Skocz do zawartości

Jak usunac farbe antykorozyjna?

dect

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Jak w temacie - stalowy przedmiot w takiej farbie i to dosc grubej warstwie. Jak sie tego pozbyc? Pracuje nad tym benzyna ekstrakcyjna i rozcienczalnikami, efekty nawet sa, ale idzie to wolo i nie wszedzie da sie dotrzec szmatka. Moze sa jakies zele albo chemiczne sposoby na pozbycie sie takiej farby?

jest taki preparat w spreju:) nie pamietam jak sie nazywa bo juz mi sie skonczyl i go wywalilem, ale kosztowalo to jakies 23 zł. ale efekt murowany, popsikalem i szmatka scierasz cala farbe, popytaj w sklepach z farbami na pewno beda wiedziec o co chodzi.

Tak, scansol. Kupilem i musze powiedziec, ze REWELACJA. Nitro, benzyna meczylem sie jak diabli, tracie szmata w tym maczana to bylo robota dla debila :) A tak, mach, mach, czekasz do 5 minut i caly syf schodzi jak budyn - a bylo jej naprawde sporo i to stara farba byla :)

Dzikuje za rade

hehe-spoko zadziała zmywacz starych powłok lakierniczych firmy Dragon-myślę że innych też ale taki akurat mam pod ręką-jak przedmiot jest w miare mały to wrzucasz go do płynu na jakieś 10-15 minut i wszystko odchodzi-a jak nie to smarujesz pędzelkiem i po 10 min zdejmujesz szpachelką farbe-do dostania w każdym OBI a myślę że i w większości sklepów z farbami...ps...baaaardzo skuteczny-więc jeśli pod grubymi warstwami malowania ma być jakaś orginalna farba to radzę uważać bo ją też zdejmie!

Stare farby dobrze te z zcgodzą po potraktowaniu wodorotlenkiem sodu NaOH, czyli popukarnym kretem do czyszcznia rur.Wystraczy przedmiot zanurzyc w roztworze albo zrobic papkę z kreta i kleju do tapet. Zaleta takiego rozwiazania jest cena. Pół kilo kreta to jakieś 3-4zł.
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie