Skocz do zawartości

MUNDUR LWP, małe zapytanie.

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Marynarka z wyłożonym kołnierzem (tak jak w graniturze) weszła w użycie na samym początku lat 60. A kiedy zaczęto używać plastykowych guzików (główne i tzw. kalesoniaki)? Proszę o jak najszybszą odpowiedź, to dość ważne. Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Wyłożenie kołnierza na bluzę munduru wyjściowego- bo chyba o to ci chodzi weszło dokładnie w 1977 roku do tej pory obowiązywał krawat . W 1977 roku była zmiana regulaminów i dotyczyła między innymi nieukładania kostki z ubrania -mozna było powiesić na wieszaku na łózku. Żolnierze z poboru 1977 dostawali też mundury wyjściowe innego kroju -bluza była dłuższa i miała dwa rozcięcia z tyłu a kieszenie obszywane podwójnym szwem.
Co do guzików to nie wiem za mnie wszyskie były plastykowe od kaleson też
Pozdrawiam
Napisano

Witam! Można dokładnie pokażę, o co mi dokładnie chodzi. Mianowicie staram się ustalić, z którego z powojennych mundurów została zrobiona ta bluza a’la oficerska polówka z lat 50. Nie będę się rozpisywał jak ją zdobyłem i ile mnie to kosztowało… jednej wielki niewypał i zszargane nerwy. Całość przeszyta bardzo niestarannie, ale wydaje mi się, że nici już się ułożyły, zeszły tak jakby w jedną całość, czyli to nie wczorajsza robota. Z początku przypuszczałem, iż to może być oryginalnie wyjściowa bluza mundurowa z lat 60 przerobiona na „poligonową”. W jednej z kieszeni jest pieczęć, niestety widnieje tylko miesiąc i „Gat. 1”, rok jest niedobity. Bardzo bym prosił o pomoc!
Foto:
P.s. Guziki sam doszyłem.

Napisano
Plastykowe guziki weszły dosyć późno. Dokładnej daty nie podam, ale wydaje mi się, że gdzieś na przełomie Gomułki i Gierka, czyli 60/70. Sama zmiana plegała na odpruciu guzików metalowych i zastąpieniu ich nowymi, przy mundurze nic nie majstrowano wtedy.
Napisano
śmiem twierdzić że jest przerobiona z bluzy munduru wyjsciowego używanego po 1977 roku bo od wewnątrz widać wyrażnie zeszycie dwóch tylnych rozcięć - bluzy przed 1977 rokiem nie miały wogóle rozcięć z tyłu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie