Wraith Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 Zaległe fanty:-) Wydaje mi się, że było kiedyś na forum, ale nie zidentyfikowano. Znalezione w miejscu walk we Wrocławiu Napoleon vs. Prusy.Pierwsza łuska: literka/symbol G"
Wraith Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Napisano 17 Kwiecień 2005 Witamrazdwatrzy5 podaję więc wymiary raz jeszcze:-) pomierzyłem kilka łusek możliwe wynikające rozbieżności z ich stanu zachowania.wz1977 tam jest na 100% litera GA i jeszcze miejscówka, może to coś pomoże, to pozostałość linii obronnej XVII/XVIII wiek, walało się tam jeszcze sporo kul muszkietowychpozdrawiam!
razdwatrzy5 Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 tak , to raczej są floberty, zwane inaczej nabojami sztyftowymi, dawniej bardzo popularne i wykorzystywane do strzelań tarczowych z pistoletów salonowych.Flobert w 1845r. osadził kulkę ołowianą w kapiszonie i tak się to zaczęło.energia takiego o kalibrze 5,6mm to 20J- czyli taka mocniejsza wiatrówka.
jerzyk Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 witamto oczywiście łuski amunicji od floberta.producenci :G kotwica E - G. Egerstorff, Linden G - Gustav Genschow Munitionsfabrik, Durlack (RWS po 1920)Symbol żołędzia - Rheinische Waffen und Sprengstoff AG, Nürnbergpozdrawiam - jerzyk
Wraith Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Napisano 17 Kwiecień 2005 Wielkie dzięki panowie w końcu wiem co sobie stoi na półce:-) Jeszcze miałem z oznaczeniem które wyglądało jak ptak ale przy upływie czasu zatraciło kształt. jeszcze raz dziękiPozdro!
Wraith Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 Zaległe fanty:-) Wydaje mi się, że było kiedyś na forum, ale nie zidentyfikowano. Znalezione w miejscu walk we Wrocławiu Napoleon vs. Prusy.Pierwsza łuska: literka/symbol G"
Wraith Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Napisano 16 Kwiecień 2005 i wymiary. jeszcze inne symbole mam ale są zbyt nieczytelne. Cóż to za łuski i do jakiej broni je stosowano i w jakim okresie?
razdwatrzy5 Napisano 16 Kwiecień 2005 Napisano 16 Kwiecień 2005 hehe, powinno być w cm, ale nic to :)to są łuski od shortów(naboi do pistoletu szybkostrzelnego).żołędź to RWS, reszty w życiu na oczy nie widziałempozdr.
Wraith Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Napisano 17 Kwiecień 2005 Hehe zgazda się, tak to jest jak korzysta się z suwmiarki o późnych godzinach :-) Dzięki razdwatrzy5 aa kiedy korzystano z takich dziwadełek? pozdrawiam
wz1977 Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 Cześć.Foto 1 bicie 9. to łuska Rosyjska wyprodukowana przed 1920 rokiem, foto 3 żołędź Niemcy RWS.pozdr wz1977
Pytanie
Wraith
Zaległe fanty:-) Wydaje mi się, że było kiedyś na forum, ale nie zidentyfikowano. Znalezione w miejscu walk we Wrocławiu Napoleon vs. Prusy.
Pierwsza łuska: literka/symbol G"
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.