dream28 Napisano 10 Maj 2005 Autor Napisano 10 Maj 2005 dziś w Expressie(10.05.2005) jest artykuł o tajemniczych podziemiach parku, które nie mają swych planów a pochodzą prawdopodobnie z wojny. Problem polega na tym że nie rosną tam drzewa lub ubomierają... z niedoboru wody jak sądzą specjaliści.Czy wiecie coś na ten temat?
Mel Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 Witam. Z tego co wiem, to w części parku - nieogrodzonej - przed Muzeum Kinematografii znajdują się schrony przeciwlotnicze. Pozdrawiam Mel.
michald Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 kaczka dziennikarska dla nieznajacych temetu. w tym parku są pochowani niemcy którzy nie zdążyli wycofać się przed niezwyciężoną armią radziecką . zakopano ich w rowach przeciw lotniczych i przysypano wapnem dlatego nic tam do tej pory nie rośnie
yoony Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 bujda na resorach po 60 latach roslinki zasuwaly by az milo
proteus Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 A wiec nie bujda ale fakty!W latach 70 i 80 byly dostepne. Przed muzeum kinematografi ale troche w kierunku wschodnim byl co najmniej jeden tunel prowadzacy pod zaklad wychodzilo sie na terenie.. osobiscie tam jako dzieciak lazilemdrugi ciekawy obiekt jest z tylu muzeum kinematografi i na pewno nie pochodzi z ostatniej wojny. Jesli sie dokladnie przyjrzec to widac na powieszchni wyrazny zygzak. Rowniez tam lazilem co ciekwae jest on zrobiony z cegly a nie betonu i po srodku podlogi sa rowki. Na obu koncach byly wyjscia jak pamietam za moich czasow juz bardzo waskie...
obert8 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 yoony nie masz racji rozmawialem z facetem ktory ich tam zasypywal byly 2 doly w okolicach palmiarni i przy muzeum kinematografi trafiali sie tez cywile nastepny masowy grob byl na zielonej tam gdzie stala synagoga
proteus Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 a wogole to ciekawy temat ze nigdy nie byly prowadzone poszukiwania na placach po dawnych synagogach w lodzi a jest ich wielepamietamy poszukiwania w oswiecimiu. logicznym bylo ze czesc naczyn liturgicznych czy tore mozna bylo schowac pod piwnica...
obert8 Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 wiele a gdzie pewnie juz nic tam nie ma jesli oczywiscie byly piwnice
proteus Napisano 14 Maj 2005 Napisano 14 Maj 2005 mysle ze ci co chowali zrobili to dobrze i skutecznie... wiec jest czego szukac...oczywiscie w lodzi w wiekszosci to obecnie tereny gminy zydowskiej i do nich nalezy incjatywa
yoony Napisano 15 Maj 2005 Napisano 15 Maj 2005 proteus ty wogle nie wspomominaj o poszukiwaniach bo jeszcze Kropek wpadnie na ten pomysl i bedzie bal znowu wymysli jakis pomnik za xxxxx ml zl a sam bym tu i uwdzie zajrzal a roslinkom groby naprawde nie przeszkadzaja
proteus Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 dzis bylem w parku przy trzecim liceum. Co ciekawe sa tam co najmniej trzy zbudowane na planie zygzaka podziemne korytarze byc moze schrony. ale na schron to sa chyba za płytko i nie ma tam pomieszczen dla ludzi tylko korytarze i parzyste wejscia...
@ndrew Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 Te schrony są też wparkach: Staszica,Sienkiewicza,Moniuszki wszystkie zasypane ale ładnie widac jak sie ciągną pod ziemią.
proteus Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 a moze wiesz kto kiedy i w jakim celu je budowal?skad wiesz ze to schrony?
@ndrew Napisano 28 Czerwiec 2005 Napisano 28 Czerwiec 2005 Są to schrony typu korytarzowego-dwa wejscia,łamany korytarz,na środku szybki ewakuacyjny.Nie wiem kto je budował(Niemcy?)popytaj autochtonów-to w końcu znane miejsca i taka budowa by nie uszła uwadze.Pzdr.@ndrew
bunkerites_banditen Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Są to raczej schrony budowane przez OC, np spore schrony są pod parkiem Poniatowskiego, obecnie też już chyba zamkniete po tym jak powstała tam trasa rowerowa. Były dosyc spore, łazięłm po nich nie raz. Było do nich kilka wejsc. W środku było naprawde sporo rożnych pomieszceń. Nie wyglądaly na tradycyjne schrony lecz na jakieś bardziej zaawansowane. Jak poszukam planu to moge zamieścic. W Kazdym badż razie ciagną się pod całym parkiem i jest z nich wejscie do budynku szkoły która znajuduje się w okolicy. W środku nie było już zadnego wyposażenia, na ziemi leżały prezesy, strzykawki, śmierdziało rozpuszczalnikiem. Ale był tam naprawdę fajny labirynt.Może jest ktos chetny na poszukanie takich miejsc?? Można by jeszce pokombinowac w okolicach Pabianickiej, tam gdzie odkryto te tunele w latach 96-97. Z racji że bunkry, schrony etc są moją pasją to zawsze jakaś dokumentacja sie znajdzie :)Jest jeszce jedno fajne miejsce na ulicy Kilińskiego, jest to rząd piwnic połączonych ze sobą na dośc długim odcinku. Napisałem piwnic bo tak można to nazawac, lecz piwnic tam nie ma (komórek z gratami) byłem tam w latach 90 tych, zaczynają się w okolicach Przybyszewskiego na terenie jednej z kamienic. Nie wiem jak teraz , czy są dostepne.PozdrawiamJak ktos jest chetny na takie expedycje po łodzkich podziemiach to zapraszam, coś pokminimy.
bunkerites_banditen Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Dodam jeszce ze fajne podziemia znajdowały się pod kompleksem opuszczonych fabryk (anilana ??) na widzewie (wejscie na teren fabryk od sądu) Obecnie fabryku wyburzyli, bynajmniej wiekszosc. Tunele się ciągły pod całym ich terenem, na głebokości ok 5-6 metrów. Był to naprawde spory labirynt, w środku było duzo pomieszceń do których nie dało się wejsc ze względu na stalowe pozamykane drzwi. Na temat tych podziemi slyszalem sporo różnych opowieści od starszych ludzi którzy tam pracowali. Można było z tych rejonów naciagnąc sporo fajnych fantów. Łaziłem tam jak miałęm 17 lat, byłem tam rok temu, tak z ciekawosci i wiele się zmieniło, lecz jak bym pokombinował to może i bym znalazł wejscie do podziemi.Na terenie jest kilka LSRówPozdro
jagoda Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 bunkiers ja jestem chętny do połażenia chociaż nie wiem czy moja skromna osoba zmiesci się do niektórych podziemi i przejść. Pozatym na schronach bunkrach i innych budowlach obronnych kompletnie sie nie znam jednakże z chęcia sie poznam.Pozdr. MJ
jagoda Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 A może by spróbowac odkopać te schrony w parku Sienkiewicza Pomysła mało realny ale zawsze mozna popróbowac niechże coś zacznie dziać się w Łodzi oprócz motobajzla. No chyba ze o czymś nie wiem. Pozdr.MJ.
bunkerites_banditen Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Hej Jagoda, jasne mozna sie spotkac, pogadac, pokombinowac, nie widzę przeszkód :) (jak slepy koń) w łodzi troszke jest podziemi o których nie każdy wie.Co się tyczy tego czy w Łodzi cos sie dzieje, to troche się napewno dzieje, tylko ty należysz do grupy poszukiwaczy a ja do grupy bunkrowców. Niby coś na łączy a niby nie :) Kiedy proponujesz się spotkac ??
konsos Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Odkopać można ale trzeba się przyszykować na rozbicie ok. 40cm ściane betonową . Mój ojciec mieszkał w tej okolicy w dzieciństwie i twierdzi że schrony przed zasypaniem zostały zabetonowane (chyba że cement towarzysze sobie pożyczyli) Trzeba by się do tego jakoś przygotować bo jak tam byłem kilka razy to w dzień co ok. godzinę kreci się jakiś patrol policji lub straży miejskiej a myślę że na pewno się zainteresują kimś kto z młotem próbuję rozbić ścianę Jestem z łodzi i jak ktoś się pisze to można by zrobić rekonesans – choć myślę że jest to dość ryzykowne .PozdrawiamKonrad
bunkerites_banditen Napisano 29 Czerwiec 2005 Napisano 29 Czerwiec 2005 Bez ryzyka nie ma zabawy, poza tym proponowal bym na poczatek powrócic do sprawy ul. Pabianickiej. Jak szybko sprawa ujżała swiatło dzienne tak szybko ucichła. A to jest chyba ciekawszy temat.Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.