Skocz do zawartości

Co bylo w pojemnikach zrutowych dla AK

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

NAVY, produkcja prawdopodobnie od 1940.

Powyzsze i ten, weszly w zamian za M1913, najstarsza znana data produkcji (pytalem na kilku forach) dla M1913 to 1938 rok, kolejne modele maja daty 1940 w zwyz.
Nie udalo mi sie zidentyfikowac scyzorykow datowanych a 1939, wiec moze byl rok przerwy w produkcji?

M1913 byl tez w wersji calej metalowej, bez okladzin, ale takiego nie mialem, wiec i zdjec nie mam.

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Tutaj widac roznice wielkosci.

Plotka glosi, choc z paru zrodel, ze duze scyzoryki byly uzywane przez oficerow. Moze miec o tyle uzasadnienie ze oficerowie mogli uzywac starszych modeli wydanych im wczesniej, wrecz i w czasie ww1.

Poszczegolne scyzoryki roznia sie odcieniem okladzin, ich ksztaltem (przedwczoraj kupilem M1913z plaskimi kanciastymi okladzinami). Czesc ma metalowe okucia na koncach, inne nie.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 22:07 28-08-2007

Napisano
Ja miałem dziadka który działał w oddziale partyzanckim dobierającym zrzuty i ma z jednego zrzutu amerykańską menaszkę z 1944.
pozdrO
Napisano
na moim terenie zrzucali:

- dolary, partyzanci chowali je np. w wydrążone pnie drzew
- złoto, jeden gospodarz wzbogacił się natychmiast, a złota od zydów nie miał, więc było od aliantów
- steny, rewolwery i thompsony
Napisano
egzekutor.Te mityczne dolary musieliby chować razem z cichociemnym który miał je w pasie na biodrach, a nie sądzę by oddał je bez pokwitowania.pozdro
  • 9 months later...
Napisano
To ja dodam ze na podkarpaciu,na partyzantckich miejscówkach" wychodzi masa Lee Enfield z 1942r oraz 45ACP + czasem magazynki do Thompsona.Co dziwne magazynki w ładownicach od Mp.Tak tylko dodałem ze o tym słyszałem :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie