ignatko Napisano 25 Kwiecień 2005 Autor Napisano 25 Kwiecień 2005 Witam znalazlem pocisk od Mausera z 1914 wszystkiego się już dowiedziałem nie wiem tylko co oznacza czarny pasek wokół spłonki.Dzięki za pomoc
ignatko Napisano 25 Kwiecień 2005 Autor Napisano 25 Kwiecień 2005 Witam znalazlem pocisk od Mausera z 1914 wszystkiego się już dowiedziałem nie wiem tylko co oznacza czarny pasek wokół spłonki.Dzięki za pomoc
Monti Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 WitamJa znowu mam mosina z paskiem(1912) http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=175969i też nie wiem.Pasek taki sam na twojej łusce ?
Monti Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 sorry :(Nie skojarzyłem ,że wokół spłonki u ciebie.pozdrawiam
bocian1 Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 Tu jest str. o mośkach.Pozdr.http://www.rkka.ru/docs/real/ammo/index.htm
ignatko Napisano 25 Kwiecień 2005 Autor Napisano 25 Kwiecień 2005 dzieki ale powiedzcie mi cuś o tym moim mauserze i tej czarnej obwódce wokół spłonki czy mogę to rozbroić ?
ignatko Napisano 25 Kwiecień 2005 Autor Napisano 25 Kwiecień 2005 a otworzyłem łobuza na spodnie stronie pocisku jest wybite tak jak na łusce DW czy jest tak we wszystkich mauserach z tego okresu ?
metalt Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 nie bede sie upierał bo nie mam teraz dostępu do zadnych danych ale co jeszcze pamietam to pierwszym oznaczeniem poc ppanc było dzielenia dna łuski na cztery pola i dalej była stosowana czarna obwodka spłonki, tak jak na tym zdięciuCo do sygnatury na dnie pocisku to nie wiem ale w 2wś bodajze denka poc miały już stożkowaty kształt i nie było juz jak umieścić tłoczenia w ołowiujak bede miał dostep do jakis materiału to sprawdze jeszcze te oznaczenia
metalt Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 zapomniałem dodac zdięcia ta jest akurat z 1917r mam jeszcze zdiecia z takim dzieleniem z 1918roku
metalt Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 WitamW Iwś nie było oznaczeń porzez malowanie wokół spłonki (a przynajmiej na początku wojny)A czarny pasek wokół spłonki był to lakier który miał za zadanie uszczelniać i zabezpieczyć spłonkę przed wilgocią Widziałem kiedyś naboje ppanc niemieckie z 1wś i też miały czarny kolor obwodki spłonkiA całe te malowanie spłonek róznymi kolorami rozwineło sie dopiero po 1 wś to te co opisuje Jerzyk, tak wiec twego mauzerka to nie dotyczy a na każdym pocisku była wytłoczena sygnatura fabryki
jerzyk Napisano 25 Kwiecień 2005 Napisano 25 Kwiecień 2005 witamkolory obwódek spłonek naboi Mauserczarny - pocisk zwykły;zielony - pocisk ciężki;czerwony - pocisk przeciwpancerny;niebieski - pocisk z rdzeniem stalowym;zielony pas na spłonce - pocisk lekkizielone (tylko) dno łuski - nabój do prób balistycznychnaboje miotające:kolory obwódki spłonki: żółte dla granatów odłamkowych; czarne i czerwone dla przeciwpancernychamunicja ślepa - spłonki często malowano na czarno.pozdrawiam - jerzyk
ignatko Napisano 26 Kwiecień 2005 Autor Napisano 26 Kwiecień 2005 Witam metalt wielkie dzięki za info .Jeszcze małe pytanko czy sygnature na pocisku wytłaczano tylko w okresie I wojny ?
jerzyk Napisano 26 Kwiecień 2005 Napisano 26 Kwiecień 2005 witamcelem wyjaśnienia chciałbym dodac, że kolory obwódek spłonek amunicji karabinowej Niemcy wprowadzali sukcesywnie, w miarę wprowadzania nowych rodzajów pocisków.Po raz pierwszy obwódka oznaczjąca rodzaj pocisku pojawiła się na naboju z pociskiem SmK (czerwona) w 1916 roku.pozdrawiam - jerzyk
Pytanie
ignatko
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.