M_10 Napisano 2 Maj 2005 Autor Napisano 2 Maj 2005 Witam,wpadła mi w ręce taka maszynka.Podobno służyła do ustawiania muszek w karabinach typu Mauser. Jest przedwojenna, raczej polska, mosiężna. Ktoś może to potwierdzić i czy ktoś wie jak to działa?Pzdr
J23 Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 A może to element sieczkarni, czy na lole może są jakieś otwory do mocowania noży ?. Tak jakoś mi zaświtało, moze sie myle.Pozdrawiam
dickwredniak Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Maszynka do ustawiania muszek w karabinach to małe uszko ze śrubą motylkową, a to jest WIELKI KLAMOT. Może to jakaś obrabiarka?
M_10 Napisano 11 Czerwiec 2005 Autor Napisano 11 Czerwiec 2005 A jednak to służy do wkręcania luf. Służy do liczenia obrotów - chodzi o to, żeby tak wkrecic lufę, aby muszka po dokręceniu była zawsze idealnie na górze. I stad ten przyrząd.P.S. Ja tez w pierwszej chwili myślałem, że to od snopowiązałki.
Pytanie
M_10
Witam,
wpadła mi w ręce taka maszynka.
Podobno służyła do ustawiania muszek w karabinach typu Mauser. Jest przedwojenna, raczej polska, mosiężna.
Ktoś może to potwierdzić i czy ktoś wie jak to działa?
Pzdr
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.