Chemik Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 Bluza ta podobno jest bosmana, z jakiego okresu pochodzi i jakiej formacji?
adek Napisano 5 Grudzień 2016 Napisano 5 Grudzień 2016 Wiem że od dyskusji minęło ponad 10 lat ale może się uda.Czy posiada pan jeszcze ten mundur?
Chemik Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 Szkoda że taka młoda, myślalem że starsza, nie na sprzedaż, po kimś z rodziny.
Łukasz Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Witam ponownie! Szkoda, bardzo mi się podoba. Jeszcze jedna rzecz, możesz kliknąć fotkę pleców? Nie wiem jak w MW, ale w zilonych" bluzach krój pleców jest istotny przy identyfikacji (IIRP, a LWP). Zawsze mogłem się mylić, iż to fant z lat powojennych. Szczerze mówiąc sugerowałem się tu guzikami. Pozdrawiam, Łukasz
Łukasz Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 I jeszcze jedno, wszytskie guziki są identczne? Czy ten na pagonie nie jest przypadkiem inny- brak krzyża pod kotwicą?
Chemik Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 oczywiscie, guzik na pagonie inny, pod kotwicą jest jakby krzyż, ale prosty z tarczką pośrodku i całe pole guzika w poziome linie
Chemik Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 druga strona, pośrodku zszycie oraz po bokach wychodzące spod pach,w przekazach rodzinnych mowiono, ze ta bluza jest przedwojenna, ale mogli sie mylic
Łukasz Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Witam! Dzięki Werning za info o guziczkach. Pozdrawiam, Łukasz
Łukasz Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Witam ponownie! Nadal twierdzę, iż jest to bluza LWP.1) Guziki LWP2) Plecy z dwóch płatów materiału (przeszycie po środku).Pozdrawiam, Łukasz
werning Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Witam ten większy guzik jest przedwojenny. Ma kotwicę na tle krzyża Virtutti Militari powojenne miały Krzyż Grunwaldu (taki jak na starych 50 zł) ten mój na fotce jest późno powojenny. Ten Twój na pagonie jest wczesny powojenny ma małą kotwicę w dużej części zasłaniającą Krzyż. Raczej bluza powojenna zgadzam się że najpóźniej lata 50-te może jeszcze przed 1950. A tu link do stronki odnośnie guzików są sygnatury i opisy. http://www.wolf.pl/guziki.html A stopień oczywiście bosman :) pzdr. Werning
Łukasz Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 Witam! Kolego Werning, pisząc, iż Twój guizk jest późno powojenny masz na myśli jakie lata? Pozdrawiam, Łukasz
Chemik Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 Bluza ta podobno jest bosmana, z jakiego okresu pochodzi i jakiej formacji?
Pytanie
Chemik
Bluza ta podobno jest bosmana, z jakiego okresu pochodzi i jakiej formacji?
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.