Skocz do zawartości

Jelenia Góra i okolice !!

J23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Napisze zapewnie to co każdy miłosnik poszukiwąn i przygód wie, iż rejon Jeleniej Góry i okolic jest jednym z największych ajnych sejfów" Trzeciej Rzeszy.Wybór lokalizacji nie byl przypadkowy.Na tych terenach znajdowalo się mnóstwo zamków, pałaców, dworów,kościołów (nawet po 3 w małych wioskach),jest też sporo wielkich podziemi ,jaskiń,wyrobisk górniczych idealnie nadajacych sie do ukrycia skarbów.Ten rejon prawie do 10.05.19945 roku byl w rękach Niemców.To po wojnie w tych rejonach zostało odnalezionych najwięcej zrabowanych dziel sztuki.Wszystko jeszcze nie odnalezione czeka na Wasz -Złoto Wrocławia itp.Zapraszam na Jeleniogórska ziemie jest wspaniale.Gęste lasy można biegać w piszczałka (leśniczy nie widzi),sporo opuszczonych wiosek i domostw, lesniczówek,gajówek,pałaców i zamków.
Zapraszam nie będziecie żałować.
Duch gór Karkonosz bedzie na Was czekal i przewodził w poszukiwaniach!
Napisano
A może ktos zna jakieś ciekawe miejsca koło Jeleniej Góry, miejsca potyczek i bitew , i jest chetny do podzielenia się takową informacją. A moze ktos coś słyszal o takowym miejscu?
Napisano
Ale tajemnica , to ja zaczne Góra Szybowcowa z jednej i drugiej strony tej góry mozna znaleść srebne Hindenburgi,ja jestem tam z wykrywka to zawsze na jakąś monetkę znajdę.W rejonie Wzgórz Krzywoustego można też trafić na ciekawe monetki jak i jest tam sporo różnych łusek pistoletowych i karabinowych.
Czekam teraz na Wasze informacje.
Pozdrawiam !
Napisano
witaj j23 mam rodzine w j gorze i bywam tam b czesto w Przesiece byl oboz dla jencow budujacych droge sudecka moze tam sie pokrecisz prawdopopodobnie w tym roku tam bede to moze razem Acha jak zaczalem jezdzic do ciotki do jeleniej gory a mieszka na zabobrzu to w strone jezewa sa 2 wille poniemieckie i tam byl raj niestety wtedy puste teraz zagospodarowane przez UW a tam gdzie byl poligon wojskowy a teraz jest osiedle byly jeszcze tabliczki MIN NIET pzdr taren do wypraw masz arcyciekawy moj adres obert8@wp.pl i zycze ciekawych trafien
Napisano
Dzieki za pozdrowienia , nie wypada się chwalić ale teren do poszukiwań jest wspanialy.No ale ty też obert8 masz rodzinke w atrakcyjnej miescowości Przesiece.Przecięz tam i w pobliskich Borowicach ,Zachełmiu,Sosnówce pod koniec wojny zostały przeniesione częściowo Centralne urzędy Niemieckie (z uwagi na naloty).W przesiece zostal znaleziony Matejko(obraz),to tu miedzy Przesieką a Borowicami w latach 80 przez kilka miesięcy stacjonowala spora grupa saperów ze sprzętem z Brygady z Brzegu i szukali Wrocławskiego Złota.Jak będziesz w Przesiece to rodzinke na spytki ,a następnie z piszczałka w tren.Powodzenia i pozdrawiam!
  • 2 weeks later...
Napisano
Co nikt z kolegów niezna ciekawych miejsc w i kolo Jelonki?
Widuje kolegow z wykrywaczami w okolicy, chyba że to sa Ci co nie mają internetu i komputerów !!!!!
Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
Napisano
W 1-ym pośćie napisałeś,że teren dobry do szukania. Nic dodać nic ująć. Tylko szukać.Ja tu chodze już ładnych pare lat.I jeszcze pare lat pochodze. Życze powodznia.
Napisano
tadziu6 to napewno sie mijamy , ja ostatnio wraz z synami buszuje w rejonie Góry Szybowcowej ,trafiło mi się pare śmietników i troche fajnych buteleczek,porcelanowych korków , oraz łusek.Dzisjaj to nawet młodszy znalazł buteleczke z perfumami.
Pozdrowienia !
Napisano
Niewątpliwe,J23,że się mijamy.Jak znam życie to prawdopodobnie też sie znamy? A jak nie to tylko kwestia czasu.Pozdrawiam.Pozdrowienia dla synów.
Napisano
Mam pytanko do kolegow z rejonu Jelonki.Czy w fantach z okolic Jelonki trafiły Wam się guziki Kriegsmarine lub jakieś morskie medaliki.(chodzi o rejon Góry Szybowcowej).
Będe zobowiązany za wszelkie info.Pozdrawiam !
  • 2 weeks later...
Napisano
Polecam okolice Sokolca, Ludwikowic Kłodzkich, Nowej Rudy, Wałbrzycha. Sam nawed bez wykrywki co roku przy kopaniu rowow znajduje rózne monetki, medaliki a nawed naszyjnik .

Pozdro
DJ MHz
  • 4 weeks later...
Napisano
Mam pytanko do poszukiwaczy z Jeleniej Góry.Czy moze ktos z kolegów wie gdzie Jelenia Gora miała wysypisko śmieci do 1945 roku .Nigdzie nie moge znaleśc takiej informacji .Pozdrawiam !!!!!!!
  • 1 month later...
Napisano
Jesli chodzi o zamki w okolicach koło Jeleniej to można wymienić:
Dwa zamki w Wojanowie, Karpnikach(prywatny,nie mozna wejść),Siedlęcinie,Rybnicy(ruiny),Starej Kamienicy i nieco dalej zamek we Wleniu...
fb
Napisano
Zamek lub pałacyk to ma prawie każda wioska ,podobnie jest z kościołami.Do tych najbliszych jeszcze można dodac Dąbrowice , Wojanów, Bobrów,Mysłakowice .Pozdrowienia !!!!!1
Napisano
Dzisiaj najwięcej fantów można było obejrzeć w Jeleniej Górze na Pl. Ratuszowym. Jarmark Staroci i Osobliwosci.Jeszcze raz pozdrawiam kolegów zbieraczy i poszukiwaczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie