greg83pp Napisano 25 Luty 2003 Autor Napisano 25 Luty 2003 Witam !Parę dni temu udało mi się u niezbyt bystrego chandlarza kupić za parę złotych dość fajne zdjęcie. Szkoda, że nie mam za bardzo dostępu do skanera to bym je wrzucił na forum, ale postaram się trochę je opisać - kilkunastu ( na zdjęciu widać 15) generałów + jeszcze jakiś wyższy dygnitarz kościelny ( biskup czy prymas ?).Generałowie w płaszczach wz. 1924 (dwurzędowe), jeszcze kilkunastu oficerów, w tle trybuny z chyba weteranami ( niektórzy w wojsk. umundurowaniu), publika itp. Ładny wystrój kilka polskich flag, duże kolumny" z flagami i orłami. Fotka jest wymiarów 12/9 cm, ale ostrość jest dość dobra.Chciałbym zidentyfikować generalicję, sprawa nie jest zbyt łatwa, ale może ktoś ma jakieś stare gazety czy inne materiały na ten temat. Jeżeli tak, to bardzo bym prosił o scany czy wrzucić na forum. Na odwrocie jest podpis: Warszawa 11-XI-1934rz rewizji (rewji?)wojsk na Mokotowie. Jeżeli ktoś może mi pomóc -byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam
Gość Napisano 25 Luty 2003 Napisano 25 Luty 2003 Witam:)11.11.1934r.Ostatnia rewia na Polu Mokotowskim w dniu Święta Niepodległości przed Marszałkiem J.Piłsudskim.Marszałek do ostatniej chwili z trudem przezwycięża osłabienie i zły stan zdrowia,po czym po raz pierwszy korzysta z pomocy adiutanta,aby zejść z podium i udać się do Belwederu"cytat za Kalendarz Niepodległości wydany przez Polskie Towarzystwo Opieki nad Sierotami po Poległych Wojskowych i Dziećmi Inwalidów - Warszawa 1939r
greg83pp Napisano 25 Luty 2003 Autor Napisano 25 Luty 2003 Witam !Super !!!Dzięki za pomoc. Może jeszcze ktoś coś ma - proszę pisać.Pozdrawiam i jeszcze raz dziękiGrzesiek
greg83pp Napisano 4 Marzec 2003 Autor Napisano 4 Marzec 2003 Witam !dodaję zeskanowaną fotkę o której pisałem . Może to pomoże i łatwiej będzie rozpoznać. Może ktoś ma podobną lub może zidentyfikować generałów.PozdrawiamGrzesiek
greg83pp Napisano 17 Marzec 2003 Autor Napisano 17 Marzec 2003 Witam !Serdeczne dzięki dla Bociana za wstawienie fotek .Jak widać obchody 11.11.1934. na Mokotowie to fotografia nr1, druga to wizyta Włochów ( gen Grazianiego - tyle wiem z opisu z tyłu zdjęcia ), niestety nic więcej nie wiem na ten temat, tak więc jeżeli ktoś ma jakieś informacje , czy artykuły ze starych gazet itp, i może mi podesłać jakieś dane - byłbym bardzo wdzięczny.Z koleji zdj3 to zagadka mundurowa -oficer stojacy nad ppłk ma rogatywkę ppor. i kurtkę szeregowego wz 1919. 4 -te zdjęcie jest dla mnie zagadką - furażerki wydają się być jakieś dziwne.Pozdrawiam i proszę o pomoc w identyfikacji.Pozdrawiam
Gość Napisano 17 Marzec 2003 Napisano 17 Marzec 2003 Bo to chyba nie podporucznik a chorązy na zdjęciu nr 3.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.