milbas Posted May 28, 2005 Author Posted May 28, 2005 Prosze o pomoc w zidentyfikowaniu monetki. Jest to cynkowe 1 ore. Niestety nieźle zachowała się tylko ta strona monetki z nominałem - przedstawia cyfrę 1, pod nią dwie skrzyżowane gałązki, pod nimi napis ORE".Druga strona monety (to co udało mi się odcyfrować):na środku monety litera X" wewnątrz litery C" - nad nimi chyba korona. wokół monety początek napisu KONCE ..." .Pytania - czy to monetka duńska czy szwedzka. Z jakiego okresu może pochodzić (za nic nie mogę dostrzec daty).Pozdrawaiam i czekam na wskazówki.MILBAS
Dundee Posted June 6, 2005 Posted June 6, 2005 Szanowankojest to dunska moneta Christiana Xco do datowania to poczatki XX wieku.Na obrzezasz monetki pod tym C" na godzinie 7-mej powinna byc dataNa godz. 5-tej masz oznaczenie mennicypozdrowienia
milbas Posted June 7, 2005 Author Posted June 7, 2005 Dzięki Dundee. Na allegro znalazłem podobne monetki, więc się domyśliłem okresu, z jakiego pochodzi. Niestety data na mojej monetce dalej nieczytelna :-)PozdrawiamMILBAS
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.