Łukasz Napisano 16 Luty 2003 Autor Share Napisano 16 Luty 2003 Witam! Od pewnego czsau szukam książki - na co to można trafić (chodzi o niewypały). Znalazłem jedną pozycję w księgarni Odkrywcy - Przywrócone życiu. Rozminowanie ziem polskich" Jednak opis jest bardzo skromny, nie wiem czy znajdę tam czego szukam. Czy może ktos z Was widział z bliska tę książkę lub jest w stanie polecić mi jakiś tytuł?? Z góry dzięki! Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Luty 2003 Share Napisano 16 Luty 2003 oj- raczej nie ta tematyka.... poszukaj starych instrukcji.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Luty 2003 Share Napisano 16 Luty 2003 ardzewiala smierc" - nie pomne w tej chwili autora.BYly szef grupy rozminowania z Kazunia.Piekne opowiesci o tym jakie sytuacje ich spotykaly przy pracy.Przyklad, ktory utrwalil mi sie w pamieci: przyjezdzaja do wsi gdzie facet na wkopanym w ziemie pocisku olbrzmiego kalibru od lat rabie drewno....splonka byla cala... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Luty 2003 Share Napisano 17 Luty 2003 U mojego dziadka rabie sie drzewo na pocisku, gdzie splonka jest cala.Autentyk.Podam tylko, że jest to wies w Łomżyńskim(Podlaskie).Może nie rąbie sie drzewa, bo by sobie dziadek siekierę ztępił, ale klepie kosy bo przecież ciągnikiem nie wszedzie podjedzie i musi mieć dobrą kosę. ;)Ale historia autentyk do dnia dzisiejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landminer Napisano 17 Luty 2003 Share Napisano 17 Luty 2003 Trafić można na wszystko co tylko było na uzbrojeniu. Ilości potworne - np. zlicz typy dział używanych w danej armii i pomnóż to przez kilka do kilkunastu odmian pocisków używanych do jednego typu! Do tego kilkaset odmian min, tyleż samo granatów, bomby, pociski moździeżowe, amunicja saperska (ładunki), itd...Książka Przywrócone życiu" dokładnie traktuje głównie o minach, ale są tam statystyki ile i czego znalezino. ardzewiała śmierć" to ksiązka Michała Sawczyca - bardzo dobra! Przeczytaj jeszcze np. Alojzy Sroga Saperskie opowieści".Pozdrawiam.Grzegorz Franczyk Landminer" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 17 Luty 2003 Autor Share Napisano 17 Luty 2003 Witam! Dzięki Wam za info:) Mam jeszcze pytanko: Czy książki ardzewiała śmierć" i Saperskie opowieści" można jeszcze gdzieś kupić? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Landminer Napisano 17 Luty 2003 Share Napisano 17 Luty 2003 Chyba tylko na giełdach i antykwariatach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.