Skocz do zawartości
  • 0

Helm angielski

_Killamanjaro_

Pytanie

Witam mam pytanie do szanownych kolegow expertow od helmow,
na allegro kupilem wlasnie takie cudo ktore bylo opisane jako helm angielski z roku 1941 roku , no i wlasnie mam co do tego watpliwosci owszem jest on na pierwszy rzut oka podobny do angielskiego ale jestem prawie pewien ze to nie anglik, z tego co wiem helm angielski ma bardzo plytki czerep, ten natomiast ma czerep zdecydowanie glebszy
Wie ktos co to moze byc?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to ani MkI, ani MkII, ani MkIII - wygląda na brytyjski hełm obrony cywilnej (II WŚ), choć z reguły miały one charakterystyczne malowania (typu białe pasy, litery, itp.)

Dalem za niego 110 zeta , co do pochodzenia to rowniez slyszalem ze moze to byc helm brytyjskiej obrony cywilnej
ale nie jestem na 100% pewien , wydaje mi sie ze oc w anglii uzywala w zasadzie tych samych modeli helmow co armia , wiem tez ze uzywala spora plastikowych , wiec.........???

Salve,

Mialem kiedys propozycje kupna czegos takiego ale wycofalem sie tez z uwagi na brak pewnosci. Jakkolwiek ktos inny podpowiedzial mi, iz byl to helm ... portugalski.
Czy w to wierzyc tez nie wiem. Jakkowliek prosze porownac zdjecia z I w.s. oddzialow portugalskich (tych co dopiero pod koniec wojny dolaczyli i wszyscy sie z nich nabijali, ze nawet prochu nie wachali ale zwyciezcami sie mianowali...)

Pozdrawiam]

Gandalf de Grey

Byłem we Wrocławiu i odwiedziłem wystewę hełmów w Arsenale. Na tej podstawie: nie jest to portugalski, bowiem takowe mimo zbliżonego kształtu miały karbowanie od góry hełmu do ronda. Hełm angielski OC pasuje, były tam 2 rodzaje różniące się ilością nitów mocujacych wnętrze (samego wnętrza nie można było zobaczyć, gdyż półka zasłaniała), jeden z hełmów był uzywany w koloniach.

Przepraszam za zamieszanie i wcześniejszy post, pisałem bez wglądu w mój egzemplaż hełmu brytyjskiego z lat 50-60.
Jest on inny, nie ma tak zaznaczonego wyraźnie ronda. Sprawa nadal mnie dręczy, wiem że widziałem taki model (lub bardzo podobny) hełmu na fotce w jakiejś książce, czy www. Moge się mylić ale było to na temat hełmów 1 wojennych i ich powststawania. Były tam pokazane modele z mniejszych państw. Może więc ta Portugalia jest możliwa??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie