar Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 witam,to z pewnością moneta celtycka (stater muszlowy lub jego część) z II lub I w. p.n.e., czy wiadomo jaka jest jej waga?
KudłatyHD Napisano 7 Lipiec 2005 Napisano 7 Lipiec 2005 Opisz miejsce znaleziska i głębokośc, niedawno w odkrywcy jakiś numizmatyk prosił o takie informacje:)Gratuluje fanta!!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.