Łukasz Napisano 25 Maj 2005 Autor Napisano 25 Maj 2005 Witam! Marynarka z wyłożonym kołnierzem (tak jak w graniturze) weszła w użycie na samym początku lat 60. A kiedy zaczęto używać plastykowych guzików (główne i tzw. kalesoniaki)? Proszę o jak najszybszą odpowiedź, to dość ważne. Pozdrawiam, Łukasz
Lokomotywa Napisano 25 Maj 2005 Napisano 25 Maj 2005 Wyłożenie kołnierza na bluzę munduru wyjściowego- bo chyba o to ci chodzi weszło dokładnie w 1977 roku do tej pory obowiązywał krawat . W 1977 roku była zmiana regulaminów i dotyczyła między innymi nieukładania kostki z ubrania -mozna było powiesić na wieszaku na łózku. Żolnierze z poboru 1977 dostawali też mundury wyjściowe innego kroju -bluza była dłuższa i miała dwa rozcięcia z tyłu a kieszenie obszywane podwójnym szwem.Co do guzików to nie wiem za mnie wszyskie były plastykowe od kaleson też Pozdrawiam
Benny Hill Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Lukaszowi chodzi raczej o zmiane kroju munduru z przedwojennego na kroj a la Spychalski".Niestety nie moge pomoc:-(Pozdrawiam
Łukasz Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 Witam! Można dokładnie pokażę, o co mi dokładnie chodzi. Mianowicie staram się ustalić, z którego z powojennych mundurów została zrobiona ta bluza a’la oficerska polówka z lat 50. Nie będę się rozpisywał jak ją zdobyłem i ile mnie to kosztowało… jednej wielki niewypał i zszargane nerwy. Całość przeszyta bardzo niestarannie, ale wydaje mi się, że nici już się ułożyły, zeszły tak jakby w jedną całość, czyli to nie wczorajsza robota. Z początku przypuszczałem, iż to może być oryginalnie wyjściowa bluza mundurowa z lat 60 przerobiona na „poligonową”. W jednej z kieszeni jest pieczęć, niestety widnieje tylko miesiąc i „Gat. 1”, rok jest niedobity. Bardzo bym prosił o pomoc!Foto:P.s. Guziki sam doszyłem.
Łukasz Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 Sygnatury:Proszę o pomoc. Przez tą bluzę chodzę cały czas wściekły... Pozdrawiam, Łukasz
Łukasz Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 Lepsze foto syg. Ech, nawet nie moge dobrej oftki zrobić... nie mam sił już na nią patrzeć... :(
grek Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Plastykowe guziki weszły dosyć późno. Dokładnej daty nie podam, ale wydaje mi się, że gdzieś na przełomie Gomułki i Gierka, czyli 60/70. Sama zmiana plegała na odpruciu guzików metalowych i zastąpieniu ich nowymi, przy mundurze nic nie majstrowano wtedy.
Lokomotywa Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 śmiem twierdzić że jest przerobiona z bluzy munduru wyjsciowego używanego po 1977 roku bo od wewnątrz widać wyrażnie zeszycie dwóch tylnych rozcięć - bluzy przed 1977 rokiem nie miały wogóle rozcięć z tyłu
Lokomotywa Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 poza tym wskazuje na to kształt klapek i kieszeni naszywanych
Łukasz Napisano 26 Maj 2005 Autor Napisano 26 Maj 2005 Witam ponownie! Dzięki za szybką odp. Jakby co jest do wzięcia. :-) Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.