Skocz do zawartości

Tannenberg

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 345
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

...poprzedni właściciel wykonał taki 'BIEDA PAS'?

Dookoła było tyle innych ...

pozdrowienia dla Wszystkich - bączkowych, odznakowych i dębowych mocnych ;)

Napisano
Witam,
jestem pod wrażeniem waszych trafień! Moje gratulacje! Gleba będzie chyba oddawać fanty jeszcze przez lata ...

Pozdrawiam
Monsun
Napisano
Frozzer!!!
Czytałem kidyś o napoleonie na Warmi i wyczytałem ze zaginą mu bez wieści jeden oddział zwiadowczy w lasach trójkątu Olsztynek-Nidzica-Wielbark więc chyba trafiłeś zajefajną miejscówke.
Napisano
nieopodal wyszedl koledze guzik napoleonski z 1" - wiec pułk gwardyjski, do tego złamany płomień od granatu.
a pozatym pustki. chodź dreptaliśmy kroczek po kroczku
Napisano
mozna przypuszczać ze to prawda skoro są fanty , może jesteś gdzieś blisko.Doczytałem sie gdzie to mniej więcej było,wiosną zrobie rekonesans
Napisano
Nawiazując do wypowiedzi kolegi 2A z dnia 05/12/2005
Nie mam pojęcia skąd te wnioski,że to BIEDA PAS??
Domyślam się ,że chodziło koledze o sposób mocowania klamry??
Jeżeli tak to kolega jest w BŁĘDZIE!!!
Pasy z takimi mocowaniami trafiają mi się bardzo często zarówno w Bieszczadach jak również pod Tanenbergiem temat ten był poruszony w najnowszej książce naszych sąsiadów, niestety nie jest przetłumaczona na język polski

Pozdrawiam,W
Napisano
Witam i chętnie poznam inne przykłady takiego plecenia"..pasa oczywiście. W poście, za określeniem 'Bieda pasa' stoi zapytajnik.

Ps. Których sąsiadów książka i pod jakim tytułem przytacza dane o takim mocowaniu? Może podamy te dane innym pasjonatom - służę pomocą w tłumaczeniu i pozdrawiam.
Napisano

Dla jasności meritum tego ciekawego tematu:

Ten element 'pasa' jest najwyrażniej kawałkiem wąskiego paska np. tornistra ( oryginalny pas nie 'zwęziłby' się tak mocno) - widzimy tu dwa wąskie nacięcia do 'przetykania języczka' sprzączki regulującej długość np. szelki.

Napisano

To piękne 'serduszko' wycięte osobiście przez twórcę paska
i metoda przewiązania go wąskim rzemieniem, aby nie uciekał ze szlufki przy klamrze, wydaje się dość osobistą koncepcją przedostatniego posiadacza.

Mam wrażenie, iż mówimy o różnych sprawach :)

Napisano
czy klamra posiadala stalowy bolec?

wygląda mi na to, ze nie - a wtedy zrozumiale bylo zastosowanie innego mocowania

klamry z bolcem byly mocowane poprzez przetkniecie bolca przez waski pasek skory przyszyty od wewnatrz pasa (cos na styl 2gowojennych niemieckich pasow)

tutaj najwyrazniej albo bolec sie urwal i trzeba bylo wymyslic inny sposob mocowania, albo pas zostal zlozony z komponentow lezacych w okolicy- klamra, szelka od plecaka itp
Napisano
Większośc klamer z jedną szlufką posiadała bolec - ta także, jest wcięcie w środku szlufki na bolec.

Kwestią nie jest typ regulaminowego zastosowania - tu oryginalnego zaczepu z drutu jednakże zapiętego paskiem od tornistra z braku oryginału, lecz paska zawiązanego rzemieniem po przełożeniu przez szlufkę klamry i nie na styl drugo wojennych niemieckich pasów - raczej odwrotnie :))

Może macie inne przykłady kombinowania pasów, znam jeszcze szczęśliwie zachowany pas zakręcowny drutem po przełożeniu przez szlufkę klamry.

Pozdrowienia
Napisano
nie chodzilo mi o to, czy klamra posiadala bolec w momencie produkcji i po opuszczeniu fabryki, lecz czy posiadała bolec w momencie znalezienia - jezeli nie, to zastosowano inny typ mocowania, ze wzgledu wlasnie na ulamany bądź zagubiony bolec jak sadze,
dlatego kombinowano i zawiązano na supełek

odnosnie typowego sposobu mocowania klamry do pasa - trudno tu dyskutowac kto był pierwszy. 1szowojenne (i wczesniejsze) pruskie pasy również miały mocowanie klamry poprzez przelozenie zebów widełek przez skórzany język przyszyty od wewnętrznej strony pasa.
Napisano
Kurna, bolec był i się zmył - był, nie zawsze się zmywał jak się zmył to Fiodor Iwanowicz zawiązał jak umiał i z czego miał.

Nie dyskutujemy kto był pierwszy przed II wojną ziemską tylko o bieda pasie.

Notabene pierwsi widły" stosowali prusacy. Na nich wzorowała się armia Piotra I, który uwielbiał pruskie wojsko jak i produkcja umundurowania dla jego regimentów.
Napisano
Dokładnie odwrotnie, ale chwalebne jest prawdy poszukiwanie na wszelkie sposoby.

Może jeszcze kolega W poda tytuł książki, gdzie mamy coś o bieda pasach..

Pozdrowienia
  • 1 month later...
Napisano
Jak koleżka porobi zdjęcia to je wystawię-ja nie mam aparatu.
Mam pytanie.Czy ktoś może pamięta jak na pomniku Samsonowa leżała czapka rosyjskiego oficera.Leżała może miesiąc.Znalazł ją mój znajomy pracując w lesie i tam położył.Może ktoś ją ma?
Napisano

Jeśli już nikt nic nie kopie to chociaż powspominamy! 48 blaszek,2 klamry,medal,zegarek i troche guzików i dziwolągów.Jeden wiosenny dzień!Trafiła się dziwna niemiecka blaszka-621 NEIDENBURG-Może ktoś wie co oznacza?Neidenburg-Nidzica ale...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie