krzychuna5 Napisano 2 Maj 2005 Autor Napisano 2 Maj 2005 co sądzicie o żołnierzach radzieckich. Według mnie, zasłużyli na pamięć(mówię o żołnierzach). Ja sam mam zamiar w dniu 9 maja zaświecić na ich cmentarzu znicz. pozdrawiam.
rob Napisano 2 Maj 2005 Napisano 2 Maj 2005 trochę nie rozumiem tego szumu wokól krasnoarmiejców i polityki pamięci. tak jakby w Armii Czerwonej służyli sami rosjanie. Oprócz Rosjan służyli też Ukraińcy, Bialorusini, kazachowie, Uzbecy, Kirgizi, Tatarzy, i wiele wiele innych nacji. To tylko kremlowska polityka zawłaszcza dziś sukces armii czerwonej dla rosji. Putin mówi - wielki wysiłek narodu rosyjskiego. Tylko rosyjskiego? Co robił Stalin w 42? Srał w gacie przed Hitlerem wybijając jednocześnie pobratymców. Wielkie mi bohaterstwo. Jeślikomukolwiek należy sie jakiś szacunek , przy wszystkich ciemnych kartach historii i efektach geopolitycznych wojny, to właśnie prostym żołnierzom, gnanym jak bydło po błocie i śniegu. Ja świeczek nie palę bo nie mam gdzie. uważam że takie gesty szybko zostaną zapomniane. osobiście wolałbym jakś szczera dyskusję na szczeblu międzypaństwowym o polityce i politykach którzy amiast łączyć - dzielą.Te durne putiny krzyczą że nikt nie szanuje wysiłku radzieckiego zołnierza. Niech sie tłumok ruszy za moskwę i zoboaczy ilu tych ludzi leży w rowach i lasach. Moze od tego zacznie oddawanie hołdu ? Na defilady przyjdzie czas.Ilu z was napatoczyło się na krasnoarmiejców zostawionych w lasach?
Monti Napisano 2 Maj 2005 Napisano 2 Maj 2005 Przytoczę tu piękne zdanie z jednego z cmentarzy wojennych:Śmierć żołnierska jest święta.I wszelki nakaz nienawiści maże.Czy bratem był, czy też wrogiem,Niech nikt nie pamięta,Jednaką cześć i miłość, Winniśmy im w darze."I tak powinno być(mam na myśli zwykłych żołnierzy).pozdrawiamMonti
jaca2003 Napisano 2 Maj 2005 Napisano 2 Maj 2005 A moze inaczej?Gdyby nie sowieci to byśmy teraz(o ile byśmy w ogóle)mówili po szwabsku.Czy choć za to nie powinnismy być im wdzięczni?No oczywiście można też powiedzieć ze na bagnetach przyniesli nam zniewolenie i inne france.Ale czy nie lepiej mimo tego zniewolenia i okupacji mówić dziś po polsku?Pozdrawiam
krzychuna5 Napisano 2 Maj 2005 Autor Napisano 2 Maj 2005 posłuchaj rob: dlatego zaznaczyłem w nawiasie żolnierzy, poniewaz tylko ich miałem na myśli, a nie ich przywódców. tutaj się zgadzamy. co do radzieckich żołnierzy (każdej narodowości był w tedy radziecki) też mam na myśli wszystkich. nie zgadzam się z tobą co do porozumienia a górze". myślę, że to trzeba zacząć od siebie, a wtedy napewno góra" też tak postąpi. to tyle. pozdrawiam.
maxikasek Napisano 2 Maj 2005 Napisano 2 Maj 2005 zwykły sołdat chciał bić giermańca, żeby skończyć tę wojnę i wrócić do domu. Miał gdzieś politykę. A na cmentarzach radzieckich leży sporo Niemców- po wojnie płacili chłopom od głowy, więc wykopywali tylko czachy. A że pecunia non olet" było im wsio rawno czy kopali Niemca czy Rosjanina.
rob Napisano 2 Maj 2005 Napisano 2 Maj 2005 zwykli ludzie nie potrzebują porozumienia, bo przeciętny Polak nic nie ma do przeciętnego Rosjanina. Naród Rosyjski był tak samo sponiewierany przez system jak Polacy. To wszelkiego rodzaju politruki, genseki itp są winni nieszczęść tego świata i per analogiam ich następcy powinni dziś wyrzec sie i przeprosić za stare błędy. ja nie chcę nic od zwykłych Rosjan, ja chcę tylko rzeczowego i prawdziwego spojrzenia na historię przez takich Putinów, gorbaczowów, Jelcynów, Gryzłowów, Zugianowów itd.Przecietny żołnierz radziecki , przeciętny frontowiec nie miał pojęcia o polityce, nie miał pojęcia co z Polska będzie i gdzie się ona zaczyna a gdzie kończy - były wypaczenia, ale normalni frontowcy do Polaków byli nastawieni przyjaźnie. Owszem była cała armia zdemoralizowanych maruderów, ale ci którzy naprawdę byli w jednostkach uderzeniowych, liniowych nie miała czasu na rabunki, gwałty itd - to szło razem z NKWD - armie taborowe, maruderzy itp. Przecietny frontowiec miałz akodowane - dojść do Berlina i koniec. faktem jednak jest że wiekszość tych wojsk uczestniczyła we wrześniowym ataku na Polskę - to inna sprawa.
michu69 Napisano 2 Maj 2005 Napisano 2 Maj 2005 Witam. O tym że płacono od wykopanych zwłok to prawda. Wiem to od pana który z polecenia władz zajmował się ekshumacją na terenie Międzyrzecza i okolic.Miał płacone od zwłok a narodowość była nieważna. Ciekawe ilu jest pochowanych niemców na cmentarzu w Międzyrzeczu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.