Gwarant Napisano 9 Maj 2005 Autor Napisano 9 Maj 2005 Panowie, gdzie są pochowani polscy żołnierze, którzy zgineli w czasie zdobywania Berlina ?Podobno Rosjanie mają swój cmentarz, natomiast nie zgodzono się na cmentarz wojenny polski. Nasówa się jeszce refleksja, że nic się nie zmieniło u Rosjan w pojmowaniu naszego wkładu jako sojusznika.
rob Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 nie wiem gdzie są - pewnie leżą z Rosjanami. Dla Niemców zdobycie Berlina przez polskie wojska jest na tyle przykrym faktem że nawet nie potrafią uszanować pomnika Żołnierza Polskiego a co dopiero mowa o cmentarzu. w ogóle to mam wraenie że w stosunakach polsko rosyjsko niemieckich wystepuje dziwaczna sprzecznosć. W Rosji lubi nas społeczeństwo a nie cierpi władza w niemczech jest odwrotnie. Polacy nie lubią obu narodów i to się szybko nie zmieni
J-23 Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 żołnierze LWP polegli na terenie dzisiejszych niemiec w większości zostali zaraz po wojnie ekshumowani i przeniesieni na przygraniczne cmentarze wojskowe w Polsce. działo się to na rozkaz dowództwa LWP. jeden z takich cmentarzy znajduje się w Siekierkach gdzie leżą żołnierze polegli w czasie forsowania Odry a także polegli w walkach o Berlin
luger Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Wczoraj na kino Polska oglądałem wspomnienia weteranów kręcone gdzies w latach 70-tych. Wspominali oni, że poległych w czasie szturmu politechniki berlińskiej pochowali wprost na trawniku przed politechniką. Z pewnością zostali oni ekshumowani ale pisze to jako swojego rodzaju ciekawostkę.Pozdrawiam L.
kordelek Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 NIedawno przeczytałem artykuł, że Rosjanie nie zgodzili się na pochówek Polaków na radzieckim cmentarzu w Berlinie. Część ciał przetransportowano zpowrotem do Polski a część po prostu zginęła(nie ma o nich żadnych informacji)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.