Skocz do zawartości

symbole topograficzne

hydro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdzie można znaleść objaśnienia znaków i skrótów topograficznych występujących na niemieckich mapach. Nie wiem dla czego znaki, które są na mapie nie są wyszczególnione w legendzie. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Napisano
Właśnie legenda do map z ''Topmap'' nie zawiera skrótów umieszczonych na nich. Jeżeli ktoś posiada lub wie gdzie mogę znaleść objaśnienia do map, proszę o pomoc. hydro
Napisano
Cały dowcip z legendami map niemieckich polega na tym, że nie na wszystkich mapach są objaśnione. Zależało to głównie od okresu wydania mapy. Np. na mapach z lat 30-tych są opisane te, których brak na mapach z lat 40-tych (i vice versa). Ja mam ponad 30 arkuszy i udało mi się skompletować (tak myślę) objaśnienia większości skrótów i symboli. Jakby co to pisz na priv - postaram się pomóc.
Napisano
Dodatkowo niektóre objasnienia (na mapach które ja posiadam-pomorze)sa w jezyku polnocno niemieckim" i tylko duze slowniki to rozrozniaja.
NP skrot:
Kr.=Krug= dzbanek(niem) = Karczma(pln.niem)
  • 3 months later...
Napisano
Legenda map z reguły nie zawiera wszystkich skrótów i symboli używanych na samych mapach. Na stronie TOPMAP-u można jednak znaleźć klucz do legend opracowany przez majora Stefana Gąsiewicza, wykładowcę Oficerskiej Szkoły Piechoty i opublikowany w wydanej w 1928 roku pracy pt. ,,Terenoznawstwo, kartoznawstwo i zdjęcia terenu''. Klucz dostępny jest pod przyciskami ,,Legenda'' przy opisach poszczególnych serii.
TOPMAP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie