Skocz do zawartości

Żołnierz Polski 1955

nww

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przedstawiam kilka zdjec z gazety żołnierz polski z lat 1953 -1955 mam nadzieję że będą sie podobały

Napisano
nww: świetne fotki dawaj wiecej jak masz ... ! rewelacyjne są! zastanawiam sie jakie to hełmy mają piechurzy z tych najfajniejszych fotek ? czy to ruskie wz.40 czy juz nasze wz.50 ? Nie bardzo je rozrozniam z takiej odleglosci ... z kolei na fotce z mozdzierzem jest wspaniale widoczna tórjka żołinerzy z hełmami wz.31 z przedwojennego WP. Rewalacja - dawaj więcej ;)
Napisano
Witam,

tam przy moździerzu chłopaki nie tylko mają hełmy wz 31/50 ale też płaszcze wzorowane na przedwojennych wz36 lub (po przeszyciu guzików) wręcz przedwojenne. Widać i nasza armia donaszała sorty mundurowe w ramach oszczędności.
fajne zdjęcia!
pozdr
w
Napisano
Co do tych furażerek - musiały być używane w LWP w latach 50-tych, bo ja mam takie zdjęcie, na których wyraźnie widać na nich orzełki. Strasznie zresztą falowo powyginane :). Poza tym w archiwum rodzinnym posiadam kilka ciekawych fotek z tego okresu do tematu pt. czołgownictwo, i nie tylko. No ale nie mam skanera. Może coś skombinuję, to wrzucę na forum.
Napisano
Witam! Bardzo fajne zdjęcia! Miło popatrzeć. :-) A więc Kolego Bolas, hełmy na zdjęciu to naszej produkcji wz.50. Świadczą o tym skórzane paski pod brodę, w radzieckich wz.40 były one parciane.
Płaszcze to faktycznie, szyte na wz.36 wz.48.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś ciekawe zdjęcia to bardzo proszę o wrzucenie ich na mojego maiala lub tu, na forum. Od jakiegoś już czasu zbieram LWP 1943-59r. i każde foto jest dla mnie naprawdę dużym źródłem wiedzy. Temat umundurowania Wojska Polskiego z tegoż okresu jest jak rzeka" jeśli chodzi o umundurowanie i wyposażenie... czasem bywa ciężko jak coś w łapy wpadnie. :-D Pozdrawiam, Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie