nww Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Napisano 18 Kwiecień 2005 przedstawiam kilka zdjec z gazety żołnierz polski z lat 1953 -1955 mam nadzieję że będą sie podobały
bolas Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 nww: świetne fotki dawaj wiecej jak masz ... ! rewelacyjne są! zastanawiam sie jakie to hełmy mają piechurzy z tych najfajniejszych fotek ? czy to ruskie wz.40 czy juz nasze wz.50 ? Nie bardzo je rozrozniam z takiej odleglosci ... z kolei na fotce z mozdzierzem jest wspaniale widoczna tórjka żołinerzy z hełmami wz.31 z przedwojennego WP. Rewalacja - dawaj więcej ;)
bolas Napisano 20 Kwiecień 2005 Napisano 20 Kwiecień 2005 w ogole na ostatniej są chyba sowieci ... coś te furażerki nie nasze ...
wędrowiec39 Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 Witam, tam przy moździerzu chłopaki nie tylko mają hełmy wz 31/50 ale też płaszcze wzorowane na przedwojennych wz36 lub (po przeszyciu guzików) wręcz przedwojenne. Widać i nasza armia donaszała sorty mundurowe w ramach oszczędności. fajne zdjęcia!pozdrw
wędrowiec39 Napisano 21 Kwiecień 2005 Napisano 21 Kwiecień 2005 aaa, jeszcze jedno. a czy gość z obsługi wkm-u nie ma przypadkiem przedwojennej saperki? jakoś mi na taką wygląda :-)pozdrw
grek Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Co do tych furażerek - musiały być używane w LWP w latach 50-tych, bo ja mam takie zdjęcie, na których wyraźnie widać na nich orzełki. Strasznie zresztą falowo powyginane :). Poza tym w archiwum rodzinnym posiadam kilka ciekawych fotek z tego okresu do tematu pt. czołgownictwo, i nie tylko. No ale nie mam skanera. Może coś skombinuję, to wrzucę na forum.
Łukasz Napisano 22 Kwiecień 2005 Napisano 22 Kwiecień 2005 Witam! Bardzo fajne zdjęcia! Miło popatrzeć. :-) A więc Kolego Bolas, hełmy na zdjęciu to naszej produkcji wz.50. Świadczą o tym skórzane paski pod brodę, w radzieckich wz.40 były one parciane. Płaszcze to faktycznie, szyte na wz.36 wz.48. Jak ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe zdjęcia to bardzo proszę o wrzucenie ich na mojego maiala lub tu, na forum. Od jakiegoś już czasu zbieram LWP 1943-59r. i każde foto jest dla mnie naprawdę dużym źródłem wiedzy. Temat umundurowania Wojska Polskiego z tegoż okresu jest jak rzeka" jeśli chodzi o umundurowanie i wyposażenie... czasem bywa ciężko jak coś w łapy wpadnie. :-D Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.