dea Napisano 24 Maj 2005 Autor Napisano 24 Maj 2005 Zamierzam kupić wykrywacz, zależy mi na tym, aby sprawdzał się w poszukiwaniu drobiazgów(koloru), ale też większych stalowych przedmiotów. Proszę o opinie na temat Whites'a Spectrum DFX.Może ktoś posiada taki wykrywacz i może podzielić się wrażeniami?
VanWorden Napisano 24 Maj 2005 Napisano 24 Maj 2005 Witam!Świetny sprzęt wybrałeś. DFX to bez wątpienia jeden z najlepszych wykrywaczy w produkcji i na pewno się nie zawiedziesz jeśli chodzi o jego budowę czy osiągi. Nie wiem czy miałeś już do czynienia z takim sprzętem bo nie jest to ułka z masłem" a na swoich fabrycznych ustawieniach jest po prostu średni.. Diabeł leży w szczegółach i w tym wypadku sprawa polega na poznaniu wszystkich funkcji tego wykrywacza i ich wzajemnej interakcji. Dopiero wtedy ten detektor staje się prawdziwie wybitny. Taka nauka jest jednak dość długa. Osobiście preferuję starszego brata DFXa - XLT ale to tylko specyfika moich poszukiwań. Poszukaj w archiwum, powinieneś coś znaleźć.PozdrawiamVW
piterb1 Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 dzis odstawilem smetka i pobiegalem pierwszy raz z nowym dfx- w przetrzepanych dołkach wyciagnalem 4 niesmiertelniki - na tescie po lesie kilkanscie peerlowskich monetek- na kolor jest niwatpliwie dobry -wizualizacja duzo daje - sygnały mialem łamiace sie blachy staly troche na sztorc i na smetkau jak i dfx byl cienki sygnał-ale wyswietalcz pokazywal ze warto sie zajac tymi sygnałami. podbno z dobrych wykrywek tylko xlt i dfx sa uniwersalne to jest na kolor i na zelazo - nie wiem jeszcze jak ustawic dyskriminacje zeby ciagnał ciekawe zelazo - to jet od granatu/bagnetu/klamry w góre- na relicu reject jest od -1 do -95. do jakiego poziomu dc sensivity wykrywka dzial stabilnie? na ile ustawic bottlecap reject na militarke?i na duzym i srednim zelazie sygnal jest niejednoznaczny.moze WV pomoze . tone id i vco wydaja sie byc niepotrzebne -zbyt komplikuja audio.nie sprawdzalem jeszcze osobno 3 i 15 khz i correlate- moze ma ktos doswiadcznie jak te opcej wplywaja na zasieg i skutecznosc? hot rok reject i groundfiltering na zwyklych nizinnych piaskach jak byscie nastawili?na goraco wykrywka wydaje sie bardzo fajna- zeby poznac korelacje miedzy zmianami poszczegolnych nastawien - trzeba pobiegac pare miesiecy - ale bez szczegolnego wglebiania sie tez mozna chodzic z efektami. to tyle na goraco
VanWorden Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Witam!piterb1 - porób jak najwiecej testów w powietrzu z interesującymi Cię metalami i notuj ich oznaczenia VDI a także jak zachowują się słupki.. Machaj też celem z różną prędkością przed cewką.. Jeśli szukasz żelaza to nie bój się zejść daaaaleko z dyskryminacją a potem polegaj na VDI i słupkach. Trochę ogłuchniesz ale LCD da Ci większość potrzebnych informacji zwłaszcza w zestawieniu z różną szybkością zamiatania bezpośrednio nad celem(pisałem o tym w http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=183882 )Bottlecap reject w zależności od tego co chcesz wyciągnąć ale w Twoim przypadku 1 to już za dużo:) Generalna zasada i w DFX i XLT jest taka żeby próbować podkręcać ważne nastawy dla trybu Mixed Mode czyli np.DC sens. Preamp Gain etc., do uzyskania niestabilności i fałszywych sygnałów a potem zjeżdżać powolutku w dół.. Hot rock reject na początku ustaw w połowie zakresu i próbuj czy wciąż je czytasz(jeśli szukasz wciąż w tym samym terenie to przynieś kilka takich kamyczków ze sobą i kombinuj w domu z odczytami LCD)W DFXie warto zostawić +95 i używać HR Reject w celu identyfikacji. Co do filtracji to ostrożnie bo to cholernie ważna rzecz w DFXie a izinne piaski" moga byc wszelakie:)) Eksperymentuj.. Jesli jesteś obco języczny to tu trochę info o szybkości przemiatania etc: http://dfx.cybton.com/ a tu jeszcze fajne programy, w tym na militarke: http://www.dfxonly.com/forum/viewforum.php?f=20&sid=5b6935c53b115ec348f6ac1f31ad9d04 i http://www.findmall.com/DFX_Input/dfx.htmPozdrawiamVW
piterb1 Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 witam .dzieki Van. rzeczywiscie vdi a przedewszystkim signagrafh duzo daje lecz przedmioty lezace pod roznym kontem maja rozne vdi ,a z kolei zelazo bardzo skacze w czasie detekcji jesli chodzi o vdi (czasem o kilkadsiesiat numerow- a signgraph dla zelaza jest zawsze wielosłupkowy w roznych miejscach ibardzo zmienny -tak ze chyba rozklad słupkow dla takich samych zelsatw jest rozny)troche ciezko zpamitac sygnal np dla bagnetu.na kolorze rzeczywiscie jest to super. z dyskryminacja chwile eksperymentowlem-95 + 95 accepted (ojeej :)-to był hardcore)prawie wszedzie sygnal ciagły na zelazo - nierozroznialem duzych sygnałow od małych - i tu mam pytanie -na smetku ktory jest statykiem jest opcja dyskryminacja (ktora nie jest dyskryminacja :)) ale bardzo fajnie dzialalla - mozna bylo odrzucic jakies druty łuski stalowe odłmki - a zostawic tylko tłuste sygnały- czy jak bym chcial ustawic cos podobnego na dfx to musze sie bawic dyskryminacja vdi czy dc sensivity czy bootlecap?czy mogłbys przyblizyc laikom jak wpływa na detekcje rozne nastawy preampgain?niektore opcje wydaja mi sie niepotrzebne jak dc phase, learn,coerse /fine g.e.b.,vco ,tone id,silent search. co o nich sadzisz?aha wjakims poscie pisales ze w penym terenie xlt smigał lepiej . czy probowales tam tez osobno 3 i 15khz?jak sie miedzy nimi rozniły osiagi?ps. sorry za lamerstwo ale jak sie nic nie wie to sie ma najwiecej pytan.:)z penoscia jeszcz pare mi sie nawiniepozdrawiam
VanWorden Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 Co do odrzucania konkretnych rzeczy to uzywaj tylko funcji accept/reject. Dyskryminacja w Whitesach działa super (dyskryminacja smętka jest na innej galaktyce:))skutecznie i precyzyjnie ale nie oszukujmy się - kwestia ułożenia przedmiotu w ziemi, głębokości, bliskości do innych przedmiotów metalowych, mineralizacji gleby etc., to wszystko może wpłynąć na odczyt który przedstawi ci wykrywacz. DFX/XLT ma na szczęście wiele różnych sposób na identyfikację, nie tylko VDI i signagraph ale też ucho:) Pomocna jest właśnie identyfikacja tonowa tyle że trzeba jej poświęcić trochę czasu.DC sens. i Bottlecap reject nie pomogą w dyskryminacji, to raczej zwiększanie i zmniejszanie mocy silnika" jeśli chodzi o wykrywanie żelaza. Co do preampa to temat na oddzielny post ale trochę juz pisałem o tym w opisie Mixed Mode..Preamp to ustawienie mocy sygnału ZANIM trafi on do gruntu a AC i DC sens to kontrola ODBIORU.. Tak w trybie dynamicznym jak i w statyku chodzi o maksymalizacje AC/DC sens. i Preampa az do uzyskania granicy stabilnosci.(Zwykle max75/6 sens.)Opcje iepotrzebne" tak naprawde niepotrzebne nie sa ale to stwierdzisz juz sam za kilka miesiecy jesli bedziesz mial inklinacje by naprawde poznawac swoj sprzet. W DFX/XLT kontrolowac mozna WSZYSTKO i dla niektórych jest to horror ale dla tych którzy zadadzą sobie troche trudu to ten sprzęt jest po prostu kilerem:)) A co do lepszego smigania XLT to tylko specyfika moich poszukiwan i czułości na niezwykle drobne złotka..DFX jest super sprzętem i gratuluję wyboru!PozdrawiamVW
