Jeager Napisano 25 Maj 2005 Autor Share Napisano 25 Maj 2005 Witam Szanownych Kolegów Kobylarzy" - do których sam mam nadzieje w końcu będę przynależał ;)mimo, że obecnie jestem ającem":)- i mam następujące pytanko, czy ktoś myślał nad rekonstrukcją albo przynajmniej jakaś imprezą kawaleryjską pod Komarowem. Jakoś nic nie słyszałem na ten temat. Zresztą ogólnie wojna polsko-bolszewicka jest mało znana w społeczeństwie - a ten wątek tej wojny dla kawalerzystów ma kluczowe znacznie. Przecież to nasze pierwsze wielkie zwycięstwo nad nieuchwyną dotąd Pierwają Konną - wielki chrzest bojowy młodej kawalerii i bitwa nie mniej znacząca od poprzedzającej ją o 15 dni warszawską- największa bitwa kawaleryjska XX wieku. Może warto by coś z tym zrobić. Wiem, że niestety mieszkańcy Zamościa nawet jeśli wiedzą, że jest Komarów to często nie wiedzą co tam było! Może warto by coś zorganizować- a jeśli jest coś już obecnie to prosiłbym o uświadomienie. pozdrawiam wszystkichJeager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostroga Napisano 30 Maj 2005 Share Napisano 30 Maj 2005 witam, Co roku pod Komarowem organizowane są obchody rocznicowe w okolicach mniej wiecej 31 sierpnia (najbliższa tej dacie niedziela). Obchody sa w sumie dość sporawe, a kilka stowarzyszeń organizuje rajd patrolowy z okolic Lublina do Komarowa (pięknym szlakiem przez Roztocze).Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 31 Maj 2005 Autor Share Napisano 31 Maj 2005 Witam i dziękuje za informacje! a czy kolega może podać namiar na któreś z tych stowarzyszeń? czy można sie tam jakoś dokleić" do ktorejs grupy? pozdrawiam Jeager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor7 Napisano 3 Czerwiec 2005 Share Napisano 3 Czerwiec 2005 Witam. Pod Komarów od kilku lat regularnie jeżdżą koledzy z Zamościa, jeździmy też i my - UWAGA - 7 PUL (patrz wymiana opinii o nas w wątku na temat rekonstrukcji bitwy wyrskiej - można z bliska zobaczyć, jak jest naprawdę). My najczęściej jeździmy komunikem z Lublina. Impreza odbywa się w ostatnią niedzielę sierpnia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor7 Napisano 3 Czerwiec 2005 Share Napisano 3 Czerwiec 2005 Zapomniałem dodać - bywają także szwadroniacy od Roberta Woronowicza (Szwadron Jazdy RP). Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 3 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2005 Czołem Gregor7 dzięki za wszelkie informacje, komunikiem" - jak to pięknie i po statopolsku brzmi :) Pytam zatem czy można się do Was jakoś dokleić" a jeśli tak to jak?. W kwestii potrzeby wyrskiej jak to się z dawna mawiało - to nie mogę za wiele powiedzieć bo całą bitwę spędziłem w okopie osłaniając was ogniem z ckm-u :). Moje osobiste zdanie jest takie, że ułan nie był z papieru i swoje wypić musiał (pijany jak Polak", Pijmy wino szwoleżerowie") i swoje zaszaleć :) Ja sam gdyby nie mój patryjotyzm trembowelski (9PU)starałbym się odtwarzać 19 wołyński ;)(swoich grabi obcych łupi... ;)))) - stanowczo wolę kmiciców niż skrzetuskich ;)Jeśli jakoś można do was dołączyć na tę imprezę proszę o informację. Kobyły i rzędu nie posiadam ale mogę odpłatnie wypożyczyć ;)pozdrawiam Jeager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor7 Napisano 7 Czerwiec 2005 Share Napisano 7 Czerwiec 2005 Czołem Jeager! Proponuję najpierw spotkać się na neutralnym gruncie. Bardzo dobrą okazją będą Mistrzostwa Polski Formacji Kawaleryjskich w Ossowie k/W-wy 13-15 sierpnia (www.mpfk.pl). Bardzo ciekawa impreza. Będzie tam wiele ekip z całej Polski - my także. Masz jakiś adres mailowy? Dogadamy szczegóły. Pzdr.W kwestii wyrskiej - to absolutnie nie jest tak, że ktoś musi wypić czy poszaleć, bo nie ma to nic wspólnego z naszym zachowaniem na polu bitwy. Komu się nie podoba nasze podejście do tematu - to niech się trzyma z daleka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeager Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2005 Gregor7,podaję e-mail: negotium@wp.pl. Myślę, że dobry pomysł z tym Ossowem jak nic nadzwyczajnego się nie wydarzy będę na pewno! Szczegóły na prv. pozdrJeager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.