Skocz do zawartości
  • 0

co oznacza kolor splonki

ignatko

Pytanie

Napisano
Witam znalazlem pocisk od Mausera z 1914 wszystkiego się już dowiedziałem nie wiem tylko co oznacza czarny pasek wokół spłonki.Dzięki za pomoc

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam znalazlem pocisk od Mausera z 1914 wszystkiego się już dowiedziałem nie wiem tylko co oznacza czarny pasek wokół spłonki.Dzięki za pomoc
Napisano
Witam
Ja znowu mam mosina z paskiem(1912) http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=175969
i też nie wiem.
Pasek taki sam na twojej łusce ?
Napisano
a otworzyłem łobuza na spodnie stronie pocisku jest wybite tak jak na łusce DW czy jest tak we wszystkich mauserach z tego okresu ?
Napisano
nie bede sie upierał bo nie mam teraz dostępu do zadnych danych ale co jeszcze pamietam to pierwszym oznaczeniem poc ppanc było dzielenia dna łuski na cztery pola i dalej była stosowana czarna obwodka spłonki, tak jak na tym zdięciu
Co do sygnatury na dnie pocisku to nie wiem ale w 2wś bodajze denka poc miały już stożkowaty kształt i nie było juz jak umieścić tłoczenia w ołowiu
jak bede miał dostep do jakis materiału to sprawdze jeszcze te oznaczenia
Napisano
Witam
W Iwś nie było oznaczeń porzez malowanie wokół spłonki (a przynajmiej na początku wojny)
A czarny pasek wokół spłonki był to lakier który miał za zadanie uszczelniać i zabezpieczyć spłonkę przed wilgocią
Widziałem kiedyś naboje ppanc niemieckie z 1wś i też miały czarny kolor obwodki spłonki
A całe te malowanie spłonek róznymi kolorami rozwineło sie dopiero po 1 wś to te co opisuje Jerzyk, tak wiec twego mauzerka to nie dotyczy a na każdym pocisku była wytłoczena sygnatura fabryki
Napisano
witam
kolory obwódek spłonek naboi Mauser
czarny - pocisk zwykły;
zielony - pocisk ciężki;
czerwony - pocisk przeciwpancerny;
niebieski - pocisk z rdzeniem stalowym;
zielony pas na spłonce - pocisk lekki
zielone (tylko) dno łuski - nabój do prób balistycznych

naboje miotające:
kolory obwódki spłonki: żółte dla granatów odłamkowych; czarne i czerwone dla przeciwpancernych

amunicja ślepa - spłonki często malowano na czarno.
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
witam
celem wyjaśnienia chciałbym dodac, że kolory obwódek spłonek amunicji karabinowej Niemcy wprowadzali sukcesywnie, w miarę wprowadzania nowych rodzajów pocisków.
Po raz pierwszy obwódka oznaczjąca rodzaj pocisku pojawiła się na naboju z pociskiem SmK (czerwona) w 1916 roku.
pozdrawiam - jerzyk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie