Skocz do zawartości

-=książka=-

Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od pewnego czsau szukam książki - na co to można trafić (chodzi o niewypały). Znalazłem jedną pozycję w księgarni Odkrywcy - Przywrócone życiu. Rozminowanie ziem polskich" Jednak opis jest bardzo skromny, nie wiem czy znajdę tam czego szukam. Czy może ktos z Was widział z bliska tę książkę lub jest w stanie polecić mi jakiś tytuł?? Z góry dzięki! Pozdrawiam, Łukasz

ardzewiala smierc" - nie pomne w tej chwili autora.BYly szef grupy rozminowania z Kazunia.Piekne opowiesci o tym jakie sytuacje ich spotykaly przy pracy.Przyklad, ktory utrwalil mi sie w pamieci: przyjezdzaja do wsi gdzie facet na wkopanym w ziemie pocisku olbrzmiego kalibru od lat rabie drewno....splonka byla cala...

U mojego dziadka rabie sie drzewo na pocisku, gdzie splonka jest cala.
Autentyk.
Podam tylko, że jest to wies w Łomżyńskim(Podlaskie).
Może nie rąbie sie drzewa, bo by sobie dziadek siekierę ztępił, ale klepie kosy bo przecież ciągnikiem nie wszedzie podjedzie i musi mieć dobrą kosę. ;)
Ale historia autentyk do dnia dzisiejszego.

Trafić można na wszystko co tylko było na uzbrojeniu. Ilości potworne - np. zlicz typy dział używanych w danej armii i pomnóż to przez kilka do kilkunastu odmian pocisków używanych do jednego typu! Do tego kilkaset odmian min, tyleż samo granatów, bomby, pociski moździeżowe, amunicja saperska (ładunki), itd...
Książka Przywrócone życiu" dokładnie traktuje głównie o minach, ale są tam statystyki ile i czego znalezino. ardzewiała śmierć" to ksiązka Michała Sawczyca - bardzo dobra! Przeczytaj jeszcze np. Alojzy Sroga Saperskie opowieści".

Pozdrawiam.
Grzegorz Franczyk Landminer"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie