Skocz do zawartości

Jelenia Góra i okolice !!

J23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale na Jarmarku strasznie ciasno, ceny nawet na kieszeń amatora.Kupiłem pare fajnych fantów ( nie bo ładne tylko że fajne i tanie)np.Adrian wz.26 za 45 zł.Pozdrowienia.
Napisano
byłem na jarmarku w j.górze ale jak dla mnie był słąby np. w porównaniu z giełdą staroci we Wrocławiu,ofszem dużo stoisk,cała starówka zapchana ale tak naprwde to w większości stoiska z hłamem i badziewiem które juz od lat jest sprzedawane,jak ktos troche jeździ po giełdach to widzi że na każdej ci sami ludzi i ten sam towar.....
miałem nadzieje że bedzie troche tzw. kopaczy i będzie można u nich cos fajnego wybrac a było tlyko 2 czy 3 i to z kiepskim towarem
Pozdrawiam
Ps,znacznie lepsze zakupy zrobiłem w sobote w wrocławiu ...
  • 3 weeks later...
Napisano
czesc kolego jestem tubylec jak by to mozna zec'smietnik byl 'poligon radio tech obok walow ina gliniankach na staniszow
' co jeszce 'legendy informacjie 10 %
Napisano
Widać ARMEN sypie grypsem, a może to jeden z legendarnych strażników" poniemieckich skarbów w Karkonoszach!!!!!!!!!!!!!!!!
Armen można prosić czytelnie.
Pozdrowienia!!!!!
  • 3 weeks later...
Napisano
hey everybody..............a czy kogoś może interesowałoby szukanie czegoś z bardziej odległej przeszłości, np.: średniowiecze? jest przecież tyle miejsc w moich konanych okolicach. Może już ktoś orał teren wokół zamków?
Napisano
W rejonach zamków nie radzę bo to jest przestępstwo określone w Ustawie o zabytkach.
A tak z ciekawości o jakich rejonach myślisz!!!!!!!
Napisano
a czy wokół ruin głęboko w lesie też nie można orać?
np: Bolczów lub jeszcze jeden taki.........poza tym i tak nie będę szukał przy samych murach.........
Napisano
Bolczów jako ruiny zamku są pod ochroną,Działa tam (na zamku)Bractwo Rycerskie,Pamiętaj iż trzeba najpierw sprawdzić czy rejon gdzie chcemy szukać nie jest na terenie Karkonaskiego Parku Narodowego lub jakiegoś rezerwatu ( widokowy,krokusów,rośliności, zwierzyny).Najpierw logistyka(mam na myśli przygotowanie i rozpoznanie) a dopiero poszukiwania.Pamiętaj iż wiele zamków i palacyków jest w prywatnych rękach(np.Płonina,Karpniki).Trzeba pamiętać iż interesujące Ciebie budowle mają też parki i ogrody które są chronione.
Daj znać jakie sukcesy poszukiwań !!!!!
Powodzenia!!!
Napisano
ponieważ bardzo mnie ciągnie w te rejony (pochodzę z Janowic) nie mogę oprzeć sie pokusie i chyba zaryzykuję.......wiosną oczywiście, zdala od szlaków i gapiów, w razie czego można dyskretnie sie upłynnić lub w razie bezpośredniego zagrożenia mam się czym bronić - uwierz mi , że naprawdę dobrze się przygotuję do wiosny pod względem logistycznym !
Napisano
Pod nosem masz opuszczoną wioskę Miedzianka tam jest wspaniały rejon do poszukiwań właśnie teraz .Brak traw ,liści widać dobrze fundamenty.Daj znac i jakie efekty.Powodzenia!!!!!!!
Napisano
nie tylko szukamy z piszczałką.Sa tam stare piwnice, śmietniki oraz wiele innych miejsc gdzie piszczałka nie zawsze zdaje egzamin.Najlepsza wtedy jest saperka.Ponadto ja mam swoją złotązasade nigdy nie chodzę sam na poszukiwania.(BEZPIECZEŃSTWO).Tak więc ruszaj ,nim spadnie śnieg .Powodzenia.
  • 2 years later...
Napisano
a czy byliście może z wykrywką w okolicy Zamczyska, lub jak kto woli małego bolczowa? często jako dzieciak tam łaziłem. mozna tam coś wyorać?
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
właśnie nie o zamek sokolec... tam byłem i znalazłem grosz praski, fajna monetka :). Zamczysko to takie skały miedzy janowicami i starymi janowicami i ponoć tam był jakis obozowisko wojsk radzieckich...
  • 2 months later...
Napisano
cześć w tym tygodniu kupuję piszczałkę, szukam kompana na wykopki, jestem zmotoryzowany
mój mail: danielor@interia.pl
  • 1 month later...
Napisano
J-23 mój kolega w Michałowicach znalazł skarbonkę Kriegsmarine zakopaną koło swojego domu, niestety niekompletną:) a ja u drugiego kolegi mieszkającego w innej miejscowości blisko Jeleniej spotkałem porcelanę ręcznie malowaną, złoconą z wizerunkiem ołtarza i opartą o niego kotwicą (porcelana z 1854r.) chyba to jest jakoś razem powiązane!?
A i jeszcze jedno, bo mi się przypomniało były kolega z pracy opowiadał że w jednej miejscowości bardzo blisko Jeleniej jego kolega przebijając ścianę do drugiego pokoju znalazł zamurowany obraz owinięty w papier z pieczęciami Muzeum Breslau, mówił mi nawet co było namalowane i autora tego malowidła, ale niestety nie pamiętam:(
Nie wiem ile w tym prawdy ale wygadał przez pomyłkę jedną rzecz po której twierdzę że może to być prawda!
niedługo u niego powinienem być z piszczałką to go jeszcze raz podpytam!
Napisano
Panowie gdyby ktos byl zainteresowany to chetnie wskaze pod Jelenia Gora dom w ktorym do dzis jest niespentrowana piwniczka ( zasypane wejscie ). W domu byl sklep i niemiaszki wyprowadzajac sie zasypali wejscie. Dom sie chyli ku upadkowi wiec moze czas przekonac sie co tam jest? Dodatkowo sluze namiarem na miejscowke po stanowisku flaka w tej okolicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie