Skocz do zawartości
  • 0

znaczek ADLER"

nr44

Pytanie

Napisano

witam
Ostatnio wyszedł mi taki oto znaczek firmowy, blacha mosięzna, średnica 5 cm, pozostałości malowanego czarnego tła. Mocowany na dwa nity. I teraz pytanie od czego ten znaczek? Samochód adler miał nieco inny, może motocykl, a może coś jeszcze inszego. Wszelkie hipotezy mile widziane.
pozdrawiam nr44

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czesc nr44 - to chyba pytanie do mnie :)

znaczek o tyle nietypowy, ze wszelkie firmowe blachy tej marki maja okreslony kroj liter. rozmiarem pasowaloby mi np do maszyny szewskiej. jednak znaki Adler Werke vorm Heinrich Kleyer AG Frankfurt aM prawie zawsze maja znak firmowy - orla. mam wykaz wszystkich znakow, jakie firma zarejestrowala przez lata istnienia i takiej czcionki tam nie ma. moze to jakis inszy Adler...? w kazdym razie, wg mojej wiedzy, odpada zarowno samochod, jak i motocykl oraz rower. moze futeral maszyny do szycia...?

w kazdym razie gdybys zechcial sie wymienic, to jako ciekawostke, chetnie przygarne ;)

pozdrawiam
Tomek
Napisano
ooo :) a to juz jest jak trzeba - wzor z lat 30 tych. jesli w srodku ma gwint to stawiam na dekielek lozyska pedalu rowerowego ;)

pozdr
Tomek
Napisano
WITAM
Dostałem odpowiedz z niemieckiej strony fanatyków ADLERA, dotyczacego tego znaczka; Jednak pochodzi od auta modele lat 20tych, a konkretnie był ozdobą kaptura nakładanego na piaste koła w celu zabespieczenia przed piaskiem i wilgocią.
pozdrawiam Nr44

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie