hydro Napisano 18 Luty 2003 Autor Napisano 18 Luty 2003 Gdzie można znaleść objaśnienia znaków i skrótów topograficznych występujących na niemieckich mapach. Nie wiem dla czego znaki, które są na mapie nie są wyszczególnione w legendzie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
past Napisano 18 Luty 2003 Napisano 18 Luty 2003 sprawdz na stronie firmy topmap lub napisz do nich ,chyba je tam widziałem
hydro Napisano 18 Luty 2003 Autor Napisano 18 Luty 2003 Właśnie legenda do map z ''Topmap'' nie zawiera skrótów umieszczonych na nich. Jeżeli ktoś posiada lub wie gdzie mogę znaleść objaśnienia do map, proszę o pomoc. hydro
beyo Napisano 18 Luty 2003 Napisano 18 Luty 2003 Cały dowcip z legendami map niemieckich polega na tym, że nie na wszystkich mapach są objaśnione. Zależało to głównie od okresu wydania mapy. Np. na mapach z lat 30-tych są opisane te, których brak na mapach z lat 40-tych (i vice versa). Ja mam ponad 30 arkuszy i udało mi się skompletować (tak myślę) objaśnienia większości skrótów i symboli. Jakby co to pisz na priv - postaram się pomóc.
Netcom Napisano 18 Luty 2003 Napisano 18 Luty 2003 Dodatkowo niektóre objasnienia (na mapach które ja posiadam-pomorze)sa w jezyku polnocno niemieckim" i tylko duze slowniki to rozrozniaja.NP skrot: Kr.=Krug= dzbanek(niem) = Karczma(pln.niem)
Gość Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 Legenda map z reguły nie zawiera wszystkich skrótów i symboli używanych na samych mapach. Na stronie TOPMAP-u można jednak znaleźć klucz do legend opracowany przez majora Stefana Gąsiewicza, wykładowcę Oficerskiej Szkoły Piechoty i opublikowany w wydanej w 1928 roku pracy pt. ,,Terenoznawstwo, kartoznawstwo i zdjęcia terenu''. Klucz dostępny jest pod przyciskami ,,Legenda'' przy opisach poszczególnych serii.TOPMAP
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.