J23 Napisano 20 Maj 2005 Autor Napisano 20 Maj 2005 Napisze zapewnie to co każdy miłosnik poszukiwąn i przygód wie, iż rejon Jeleniej Góry i okolic jest jednym z największych ajnych sejfów" Trzeciej Rzeszy.Wybór lokalizacji nie byl przypadkowy.Na tych terenach znajdowalo się mnóstwo zamków, pałaców, dworów,kościołów (nawet po 3 w małych wioskach),jest też sporo wielkich podziemi ,jaskiń,wyrobisk górniczych idealnie nadajacych sie do ukrycia skarbów.Ten rejon prawie do 10.05.19945 roku byl w rękach Niemców.To po wojnie w tych rejonach zostało odnalezionych najwięcej zrabowanych dziel sztuki.Wszystko jeszcze nie odnalezione czeka na Wasz -Złoto Wrocławia itp.Zapraszam na Jeleniogórska ziemie jest wspaniale.Gęste lasy można biegać w piszczałka (leśniczy nie widzi),sporo opuszczonych wiosek i domostw, lesniczówek,gajówek,pałaców i zamków.Zapraszam nie będziecie żałować.Duch gór Karkonosz bedzie na Was czekal i przewodził w poszukiwaniach!
J23 Napisano 24 Maj 2005 Autor Napisano 24 Maj 2005 A może ktos zna jakieś ciekawe miejsca koło Jeleniej Góry, miejsca potyczek i bitew , i jest chetny do podzielenia się takową informacją. A moze ktos coś słyszal o takowym miejscu?
J23 Napisano 27 Maj 2005 Autor Napisano 27 Maj 2005 Ale tajemnica , to ja zaczne Góra Szybowcowa z jednej i drugiej strony tej góry mozna znaleść srebne Hindenburgi,ja jestem tam z wykrywka to zawsze na jakąś monetkę znajdę.W rejonie Wzgórz Krzywoustego można też trafić na ciekawe monetki jak i jest tam sporo różnych łusek pistoletowych i karabinowych.Czekam teraz na Wasze informacje.Pozdrawiam !
obert8 Napisano 28 Maj 2005 Napisano 28 Maj 2005 witaj j23 mam rodzine w j gorze i bywam tam b czesto w Przesiece byl oboz dla jencow budujacych droge sudecka moze tam sie pokrecisz prawdopopodobnie w tym roku tam bede to moze razem Acha jak zaczalem jezdzic do ciotki do jeleniej gory a mieszka na zabobrzu to w strone jezewa sa 2 wille poniemieckie i tam byl raj niestety wtedy puste teraz zagospodarowane przez UW a tam gdzie byl poligon wojskowy a teraz jest osiedle byly jeszcze tabliczki MIN NIET pzdr taren do wypraw masz arcyciekawy moj adres obert8@wp.pl i zycze ciekawych trafien
J23 Napisano 28 Maj 2005 Autor Napisano 28 Maj 2005 Dzieki za pozdrowienia , nie wypada się chwalić ale teren do poszukiwań jest wspanialy.No ale ty też obert8 masz rodzinke w atrakcyjnej miescowości Przesiece.Przecięz tam i w pobliskich Borowicach ,Zachełmiu,Sosnówce pod koniec wojny zostały przeniesione częściowo Centralne urzędy Niemieckie (z uwagi na naloty).W przesiece zostal znaleziony Matejko(obraz),to tu miedzy Przesieką a Borowicami w latach 80 przez kilka miesięcy stacjonowala spora grupa saperów ze sprzętem z Brygady z Brzegu i szukali Wrocławskiego Złota.Jak będziesz w Przesiece to rodzinke na spytki ,a następnie z piszczałka w tren.Powodzenia i pozdrawiam!
obert8 Napisano 28 Maj 2005 Napisano 28 Maj 2005 dzieki rodzinka troche za mloda ale popytam tubylcow w barze Mis pozdr z Lodzi
J23 Napisano 9 Czerwiec 2005 Autor Napisano 9 Czerwiec 2005 Co nikt z kolegów niezna ciekawych miejsc w i kolo Jelonki?Widuje kolegow z wykrywaczami w okolicy, chyba że to sa Ci co nie mają internetu i komputerów !!!!!Pozdrawiam
tadziu6 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 W 1-ym pośćie napisałeś,że teren dobry do szukania. Nic dodać nic ująć. Tylko szukać.Ja tu chodze już ładnych pare lat.I jeszcze pare lat pochodze. Życze powodznia.
