Skocz do zawartości

Berlin - polskie groby

Gwarant

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie, gdzie są pochowani polscy żołnierze, którzy zgineli w czasie zdobywania Berlina ?
Podobno Rosjanie mają swój cmentarz, natomiast nie zgodzono się na cmentarz wojenny polski.
Nasówa się jeszce refleksja, że nic się nie zmieniło u Rosjan w pojmowaniu naszego wkładu jako sojusznika.
Napisano
nie wiem gdzie są - pewnie leżą z Rosjanami. Dla Niemców zdobycie Berlina przez polskie wojska jest na tyle przykrym faktem że nawet nie potrafią uszanować pomnika Żołnierza Polskiego a co dopiero mowa o cmentarzu. w ogóle to mam wraenie że w stosunakach polsko rosyjsko niemieckich wystepuje dziwaczna sprzecznosć. W Rosji lubi nas społeczeństwo a nie cierpi władza w niemczech jest odwrotnie. Polacy nie lubią obu narodów i to się szybko nie zmieni
Napisano
żołnierze LWP polegli na terenie dzisiejszych niemiec w większości zostali zaraz po wojnie ekshumowani i przeniesieni na przygraniczne cmentarze wojskowe w Polsce. działo się to na rozkaz dowództwa LWP. jeden z takich cmentarzy znajduje się w Siekierkach gdzie leżą żołnierze polegli w czasie forsowania Odry a także polegli w walkach o Berlin
Napisano
Wczoraj na kino Polska oglądałem wspomnienia weteranów kręcone gdzies w latach 70-tych. Wspominali oni, że poległych w czasie szturmu politechniki berlińskiej pochowali wprost na trawniku przed politechniką. Z pewnością zostali oni ekshumowani ale pisze to jako swojego rodzaju ciekawostkę.
Pozdrawiam L.
Napisano
NIedawno przeczytałem artykuł, że Rosjanie nie zgodzili się na pochówek Polaków na radzieckim cmentarzu w Berlinie. Część ciał przetransportowano zpowrotem do Polski a część po prostu zginęła(nie ma o nich żadnych informacji)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie