jabol Napisano 26 Grudzień 2005 Napisano 26 Grudzień 2005 A czy ktos kojarzy albo orjetuje sie o walkach w rejonie Strumienia albo Jastrzebia Z. Ja tam w sumie ostatnio chodzilem i jest nawet spoko. Moze ktos lepiej orjetuje sie. Prosze o kontakt. Chetnie sie wymienie wiadomosciami.Pozdrawiam Jabol.
suchy ss Napisano 28 Grudzień 2005 Autor Napisano 28 Grudzień 2005 niestety nawet nie wiem gdzie to jest:/wiec nie moge pomoc, moze ktorys z kolegow:)pozdro
Szczur Napisano 3 Styczeń 2006 Napisano 3 Styczeń 2006 Jabol - Ja jeździłem do Pruchnej, Bąkowa, Zbytkowa, raz byłem w lesie nad Strumieniem, tam była baza wypadowa 78, i chyba 248 d piechoty. Dużo tam ziemianek wykopanych na dość długim wale", przy jednej na skraju lasu wyszła lufa ckm maxim. pozatym dość cienko , mnóstwo łusek ppsz i mosin, mam opis walk o Strumień.
jabol Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Czesc SZCZURA skad wiesz ze 78 pułk bo mam z tamtat blache 78 plk.moze popiszemy cos wiecej, bardzo chetnie, szykuje sie na wiosne na dalsze szukanko.pozdrawiam i czekam jabol
Szczur Napisano 7 Styczeń 2006 Napisano 7 Styczeń 2006 78 dywizja piechoty wycofywała się od ligoty , przez chybie i broniła Strumienia, w tym opisie walk o strumien wszystko pisze. W pruchnej ktos pare lat temu znalazł wieże chyba od t-34, koło stacji było rozbitych kilkanascie czołgów ruskich i niemieckich.
suchy ss Napisano 8 Styczeń 2006 Autor Napisano 8 Styczeń 2006 Szczur a niewiesz czasem czegos na temat walk w okolicach Ligoty?
Szczur Napisano 8 Styczeń 2006 Napisano 8 Styczeń 2006 Zdobycie Strumienia powierzono 101 Korpusowi Piechoty gen. lejt. Andrieja Bondariewa ze składu 38 Armii Ogólnowojskowej gen. Kiryłła Moskalenki. Główne uderzenie miała wykonać lewoskrzydłowa korpusu tj. 183 Dywizja Piechoty gen. Leonida Wasilewskiego, która nacierać miała w najsłabszy punkt niemieckiej obrony, w styk 17 Armii Polowej i Armijnej Grupy Heinrici", znajdujący się dokładnie na granicy Chybia z Zabłociem i Frelichowem. Po rozbiciu obrony niemieckiej na terenie Chybia i przeforsowaniu Wisły w rejonie Zarzecza, 183 Dywizja Piechoty miała dokonać zmasowanego ataku na Strumień. Lewą flankę, a jednocześnie zabezpieczenie całego 101 Korpusu Piechoty, stanowiła 70 Dywizja Piechoty gen. Iwana Gusiewa oraz 140 Dywizja Piechoty płk. Michaiła Własowa, które nacierając od Czarnolesia przez Mnich i Landek miały zepchnąć Niemców z południowej części Chybia i Zabłocia. Punktem wyjścia do ataku 101 Korpusu Piechot~ na Żabi Kraj" był Zabrzeg._________________________________________________miałem coś o ligocie, ale nie moge znalez
herr Napisano 9 Styczeń 2006 Napisano 9 Styczeń 2006 Witam wszystkich zainteresował mnie wasz temat bo jestem właśnie z tych okolic i mam prośbe do Szczura piszesz że masz opis walk o Strumień czy mógł byś przesłać na maila ten opis i inne wiadomości na temat tych okolic albo jakieś namiary gdzie tego szukać???
vlado Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Witajcie,Jestem nowy na forum i zaczynam interesowac sie militarnymi budowlami Gornego Slaska. Mieszkam w Katowicach i zainteresowal mnie budynek dowodzenia polozony niedaleko stadionu slaskiego, a konkretnie na zalesionym wzgorzu za Carrefour'em wybudowanym na miejscu dawnego AKS-u. Mieszkancy Chorzowa pewnie wiedza o co mi chodzi. O ile mi wiadomo budynek nie jest dostepny, ale interesuje mnie, czy cos o nim wiecie?Pozdrawiam,vlado
MK Napisano 28 Styczeń 2006 Napisano 28 Styczeń 2006 Elo! A propos 78 Sturm -Division! Czy ma ktoś info na temat jej działania w 1944 roku na odcinku między Jasłem a Pilznem? (Huta Gogołowska, Brzostek, Kamienica). Poza artefaktami niemieckimi i mapką z publikacji niemieckojęzycznej 78 Sturm Division" trudno znaleźć coś ciekawego.PS Sorx ale nie jestm mocny w nieśmiertelnikach niemieckich - dlaczego Jabol sądzisz, że to 78 Sturm-Division? (no... poza ta 78-ka ;) ) I co oznacza L.I.KOL.? (Sorx za pojscie na łatwiznę ale raz można, jutro zaliczenie a jestem tego-tego %) i zanim znajdę w materiałąch - na pewno ktoś odpowie ;)Pozdro!
jabol Napisano 29 Styczeń 2006 Napisano 29 Styczeń 2006 WitamZnowu wprowadzacie zament he he, dla zainteresowanych podawalem juz znaczenie tych cyferek i literek na niesmiertelniku. Nic nie mowilem ze to 78 dywizja, ktos sobie to zreszta ubzdural he he, a moze i tam walczyla ie wiem." Poprostu ja tam znalazlem na tym terenie. Wyprowadze was z bledu.Bicia na blaszcze to: Lekka kompania piechoty 78 regimentuuu 26 dywizjjii piechoty z ACHEEN TO JEST W NIEMCZECH JAK BY KTOS NIE WIEDZIAL.Jak cos to chetnie sie wymienie wiadomosciami.A dzieki SZCZUROWI za kontakt o ktory prosilem ......... Pozdrawiam jabol
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.