J23 Napisano 25 Czerwiec 2005 Autor Napisano 25 Czerwiec 2005 tadziu6 to napewno sie mijamy , ja ostatnio wraz z synami buszuje w rejonie Góry Szybowcowej ,trafiło mi się pare śmietników i troche fajnych buteleczek,porcelanowych korków , oraz łusek.Dzisjaj to nawet młodszy znalazł buteleczke z perfumami.Pozdrowienia !
tadziu6 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Niewątpliwe,J23,że się mijamy.Jak znam życie to prawdopodobnie też sie znamy? A jak nie to tylko kwestia czasu.Pozdrawiam.Pozdrowienia dla synów.
J23 Napisano 26 Czerwiec 2005 Autor Napisano 26 Czerwiec 2005 Dzięki za pozdrowienia i powodzenia w poszukiwaniach !
J23 Napisano 28 Czerwiec 2005 Autor Napisano 28 Czerwiec 2005 Mam pytanko do kolegow z rejonu Jelonki.Czy w fantach z okolic Jelonki trafiły Wam się guziki Kriegsmarine lub jakieś morskie medaliki.(chodzi o rejon Góry Szybowcowej).Będe zobowiązany za wszelkie info.Pozdrawiam !
tadziu6 Napisano 1 Lipiec 2005 Napisano 1 Lipiec 2005 Czesc J23. Mam pare guzików z tematu, który Ciebie interesuje.Są już Twoje.Masz je w prezencie.
DJ MHz Napisano 16 Lipiec 2005 Napisano 16 Lipiec 2005 Polecam okolice Sokolca, Ludwikowic Kłodzkich, Nowej Rudy, Wałbrzycha. Sam nawed bez wykrywki co roku przy kopaniu rowow znajduje rózne monetki, medaliki a nawed naszyjnik . PozdroDJ MHz
J23 Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 Mam pytanko do poszukiwaczy z Jeleniej Góry.Czy moze ktos z kolegów wie gdzie Jelenia Gora miała wysypisko śmieci do 1945 roku .Nigdzie nie moge znaleśc takiej informacji .Pozdrawiam !!!!!!!
tadziu6 Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 komuna cccp.Ty sobie to znalazłes a ja ten odłamek musiałem wykopywac ze znacznej głębokości.Pozdrawiam.
komunacccp Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 to juz lezy pare lat z tego co kolega opowiada:) nakamieniach w karpaczu:)) nio to sie nameczyles. pozdro
KudłatyHD Napisano 14 Wrzesień 2005 Napisano 14 Wrzesień 2005 Dobry fant do skupu złomu, z 5 zł za niego dostaniesz:))
fbatekb Napisano 15 Wrzesień 2005 Napisano 15 Wrzesień 2005 Jesli chodzi o zamki w okolicach koło Jeleniej to można wymienić:Dwa zamki w Wojanowie, Karpnikach(prywatny,nie mozna wejść),Siedlęcinie,Rybnicy(ruiny),Starej Kamienicy i nieco dalej zamek we Wleniu...fb
komunacccp Napisano 16 Wrzesień 2005 Napisano 16 Wrzesień 2005 nie dzieki nie jestem zlomiarzem:) heh
J23 Napisano 19 Wrzesień 2005 Autor Napisano 19 Wrzesień 2005 Zamek lub pałacyk to ma prawie każda wioska ,podobnie jest z kościołami.Do tych najbliszych jeszcze można dodac Dąbrowice , Wojanów, Bobrów,Mysłakowice .Pozdrowienia !!!!!1
komunacccp Napisano 19 Wrzesień 2005 Napisano 19 Wrzesień 2005 wszedzie tych zamkow i palacykow jest pelno ja slyszalem o nowym kosciele ze jest w maire fajny tumel, ale musze to osoboiscie sprawdzic.:)))
tadziu6 Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Dzisiaj najwięcej fantów można było obejrzeć w Jeleniej Górze na Pl. Ratuszowym. Jarmark Staroci i Osobliwosci.Jeszcze raz pozdrawiam kolegów zbieraczy i poszukiwaczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.