Skocz do zawartości
  • 0

Hełm z tworzywa ?

J23

Pytanie

Napisano

Ostatnio dostałem od znajomego z Niemiec hełm z tworzywa.Twierdził iz dostał go od amerykanca w 1965 roku w zachodnim Berlinie.Amerykaniec ten służył jednostce wartowniczej na punktach kontrolnych.
w srodku hełmu jest oryginalny napis wpisany w koło:P.N PONT DE BUIS -R- 1963-PB.
Mam pytanko :czy znajomy nie robi mi kawału,jeżeli nie to co to za hełm, i jakie było jego przeznaczenie.Ponadto widac iż heł ten mial w dolnej swojej części naklejoną w koło taśme.Proszę o wszelkie info na ten temat.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Potnik jest powojeny francuski (mam taki). Wkładki do hełmów M1-pochodnych" robiło kilka państw europejskich. Na produkcję belgijską to nie wygląda z przyczyn wszelakich (cechowanie, galanteria, malowanie itp.) Najbliższy byłbym produkcji francuskiej, ale nie na 100 proc., bo znam też inne wkładki francuskie.

Bardzo oryginalna wkładka :-))
Napisano

Ostatnio dostałem od znajomego z Niemiec hełm z tworzywa.Twierdził iz dostał go od amerykanca w 1965 roku w zachodnim Berlinie.Amerykaniec ten służył jednostce wartowniczej na punktach kontrolnych.
w srodku hełmu jest oryginalny napis wpisany w koło:P.N PONT DE BUIS -R- 1963-PB.
Mam pytanko :czy znajomy nie robi mi kawału,jeżeli nie to co to za hełm, i jakie było jego przeznaczenie.Ponadto widac iż heł ten mial w dolnej swojej części naklejoną w koło taśme.Proszę o wszelkie info na ten temat.

Napisano
jest to hełm wewnętrzny M1 (amerykański). składał się z 2 części: hełmu stalowego i wewnętrznego hełmu z tworzywa sztucznego. podpinka z wąskich taśm parcianych przymocowana jest dziewięcioma nitami. wewnętrzny hełm był także używany do służby garnizonowej. te wewnętrzne używane (w latach 70) były także przez WP w czasie pełnienia misji ONZ w tropikach
Napisano
Wielkie dzieki J-23 o tym nic nie wiedziałem.Teraz spać moge spokojnie .Pozdrawiam.
Napisano
Witam!

Nic w tej wkładce do hełmu nie jest amerykańskie poza tym, że jest ta wkładka kopią amerykańskiego tzw. M1 Helmet Liner (czyli wkładki do hełmu M1). Nie jest amerykański ani sposób malowania, ani galanteria metalowa, ani taśma diagonal naprzemian skośny" (HBT), która jest dwudzielna, czyli nieamerykańska. Widać to najlepiej na potniku, który jest powojennym potnikiem francuskim.
Napisano

Oznaczenie tego hełmu to wz.51, wczesne wersje hełmu wewnętrznego, były wykonane z prasowanego laminatu, wnętrze było w charakterystycznym, brązowo-żółtym kolorze. Od lat 60-tych hełmy wewnętrzne produkowane były z PCV.W latach 53 i 56 powstały wersje spadochronowe z odmiennym rozwiazaniem podpinki.W latach 70-tych został zastąpiony hełmem wz.70 o oznaczeniu F1.

Napisano

Wyposażenie wewnętrzne Otana, wersja z laminatu. Na koniec trzeba z przykrością stwierdzić, że wartość kolekcjonerska tego hełmu, przynajmniej w wersji standartowej, ogólnowojskowej, jest niewielka. pozdrawiam

Napisano
Dzięki za szybie info.Jednak wartość kolekcjonerska dla mnie jest tego hełmu duża, bo go dostałem i zasilił moje zbiory.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za szybie info.Jednak wartość kolekcjonerska dla mnie jest tego hełmu duża, bo go dostałem i zasilił moje zbiory.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie