wars98 Napisano 28 Maj 2005 Autor Napisano 28 Maj 2005 Witam!Poszukuję informacji, jak teraz nazywa się Zalew Świeży (i gdzie to właściwie jest) oraz wieś Bęś z okolic Szczecina.Na takie nazwy natrafiłem przeglądając prasę z 1948 r., a od tego czasu to zmieniło nazwy z x-razy.Z góry dziękuję!Pozdrawiamwars98
maxikasek Napisano 30 Maj 2005 Napisano 30 Maj 2005 Zalew Świeży to niemiecka nazwa Zalewu Wiślanego. A może chodzi ci o wieś Bąsak nad tym zalewem.
wars98 Napisano 30 Maj 2005 Autor Napisano 30 Maj 2005 Witam!Maxikasek! Dzięki Ci za ten Zalew Świeży-Wiślany! (:Nie chodzi o Bęś. Było wyraźnie napisane, że to z okolic Szczecina.Jeszcze raz dzięki!Pozdrawiamwars98
J-23 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 idz do najbliższej księgarni/empiku i sprawdz na mapie turystyczno/żeglarskiej alew szczeciński", kilka lat temu taka została wydana. może tam będzie rozwiązanie
wars98 Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam!J-23! Tak, jak sugerujesz też sprawdzam, ale jak dotąd nic. Przeglądam też rozporządzenia o zmianie nazw fizjograficznych (przywracaniu i ustalaniu, bo tak to wtedy nazywano), ale narazie nie trafiłem... ):Pozdrawiamwars98
J-23 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 mieszkam w okolicy i nie spotkałem się z tymi nazwami. może chodzi o zatokę Cichą ? lub rzekę Świnę?
wars98 Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam!J-23! Czytaj ze zrozumieniem...Zalew Świeży został już zidentyfikowany przez kolegę Maxikaska, jako Zalew Wiślany. Szukam jeszcze odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a mianowicie, jak obecnie nazywa się wieś Bęś z okolic Szczecina. Bęś - to nazwa z 1948 r.Pozdrawiamwars98
wars98 Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam!Cześć Past! Nie, właśnie na tym cały pic polega, że nie mam... ):Pozdrawiamwars98
Tanto Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Jeśli to nie tajemnica ;-), to podaj w jakim kontekście pojawiła się ta nazwa, może dzięki temu nasuną się jakieś skojarzenia.
wars98 Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam!Cześć Tanto!Nie, to nie jest tajemnica. Wieś Bęś (1948 r.) pojawia się w kontekście działalności Przedsiębiorstwa Poszukiwań Terenowych - przedsiębiorstwa państwowego wyodrębnionego (w skrócie: PPT, względnie, jak kto woli PPPT).Jak donosiła ówczesna prasa to:W rejonie Bęś koło Szczecina, jak ustalono, została zatopiona kolumna aut niemieckich. Wydobyto już cztery auta w zupełnie dobrym stanie. Prace trwają przy wydobyciu dalszych samochodów."Past! Szkoda, ale i tak dziękuję!Pozdrawiamwars98
past Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 wars spróbuj dotrzeć może do jakiegoś lokalnego zbieracza pocztówek ,np w okolicy Wrocławia jest kilka miejscowości które miały pośrednie nazwy między niemieckimi a obecnymi
wars98 Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam!Past! Twoja sugestia z całą pewnością zostanie uwzględniona. Jeszcze raz dziękuję! (:Pozdr.wars 98
J-23 Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 w rejonie Bęś k/Sz-na ..." może to nie nazwa wsi tylko nazwa geograficzna np. cypel
wars98 Napisano 31 Maj 2005 Autor Napisano 31 Maj 2005 Witam!A wiesz J-23, że to nawet jest myśl..??! (:Problem w tym, że jak narazie na nic takiego nie trafiłem... ):Pozdrawiamwars98
J-23 Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 zaglądnij do Słownika nazw geograficznych Polski Zachodniej i Północnej" pod redakcją St.Rosponda. tylko szukaj tomu I (polski-niemiecki), tom II (niemiecko-polski) jest dostępny w necie. często też bywało że nadawano nazwy polskie ale nie były one powszechnie używane lub zanikały z powodu rozebrania całej wioski na cegły do odbudowy stolicy (częste przypadki w okolicy sz-na)
wars98 Napisano 1 Czerwiec 2005 Autor Napisano 1 Czerwiec 2005 Witam!J-23! Dzięki! Napewno zajrzę do tego Słownika! (:Ileż to wsi i przysiółków, czy kwartałów miast spotkał taki rozbiórkowy los... /:Pozdrawiamwars98
dzava Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 tak czytam wasze wypowiedzi i tak mi sie nasunęło, że może to być gdzieś koło mirjscowości Święta gdzie do 1945 roku była przeprawa promowa do Polic, która drastycznie skracała drogę z Goleniowa do Szczecina. Być może na Bęś to jakaś kolonia koło Świętej, ale jak mówię to tylko skojarzenie... aha o tą przeprawę to były ciężkie walki z niemieckimi jednostkami SS, które mocno jej pilnowały ...ale jak mówie to takie skojarzenie...Police sa 18 km na północ od Szczecina a Święta na Wschód od Polic na wschodnim brzegu Odry.
wars98 Napisano 2 Czerwiec 2005 Autor Napisano 2 Czerwiec 2005 Witam!Dzava! Jako, że każda sugestia może być trafna i pomóc w rozwikłaniu zagadki Bęś, tak więc muszę Tobie podziękować, co też niniejszym z przyjemnością czynię! Dzięks! (:Pozdrawiamwars98
maxikasek Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 co do aut to były zatopione w J. Głębokim (przynajmniej jeszcze 5 lat temu) ale są już spenetrowane- zresztąwprzy niskim stanie widac je z brzegu.
dzava Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 w J. Głębokim? od strony strzelnicy czołgowej czy od strony kąpieliska?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.