Skocz do zawartości
  • 0

Cóż to za łusecje??

Wraith

Pytanie

Napisano

Zaległe fanty:-) Wydaje mi się, że było kiedyś na forum, ale nie zidentyfikowano. Znalezione w miejscu walk we Wrocławiu Napoleon vs. Prusy.
Pierwsza łuska: literka/symbol G"

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
razdwatrzy5 podaję więc wymiary raz jeszcze:-) pomierzyłem kilka łusek możliwe wynikające rozbieżności z ich stanu zachowania.
wz1977 tam jest na 100% litera G
A i jeszcze miejscówka, może to coś pomoże, to pozostałość linii obronnej XVII/XVIII wiek, walało się tam jeszcze sporo kul muszkietowych
pozdrawiam!

Napisano
tak , to raczej są floberty, zwane inaczej nabojami sztyftowymi, dawniej bardzo popularne i wykorzystywane do strzelań tarczowych z pistoletów salonowych.
Flobert w 1845r. osadził kulkę ołowianą w kapiszonie i tak się to zaczęło.
energia takiego o kalibrze 5,6mm to 20J- czyli taka mocniejsza wiatrówka.
Napisano
witam
to oczywiście łuski amunicji od floberta.
producenci :
G kotwica E - G. Egerstorff, Linden
G - Gustav Genschow Munitionsfabrik, Durlack (RWS po 1920)
Symbol żołędzia - Rheinische Waffen und Sprengstoff AG, Nürnberg
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
Wielkie dzięki panowie w końcu wiem co sobie stoi na półce:-) Jeszcze miałem z oznaczeniem które wyglądało jak ptak ale przy upływie czasu zatraciło kształt. jeszcze raz dzięki
Pozdro!
Napisano

Zaległe fanty:-) Wydaje mi się, że było kiedyś na forum, ale nie zidentyfikowano. Znalezione w miejscu walk we Wrocławiu Napoleon vs. Prusy.
Pierwsza łuska: literka/symbol G"

Napisano

i wymiary. jeszcze inne symbole mam ale są zbyt nieczytelne. Cóż to za łuski i do jakiej broni je stosowano i w jakim okresie?

Napisano
Hehe zgazda się, tak to jest jak korzysta się z suwmiarki o późnych godzinach :-) Dzięki razdwatrzy5 aa kiedy korzystano z takich dziwadełek? pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie