storm007 Napisano 3 Maj 2005 Autor Napisano 3 Maj 2005 Jak w temacie. Czym sie kierowac przygotowujac cewke do Jabela? Nigdzie nie znalazlem jakichs konkretnych wskazowek tylko gotowe rozwiazania. Czy oblicza sie to z jakiegos wzoru? Czy moze doswiadczalnie...?Pozdrawiam
SWaldek Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 Najprościej mówiąc użyj wzorów matematycznych na obwód koła.Na podstawie danych z instrukcji wylicz długość drutu potrzebną do budowy standardowej cewki, dopiero potem przyjmij jaką stałą wartość długość całkowitą drutu i rób sondy jakie będziesz chciał.Pozdrawiam
luger Napisano 4 Maj 2005 Napisano 4 Maj 2005 O ile pamiętam w instrukcji jest nawet podana długość uzwojenia 16m. Pozdrawiam L.
storm007 Napisano 5 Maj 2005 Autor Napisano 5 Maj 2005 Dzieki za info, czekam na KIT i w wolnym" czasie chcialem sobie przygotowac juz cewke ;) Czyli musi byc okreslona idukcyjnosc cewki?Jeszcze jedno pytanie, gdyby ktos mogl powiedziec czy zwoje maja byc nawijane obok siebie czy a kupe"?Pozdrawiam
kolop1 Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 hej ,ja mam dne,nawijany jeden na drugi ,i wszystko wpożo,
luger Napisano 5 Maj 2005 Napisano 5 Maj 2005 Zdecydowanie a kupę";) (Ale brzmi!) Robiłem kiedyś eksperymenty i nawijałem zwoje jeden przy drugim zarówno na płasko jak i na walcu. Zdecydowanie lepiej działąły cewki nawinięte a kupę" :)Pozdrawiam L.
mikita2003 Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 witam czy obrecz cewki moze byc z metalu np aluminium?czy musi byc odizolowana i czy jak bede miał cos metalowego w konstrujcji to czy bedzie działał prtawidłowo?
luger Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 W obrębie cewki nie powinno być nic metalowego. Ani obręcz, ani śruba łącząca z wysiegnikiem (o ile taką konstrukcje ktoś zastosuje),ani nawet część wysięgnika w bezpośrednim sąsiedztwie cewki nie mogę być z metalu.Pozdrawiam L.
mikita2003 Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 ok dzieki za odpowiedz i jeszcze jedno pytanie jaka cewke wybrac 25 czy 30 ?chodzi mi o militaria.
luger Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Jeśli na typowe większe militaria to 30stkę. Znam nawet takich co chodzą z 40stkami. Wieksza cewka to większy zasięg i pomijanie drobniejsych fantów.Pozdrawiam L.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.