piterb1 Napisano 26 Maj 2005 Napisano 26 Maj 2005 aha. moze ktos wie do czego sa to dwa czarne plastykowe talerze ktory były w zestawie?pozdr
Edik Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Witam,Małe sprostowanie. Preamp gain jest opcją jak sama nazwa wskazuje pozwalającą zwiększyć wzmocnienie sygnału na przedwzmacniaczu detektora – sygnału odebranego przez cewke a nie sygnału nadawanego do gruntu jak sugeruje VanWorden. Dzięki temu w łatwy sposób można dopasować ogólną czułość urządzenia do warunków zewnętrznych. W XLT jest za to inna opcja: Transmit boost, której włączenie powoduje zwiększenie mocy sygnału nadawanego. PozdrawiamEdik
VanWorden Napisano 31 Maj 2005 Napisano 31 Maj 2005 Witam!Dzięki Edik za sprostowanie. Teraz wiekszość czasu spędzamz XLT i stąd siła przyzwyczajenia:)PozdrawiamVW
aniolg Napisano 1 Czerwiec 2005 Napisano 1 Czerwiec 2005 \\ \\ \\--WITAMPOZDRAWIAM WSZYSTKICH ODKRYWCÓW White's Spectrum XLT MAM OD 9 MIESIĘCY WCZEŚNIEJ MIAŁEM SPRZĘT ARMANDA PROSPEKTORA -CIENIZNA . z White's Spectrum XLT POWRÓCIŁEM NA MIJSCA GDZIE BYŁEM Z PROSPEKTOREM I NARWAŁEM O WIELE CIEKAWSZE FANTY TAKIE JAK ODZNAKI MONETY. DZISIAJ BYŁEM Z WhiTKIEM ABY PRZETESTOWAĆ PROGRAM KOLEGI ( VW )JEST EKSTRA FUNKCJA MIXED MODE TO ZBAWIENIE DLA WHITE`S . WYCIĄGNOŁEM 2 BAGNETY GDZIE WCZEŚNIEJ CHODZIŁEM W TYM , MIEJSCU NA PROGRAMIE RELICT I BEZ WIĘKSZYCH EFEKTÓW ŁUSKI GUZIKI ITP.I KOPAĆ TRZEBA BYŁO GŁĘBIEJ KOLEGO VW -UKŁON W TWOJĄ STRONEPOZDRAWIAM ANIOLG
VanWorden Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Cała przyjemność po mojej stronie:) PozdrawiamVW
aniolg Napisano 2 Czerwiec 2005 Napisano 2 Czerwiec 2005 Jeszcze raz bagnecik szkoda że bez okładzin ale w dobrym stanie. Trzeba sie przyzwyczaić do mixed mode ale idzie micoraz lepiej . a myslałem że tam gdzie chodzę to już nic niema. !!/? Mój White's Spectrum xlt odżył na nowo i moja ochota do kopania pozdrawiam Darz Dół
GENIOS Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Mam takie pytanko jak należy postępować gdy wykrywka sie wzbudza , zakładając że sprzęt jest ok . Ustawiam sobie jakiś wyżyłowany program , sa miejsca że nie ma problemu , ale sa też są( np. blisko linii energetycznych itp.) że wykrywka wariuje i teraz jest problem jakimi nastawami ustawić żeby było ok. wiadomo ze takimi jak AC i DC sens. i Preamp. Może jeszcze jakieś są odpowiedzialne za stabilność ? W jakiej kolejności trzeba je modyikowac.Pozdrawiam Genios
VanWorden Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 Witam!Zacznij od stopniowego zmniejszania preampu(po każdym ruszeniu preampa rób ground balance).. Generalnie musisz starać się zmniejszyć moc więc AC/DC, transmit boost etc..PozdrawiamVW
proscan Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 Witam,Czy chodzi o problem z DFX czy XLT ? To jednak inne wykrywacze.proscan
VanWorden Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 Właśnie, właśnie.. To dwa różne sprzęty a moje rady tyczą się bardziej XLT.PozdrawiamVW
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.