Skocz do zawartości

Kapitlacja Bataan

Indian Chief

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy gen. King, który podpisał akt bezwarunkowej kapitulacji na Bataan został po wojnie pociągnięty do odpowiedzialności?
Jego wojska złożyły broń mimo kategorycznych zakazów ze strony dowódctwa więc wykazał się daleko idącą niesubordynacją. Zważywszy na tragiczną sytuację jaka powstała po kapitulacji oraz to, że była to jedna z największych klęsk amerykańskich i chaniebna kapitulacja prawdopodobnie szukano kogoś kto nadawałby się na kozła ofiarnego. Pomijam tutaj kwestię nieposłuchania gen. McArthura i jego zakazu, gróźb i obietnic bo dla mnie przynajmniej on powinien wykazać się niesubordynacją i pozostać ze swoimi żołnierzami na Corregidor chociażby a nie odstawiać szopki z powrotami itp.
Na Bataan poddało się z tego co mi wiadomo ok 100tys. żołnierzy amerykańskich i filipińskich. Mase uzbrojenia i pojazdów pozostawiono na polu bitwy... ciekawe czy w tamtych rejonach, na Pacyfiku kręca się ludzie z wykrywkami. Orientuje się ktoś w tej kwestii. Można znaleźć tam z pewnością mase arcyciekawego sprzętu jak mśle. Może śa jakieś strony w necie? Cały czas mówimy o Europejskim teatrze działań wojennych ale czy na wschodzie nie odkrtywane są ciekawe rzeczy? No napewno nie dokonamy ego my bo i ściągnąć nie da rady i koszty ogromne... ale sytuacja w tropikach bardzo mnie zaciekawiła.

Był kiedyś wąek o składowisku uzbrojenia wszelakiego gdzieś w Wietnamie..pamiętacie?

Napisano
Na innych forach co jskis czas sie pojawia temat eksploracji w rejonie Pacyfiku. Jeden z Amerykancow, ktory stacjonowal na Okinawie, pisal iz rzeczy sa czesto na wierzchu.
Byly tez fotki czolgow japonskich w dzungli.

Miejsce na poszukiwania ciekawe, ale te wszelkie weze i inne paskudztwa jakich zupelnie nie znamy.

Raz w Japonii malo co nie nadepnelem na weza na drodze.

Jak dobrze pojdzie to we wrzesniu pokopie w okolicach Tokyo :) Bede tam w odwiedzinach, w domu w ktorym bede mieszkal stacjonowal w czasie 2 wojny oddzialek japonski, zas w okolicy jest dawna strzelnica. Mam tez juz ugadane kopanie na terenie 600-letniej swiatyni ( zezwpolenie od mnicha co sie nia opiekuje). Ale to jeszcze sie zobaczy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie