Piorek Napisano 11 Maj 2005 Share Napisano 11 Maj 2005 Witam,doszly mnie sluchy ze wojsko bedzie wycofywac sie z fortu w Pomiechowku a obiekt ten zostanie przekazany do AMW w celu sprzedazy. Nic w tym dziwnego gdyby nie to ze w tym forcie byl oboz przejsciowy w ktorym podczas II wojny wymordowano kilka tysiecy osob! Zobaczcie to: relacji uciekinierów i przesiedleńców z północnego Mazowsza Centrum „Oneg Szabat” mógł zebrać wstrząsający materiał na temat obozu przejściowego w Pomiechówku, w którym w lipcu i sierpniu 1941 r. uwięziono i męczono kilkaset osób z okolicznych miasteczek: Nowego Dworu, Płońska, Sierpca, Żuromina itd. Metody zastosowane wobec więźniów fortu w Pomiechówku były straszne: głodzono, nie dawano wody do picia, bito, gwałcono kobiety, wielu więźniów zabito, ale duża część uwięzionych przeżyła i została wyrzucona go GG...." http://www.holocaustresearch.pl/seminaria-materialy-epstein-cd.htmTyle mowia zebrane na szybko informacje o Zydach, reszta jest w dwoch ksiazkach Marka Tadeusza Frankowskiego:Fort III w Pomiechówku 1939-1945 - (1991r.)Tajemnice Fortu III w Pomiechówku -(2002r.)Temu tematowi chce poswiecic osobny watek, niemozna pozwolic na sprzedaz takich miejsc.Piorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TSUNAMI Napisano 11 Maj 2005 Share Napisano 11 Maj 2005 WITAM.Moim zdaniem te kopuły pancerne powinny pozostać na swoim miejscu , bo jaką mamy gwarancję że za jakiś czas Czesi nie upomną się np. o strzelnice ścienne tych schronów bo w końcu i one są Czeskie.Dlaczego chcemy wszystko rozdawać może zostawmy coś dla naszego społeczeństwa dla osób interesujących się tematyką fortyfikacji.Przecież tych kopuł nie ma u nas za wiele.Dlaczego mamy jechać do Czech żeby zobaczyć jak wyglądają tego typu kopuły a przecież możemy zobaczyć je u nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbol Napisano 11 Maj 2005 Share Napisano 11 Maj 2005 co do fortu w Pomiechówku to faktycznie trzeba działać, najlepiej poinformować gminę i kierować kroki w stronę żydowskich organizacji. teraz są szanse żeby coś urządzić. nie widziałem obiektu ale oddanie go w łapska AMW przypieczetuje jego los...odnosnie kopul wykonalismy standardowa procedure w takim wypadku i czekamy na odpowiedz Urzedow z Rudy Sląskiej.miejmy nadzieje ze sprawa zakonczy sie tak jak powinna - pancerze zostaną w Polsce. tak nawiasem mowiać w Krakowie na aszym" forcie sa pancerze Skody (sztuk 3), ciekawe kiedy czesi sie zorientuja i zażadają zwrotu...pozdrawiamkorbolMałopolskie Stowarzyszenie Miłośników Historii Rawelin" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 16 Maj 2005 Autor Share Napisano 16 Maj 2005 Narazie kopuły mają się dobrze i oby tak zostało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 16 Maj 2005 Autor Share Napisano 16 Maj 2005 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 16 Maj 2005 Autor Share Napisano 16 Maj 2005 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 16 Maj 2005 Share Napisano 16 Maj 2005 Czołem IwoJima: Piotrze nie rozumiem dlaczego wypowiadzasz się za innych członków Stowarzyszyszenia Pro Frotalicium. Dobrze wiesz, że w Stowarzyszeniu zdania są podzielone na ten temat. Ja i nie tylko ja uważam oddanie tych kopuł za karygodną dewastację obiektu fortyfikacyjnego, który teraz przedstawia sobą jakąś wartość. Po wytarganiu tych kopuł będzie to kolejny obcięty" schron. Zapomniałes już widok okaleczonych schronów OWŚ ? Czym się ten niemiecki bunkier będzie od nich różnił ? Jako jedyny argument za oddaniem tych kopuł możba by uważać to , że u Czechów nie pójdą na złom. ALe to żaden argument. Na Śląsku jest wiele obiektów z pancernymi kopułami i idąc tym tokiem rozumowania musielibyśmy je wszystkie oddać w lepsze ręce żeby je uchronić przed złomiarzami. To jest bez sensu !!! Nie można likwidować skutków problemu a jego przyczyny. Jeżeli chcemy uratować te kopuły to nie oddawajmy ich Czechom a lepiej zadbajmy o ten obiekt. Ja wiem, że to jest trudne ale pójście na łatwizne nie jest w naszym stylu - prawda ?Te kopuły w wyniku dziejowej zawieruchy trafiły na Śląsk, są zamontowane w poniemieckim bunkrze. Nie ważne jest to, że być może są nieobetonowane ! One tam są, i są częścią tego schronu. Tak chciała historia i to powinniśmy uszanować a takie handlowanie" uważam za odrażające. Dlatego uważam, że my jako Stowarzyszenie na Rzecz Zabytków Fortyfikacji powinniśmy się przeciwstawić tego typu propozycją ze strony Czechów.To jest moje zdanie jako członka Pro Fortalicium a nie oficjalne stanowisko Stowarzyszenia. Bo z tego co wiem to takiego stanowiska nie ma. Koledzy z Rawelina" mają wg. mnie rację. Tomasz d007" JałowyPro Fortalicium koło terenowe Tychy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 18 Maj 2005 Autor Share Napisano 18 Maj 2005 Bardzo rozsądny głos w dyskusji d007. Żeby daleko nie szukać argumentów na pozostawienie kopuł na swoim miejscu cytuję fragment statutu Stowarzyszenia Rro Fortalicjum:Rozdział II/ art.7/ pkt6 Działa na rzecz zachowania historycznej substancji zabytkowej i niedopuszczenia do likwidacji, kasacji, niszczenia i dewastacji zabytkowych fortyfikacji" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbol Napisano 21 Maj 2005 Share Napisano 21 Maj 2005 witam serdecznie!chciałem napisać co myśle o przeniesieniu postów o schronie i forcie św. Benedykta do tego działu ale ugryzłem się w język.nastepnym razem poprostu napiszemy o tajnej broni hitlera, wtedy temat bedzie na topie.dzięki d007 za głos, jak widać jednak komuś zależy!a my czekamy niecierpliwie na odpowiedz władz w sprawie kopuł..pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbol Napisano 24 Maj 2005 Share Napisano 24 Maj 2005 a teraz nowości:byliśmy dzisiaj i oglądaliśmy schron, wszystko jest tak jak było oprócz nowej porcji śmieci. kopuły jak były tak są...a czonkowie Rawelinu będą się pojawiać systematycznie i pilnować.wracając do kilku moich postów wcześniej - czesi przyjechali do Skotnik na fort i zrobili zdjęcia pancerzy ;) można znależć fotki w sieci.. (miejmy nadzieje ze to nie po moim poście)czekamy z niecierpliwością aż bedziemy mogli je wyciąć, znaczy przepraszam - zabezpieczyć.. i oddać oczywiście.trzeba trzeba bo jeszcze ktoś ukradnie i co wtedy?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 17 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2005 To jest właśnie Forum Towarzyskie" - przy tak dużej oglądalności na Forum Głównym temat zrzucony do tego działu umiera. Czy naprawdę moderatorzy Forum nie są wstanie zrozumieć, że między takimi tematami o duperelach (sorry ale są tematy ważne i mniej ważne - towarzyskie) sprawa kopuł jest zbyt poważna. Jeszcze raz apeluję o powrót tego tematu na Forum Główne. Konserwator zabytków z Rudy Śląskiej, który zgodził się na dewastacje zabytku i przekazanie kopół pancernych do Czech posiada własne forum dyskusyjne. Na stronie http://www.mkzrs.fora.pl/viewtopic.php?p=40#40 możemy wyrazic opinie na ten temat - komu nie jest obojętny los zabytków militarnych proszę sie wpisywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katani Napisano 18 Czerwiec 2005 Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Napisał darulaJeszcze raz apeluję o powrót tego tematu na Forum Główne. Konserwator zabytków z Rudy Śląskiej, który zgodził się na dewastacje zabytku i przekazanie kopół pancernych do Czech posiada własne forum dyskusyjne"ciekawa sprawa, zobacz art 113 ustawy o ochronie zabytków.... i co ty na to?sprawdz tylko czy były wpisane do rejestru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 18 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 18 Czerwiec 2005 Nie kazdy zabytek jest wpisany do rejestru, a podlega ochronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 20 Czerwiec 2005 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Zabytek - nieruchomość lub rzecz ruchoma, ich części lub zespoły, będące dziełem człowieka lub związane z jego działalnością i stanowiące świadectwo minionej epoki bądź zdarzenia, których zachowanie leży w interesie społecznym ze względu na posiadaną wartość historyczną, artystyczną lub naukową (Art. 3 ust. 1 Ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami Dz.U. Nr 162 poz. 1568, z dnia 23 lipca 2003 roku) Na stronie konserwatora zabytków z Rudy Śl. pojawił się fragment oświadczenia. http://www.mkzrs.fora.pl/viewtopic.php?p=40#40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.